Güzel bir gelişme

Devlet görevleri kalıcı değildir, olmamalıdır da. Siyasetteki nöbet değişimlerini hem halk toptan Yapabiliyor ve hem de siyasi partiler kendi içlerinde bu değişimlerini yapabiliyor. Ama ülkemizde siyasetteki kendi içinden böyle görev değişikliklerini çok zor yapıyor.

CHP’de rahmetli İnönü, Ecevit nasıl gitti. Sayın Deniz Baykal nasıl götürüldü? Demokrat parti ve adalet partisinde, Doğru Yol partisi ile ANAP’ta lider değişikliği çok zorlanmalarla yapıldı. Parti Başkanlarına lider diyebilsek, nöbet değişimleri daha kolay olacak gibi. Bana göre Parti Başkanlığı başka, Liderlik başka.

AK Parti tüzüğüne koyduğu madde ile üç dönemden fazla belli görevleri yapmayı engelledi. 

Ümit ederim ki bu hüküm sulandırılmaz. Ancak partinin hafızasının kaybedilmemesi de esastır.

Bürokraside üst yönetimde olanlar halka sorumlu olan iktidarlar tarafından görev değişikliğine uğruyorlar. Yer değiştirmeler ender olarak idari yargıya takılmakta.

Askeri cenahta ilk üç dört rütbedeki subaylar, iktidar -Cumhurbaşkanı tarafından tayin edilirken, diğer bütün görevler komutanlıkta kapalı kapılar ardında yapılmaktadır. Onların göreve gelmeleri ve ayrılmaları önceden belirlenmiş prosedürlere göre oluyor. Durum böyle olunca da içeride guruplaşma, ekip ve taraftarlar oluşuyor. Askerde sayısız başarısızlıkları bilinen kişiler pekala orgeneralliğe kadar gelebiliyor

Basınımızın bir kısmı postal yalayıcısı olduğu için ısmarlama haber ile yayın yapıyor. Ne imiş donanma komutanı istifa etmiş. Eder, kendine has sebepleri vardır eder. Bir istifayı bir depremmiş gibi vermek akılsızca bir iş. Askeri hiyerarşi kendi güdümlü yargısını kurduğu için sivil yargının dava açmasını, darbeye teşebbüs söylentilerini soruşturmasını içlerine sindirememektedir.

Bana göre yargı yürekli davranmış, askeri cenahtaki hukuksuzluğun üzerine gitmiştir. Tenkit ettiğimiz dava sürelerinin uzamış olması. Toplumdaki beklenti, davaların daha kısa zamanda bitirilmesidir.

Sistemimiz, asker cenahında başarısız olanları geriye alamıyor. Ama kendilerinin erdem göstererek istifa etmeleri çok uzak olmasa gerek. Görevini layıkı ile yapamayan bürokrat nasıl istifa ediyor veya görevden alınabiliyorsa, asker cenahında da böyle olmalı. Böyle olduğu takdirde darbeye teşebbüs de olmaz, bir avuç baldırı çıplak karşısında otuz yıl bu gün yarın masalları anlatılmaz.