-BERLÝN-
Münih Güvenlik Konferansý’nýn 54.’sü bugün baþlýyor. Konferansý ve Baþbakan Binali Yýldýrým baþkanlýðýndaki Türkiye heyetinin temaslarýný izleyeceðiz.
Konferans, güvenlik politikasýyla ilgili en etkin kiþilerin bir araya geldiði tek uluslararasý platform. Aralarýnda anlaþmazlýklar bulunan ülkeler dahil.
Konferansa 2017’de tüm dünyadan 500’ün üzerinde politikacý, bürokrat, güvenlik uzmaný, uluslararasý örgüt temsilcisi ve araþtýrmacý katýlmýþtý.
Bu yýl da Almanya Baþbakaný Angela Merkel, Ýngiltere Baþbakaný Theresa May, Hollanda Baþbakaný Mark Rutte, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Konseyi Baþkaný Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve 16 devlet baþkaný, 15 baþbakan, 47 dýþiþleri bakaný, 30 savunma bakaný, uluslararasý kuruluþlardan 59 temsilci katýlacaðýný teyit etti.
ABD Savunma Bakaný James Mattis ile ABD Baþkaný Trump'ýn Ulusal Güvenlik Danýþmaný H.R. McMaster da Münih’te olacak.
Türkiye konferansa Baþbakan Yýldýrým baþkanlýðýnda, Milli Savunma Bakaný Nurettin Canikli, AB Bakaný Ömer Çelik, Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu, Ulaþtýrma Bakaný Ahmet Arslan ve Cumhurbaþkanlýðý’na baðlanan Savunma Sanayi Müsteþarý Ýsmail Demir’in de aralarýnda bulunduðu bir heyetle katýlýyor.
Konferansýn genel gündeminde, Trump baþkanlýðýndaki ABD’nin küresel ekonomik ve askeri politikalarý, NATO ve AB’nin güvenlik politikalarý ile Kuzey Kore, Çin, Rusya, Suriye, mülteci sorunu aðýrlýklý yer tutacak.
Buna dijital güvenlik politikalarýný da eklemek gerekir. Zira ABD’de son seçimde baþlayan ve Avrupa’daki seçimlerde devam eden “Rusya’nýn seçimlere internet üzerinden müdahale ettiði” iddialarý da önemli bir gündem maddesi.
Türkiye açýsýndan bakarsak, ABD, Almanya ve Ýngiltere heyetleri bu konferansta önemli görüþmeler yapacak.
Türkiye’nin gündeminde daha çok Suriye’deki durum, NATO müttefiki ABD’nin Türkiye sýnýrýnda PKK/YPG terör örgütünü silahlandýrmasý, kontrolsüz göç, AB ile iliþkiler yer alýyor.
Konferansýn en önemli konuklarýndan biri Baþbakan Yýldýrým olacak.
Bunun için Konferans Baþkaný Wolfgang Ischinger’in geçen hafta yaptýðý açýklamada ki þu sözlerine bakmak yeterli: “Suriye’deki kriz, Suriye kaynaklý ABD -Türkiye gerilimi ve AB ile Türkiye arasýnda mülteci akýný mutabakatý ýþýðýnda Türkiye Baþbakaný Yýldýrým’ýn katýlýmý önem taþýyor. Türkiye salt jeostratejik bakýmdan bile Almanya ve Avrupa politikalarý için vazgeçilemez ve yakýn bir ortak. Yakýndoðu ve Ortadoðu'ya iliþkin stratejik politikalarýmýzý, Türkiye olmaksýzýn ya da Türkiye'ye karþý veya Türkiye yokmuþ gibi davranarak mý tanýmlayacaðýz?”
Ischinger’e göre‘iki önemli NATO müttefikinin yollarýný ayýrmasý tüm ittifak için büyük bir stratejik hata olur’ ve bu yüzden ABD ile Türkiye görüþ ayrýlýklarýný giderme arayýþýnda.
Konferans sýrasýnda Yýldýrým ve bakanlar ABD’li muhataplarýyla da bir araya gelecek. Ancak bu görüþmeler ABD Dýþiþleri Bakaný Rex Tillerson’un Ankara ziyaretinin sonuçlarýna baðlý olacak.
ABD ve Avrupa yükselen milliyetçiliðin de etkili etkisiyle kýsa vadeli çýkarlarýný mý, yoksa uzun vadeli stratejik iþbirliklerini mi tercih edecek?
Münih Güvenlik Konferansý yaþanmakta olan ‘vekaletler savaþý’nýn nereye evrileceði konusunda bir fikir verecek.
Edineceðim bilgileri ve izlenimlerimi paylaþacaðým.