Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Güzel şeyler de oluyor

Kaldığımız yerden devam edelim... Geçen hafta, en ufak fiziksel farklılığa bile ‘tuhaf tepkiler’ gösteren insanlardan, özellikle çocukların bunlardan nasıl etkilendiğinden bahsetmiştim. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesine denk gelen bu yazıyı yüz güldüren bir örnekle sürdürmek istedim. Engellilere yönelik tutum ve davranışların değiştirilmesine yönelik çalışmalar göle atılan bir taş parçası gibi etkisini artırıyor. Tıpkı Gülçin Kaya’nın yaptığı gibi... Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler eğitimi almış Gülçin Kaya. Çocukluğundan bu yana sanatla haşır neşirmiş. Üniversite yıllarında Avrupa Birliği’nin çeşitli toplantılarına katıldığında yapmak istediği iyice netleşmiş; engellilere yönelik sanat çalışmaları gerçekleştirmek ve onları hayatın içine dahil etmek. 2007’de kurduğu Engelsiz Sanat Derneği, önemli bir adım olmuş bu amaç için.

HAYATIN İÇİNDEN GERÇEK BİR MASAL

Avrupa Birliği’nin desteklediği proje ile İstanbul’da 120 engelliye 7 farklı atölyede sanat eğitim verilmiş. Üstelik hocalar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen sosyolog, psikolog ve sanatçılarmış. Gülçin Kaya’nın yaptıkları o kadar güzel ki insan sanki bir masal dinliyormuş gibi oluyor; hayatın içinden son derece gerçek bir masal. 2008 ve 2010’da uygulanan bu proje, yeni adımları da beraberinde getirmiş. Projeleri ile çeşitli ödüller de kazanan Engelsiz Sanat Derneği, Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar Programı’na da seçilmiş. Toplumsal gelişmeye katkıda bulunan ‘sıradışı kişilerin olağanüstü öykülerini’ sosyal medya üzerinden duyuran programda dördüncü sezonun fark yaratanı, Türkiye’deki engellilere yönelik projeler üreten Gülçin Kaya olmuş.

“Özellikle Doğu bölgesinde engelli çocukların üstü, eve gelen misafirden utanıldığı için yorgan ya da battaniye ile örtülüyor. Sloganımız da buradan çıktı” diyen Kaya, engelli gençlerin fotoğraflarından oluşan sergilerle yola devam ettiklerini söylüyor. Sadece engelliler için değil herkes için rol model olma özelliğine sahip bu gençler, belli ki toplumun bakış açısını değiştirmede anahtar işlevi görecek.
Kaya’nın üzerinde durduğu en önemli noktalardan biri de engellilerin çalışma hayatındaki yerleri. İki üniversite bitiren, yüksek lisans yapan bir engellinin bile bu nitelikleri göz ardı edilerek hiç vasıf gerektirmeyen işlerde çalışması bekleniyormuş. Yani alacak çok yolumuz var daha... Sözü yine anne babasının desteği sayesinde hayallerini gerçekleştiren Gülçin Kaya’ya bırakalım: “Anne-babalar çocuklarını desteklemeli. Ama özellikle engelli çocuğu olanlar, çocuklarını saklamasın.”

Not: Derneğin çalışmalarına göz atmak isterseniz www.yorganaltindakiler.org ve www.engelsizsanat.org adreslerine bakabilirsiniz.

ANNENİN AJANDASI

KUSURSUZ KAHRAMANLAR DAĞILIN!

