Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Güzel haberlerim var!

Bir arkadaþým, ciddi bir ameliyat geçiren çocuðunun fotoðrafýný yüklediði Facebook sayfasýnda geçmiþ olsun dileklerine teþekkür ederken ‘Ýnsanýn en büyük sýnavý, çocuðunun saðlýðýyla olaný’ diyordu. Çaresizliðini, canýnýn acýsýný anlatacak çok kelime yok belki. Hepimiz çocuklarýmýzýn derslerinde baþarýlý olabilmeleri, iyi beslenmeleri, uyumalarý, giyinmeleri için çabalýyoruz. Ama bazýlarýmýzýn sýnavý daha aðýr.  Özel çocuklarýn özel anne babalarý hayatla daha çok boðuþmak zorunda kalabiliyor.

Ýstedim ki yeni yýlýn bu ilk sayýsýnda güzel haberler paylaþayým sizinle. Ýlki, Ýspanya’dan. Ýspanya’da serebral palsi hastasý dört yaþýndaki çocuða kordon kanýndan elde edilen kök hücreler nakledilmiþ. Nakil Ýspanya, Madrid Nino Jesus Hastanesi Onko Hematoloji Bölümü Þefi Dr. Luis Madero tarafýndan gerçekleþtirilmiþ. Bu, bebeklik çaðý serebral palsi tedavisi için Madero tarafýndan bu þekilde yapýlmýþ üçüncü nakil. Her 500 çocuktan birinde görülebilen nörolojik rahatsýzlýklar tablosu olarak ortaya çýkan serebral palsi, beyinde, özellikle vücut hareketlerini ve duruþu kontrol eden alanlardaki bir seri bozukluða neden oluyor. Þu ana kadar uygulanan tedaviler ise rehabilitasyon ve komplikasyonlarýn önlenmesiyle sýnýrlý. Kök hürce naklini gerçekleþtiren Dr. Madero “Bu tip tedavilerin çok erken araþtýrma aþamalarýnda olmalarýna raðmen, kök hücrelerle yapýlan rejeneratif terapilerin sinir dokusunu yenilemekte ve beyin hasarýný tamir etmekte bir tedavi seçeneði olabildiðine inanýlmaktadýr” diyor. Bu tedavinin yapýlmasý, çocuðun doðumu sýrasýnda kordon kanýnýn Cryo-Save (uluslararasý bir aile kök hücre bankasý) tarafýndan dondurulup saklanmasý sayesinde mümkün olmuþ. Halen serebral palsi tedavisinde kordon kaný kök hücrelerinin kullanýmý üzerine devam eden birçok uluslararasý klinik çalýþma da bulunuyor.

BÝR DÖNÜM NOKTASI

Ýkinci haber ise Ýstanbul’dan. Down Sendromu Araþtýrma ve Uygulama Merkezi, Þiþli Florence Nightingale Hastanesi’nde açýldý. Ýstanbul Bilim Üniversitesi, hastane ve Down Türkiye Down Sendromu Derneði iþbirliðiyle açýlan klinikte, down sendromlu bireylerin beden ve ruh saðlýklarýný, yaþam kalitesini yükseltmeye yönelik her türlü saðlýk hizmeti, týbbi tetkik ve tedavilerle psikososyal rehabilitasyon hizmeti veriliyor. Derneðin baþkaný Gün Bilgin, kliniðin donwn sendromlu çocuklarýn ve yetiþkinlerin saðlýk gereksinimlerinin karþýlanmasýnda yaþanýlan sorunlarýn giderilmesi yolunda bir dönüm noktasý olduðunu ve kýsa sürede bölgede bir mükemmeliyet merkezi olmasýný beklediðini söylüyor.