Lulu... İnatçı mı inatçı! Aksi mi aksi! Ya da şöyle diyebiliriz: Tam bir karın ağrısı! Hayykitap Çocuk, okurlarını dediği dedik, huysuz mu huysuz bir kız çocuğuyla tanıştırıyor. İnsanı çok fena gıcık ediyor ama sevdiriyor da kendini. Gün geliyor bir brontozor bulmak için ormana gidiyor, gün geliyor istediğini elde etmek için para kazanmaya karar veriyor. ‘Lulu’ serisi, birbirine benzeyen kahramanlar ve bildik maceralar ekseninde dönen hikayelerin arasında taptaze bir soluk olarak okurlarını bekliyor.
Süt dişi çıkaran bebeklerin çektiği ağrılar ve huzursuzluklar bazen ateş ve ishal gibi sorunlara sebep olabiliyor. Bu süreçte bebeklerin acısını dindirmek için Bebe D’or Diş Jeli’nden yardım alabilirsiniz. Antiseptik ve topikal bir ürün olan Bebe D’or Diş Jeli ağrıyı azaltarak bebeğinizin diş çıkarma sürecinin daha rahat geçmesini yardımcı oluyor.

GELİN, PARTİ VERELİM

Doğum günü partisini bir parti evinde kutlama taraftarıysanız işte size bir adres; Let’s Play. Kişiye özel parti konseptleriyle doğum günü kutlamalarına ev sahipliği yapan Let’s Play, çocuklar için adeta şehrin ortasında saklı kalmış bir cennet. Şişme oyun parkından top havuzuna, tünellerden özel oyun atölyelerine kadar çocuklar için her detayın düşünüldüğü Let’s Play’de çocuklarınıza eşsiz bir doğum günü partisi armağan edebilirsiniz.
İndirim haberi vermeye bayılıyorum... Tek bir mağazada dünyanın tüm modasını ve çeşitliliğini bulabileceğiniz B&G Store, kış koleksiyonunda yüzde 50’ye varan indirim uyguluyor. Kız ve erkek çocukları ile bebeklere yönelik ürünler, hem rahat hem de şık. Ayrıca koleksiyonlarda kravat, papyon, şal gibi aksesuarlar da bulunuyor.
Yeni yıl kutlamalarına hazırlanırken Huggies’in bebeğinize özel, renkli bir sürprizi var. Yeni yılı karşılarken Huggies’in kırmızı beyazlı, sevimli desenli bebek bezleri evdeki kutlamaları renklendirecek. Sınırlı sayıda üretilen yeni yıl temalı bezler, sadece Migros’ta....

BEBEĞİNİZLE SİNEMAYA GİDİN

Konforlu salonları ve butik hizmet anlayışı ile sinemaseverlere ayrıcalıklar sunan Cinecity Sinemaları, bebek sahibi anneleri ve yaşıtlarıyla film izleme keyfi yaşamak isteyen çocukları, Wings Cinecity Trio ve Cinecity Kipa’da eşsiz ortamında ağırlıyor. Bebekli Anneler seansında salonda ses seviyesi ve ışık düzeni bebekleri rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanıyor. Üstelik anneler, tek biletle iki koltuk hakkına sahip oluyor.

Bir hediye de sizden

Otizmli çocukların erken tanı almaları ve eğitimle topluma kazandırılabilmeleri için çalışan ve bu amaç için bugüne kadar birçok önemli projeye imza atan Tohum Otizm Vakfı, geleneksel olarak düzenlediği ‘Hediye Bir Gün’ alışveriş fuarını 19 Aralık’ta dördüncü kez düzenliyor. Yeniköy Sait Halim Paşa Yalısı’nda fuarda dekorasyondan takı ve mücevhere, kitaptan giyim ve aksesuara pek çok hediye, her bütçeye uygun farklı fiyat seçenekleriyle satışa sunulacak. Arzu Kaprol Home, Assouline, BNG, Boybeyi, Cashmere House, Damask, Decocenter, El infinity, Godiva, Haremlique, Kütahya Porselen, Sega Kuyumculuk, USLA, Zela Mücevherat ve Zeynep Erol gibi markalarının katıldığı etkinlik 10.30-22.00 saatleri arasında olacak. Fuarda alışverişin yanı sıra ilk kez kişisel gelişim, sağlık, estetik, tarih ve sanat alanlarında Türkiye’nin en önemli uzmanlarının gerçekleştireceği seminerlere de ev sahipliği yapacak.