''Güzellerin Derdi Bitmez''

Ýnsanlarýn þeceresini araþtýranlardan birini bulsak da sorsak acaba bu Neþide’nin kýzý hangi sülaleden gelir. Bu civarda böyle gür ve kýzýl saçlý kimse yok. Neþide’nin kýzý diyoruz da adý yok mu bu kýzýn. Var tabi adýyla bin yaþasýn adý, “Dilara Nur Eymen” soyadýný söylemek olmaz. Üç isimli bu kýzýn isimlerinin her biri ayrý hikayedir.

Dilara; bir kolonya markasýymýþ babasý askerdeyken bu kolonyayý pek severmiþ kýzým olursa adýný “Dilara” koyacaðým gözümü her kapattýðýmda kýzýmla beraber misler gibi kokusunu alacaðým diye ahdetmiþ. Kul kýsmý ahdedince herhalde dua niyetine kabul oluyor. Allah da bir kýz evlat verince hemen ismi olmuþ, “Dilara”

Nur; ise komþularýnýn bir kýzý varmýþ çocuk yaþta hastalýk geçirip vefat etmiþ. Onun adý yaþasýn diye “Nur” koymuþlar. “Dilara Nur” tamam da “Eymen” erkek ismi deðil mi diyenler olabilir. “Eymen” ismini ise Dilara’nýn Almancý dayýsý ta Almanya’dan telefon üstüne telefon açýp yalvar yakar olup koydurmuþ. Neymiþ efendim bu Almancý dayýnýn döner sattýðý dükkanda çok sevdiði bir ortaðý varmýþ adamcaðýzýn hiç çocuðu olmuyormuþ ama olsaymýþ adýný “Eymen” koyacakmýþ. Bari bu yavrunun isminde ortaðýmýn hayali hayat bulsun demiþ. Razý olmuþlar ve al sana, “Dilara Nur Eymen”

Bu kýzýn isimleri kadar þöhretli saçlarý vardý. Saçlarý o kadar gür idi ki içine serçe kuþu yuva yapsa ve hiç ses çýkarmasa -zaten serçenin ne sesi olur ki?- Ve ses etmeden yuvasýnda yaþasa gitse Dilara'nýn haberi olmaz. Saçlarýn ne kadar gür olduðunu anlayýn ki saç kurutma makinelerinin evde kullanýlan marka modeli kaç kere yanmýþ da en birinci kuaför kýsmýnýn kullandýðý sanayi tipi saç kurutma makinesi almýþlar. Annesi diyor ki kýzýn saçlarýný yýkarken heveslendim þampuan kullanayým dedim. Ama þampuanýn þiþesi bitti. Ýçine su katýp köpürttüm o bile bitti. Daha da saçýnda köpüksüz yerler vardý. Dilara'nýn babasý Hurþit biraz gel git akýllýdýr. Güya hanýmýna akýl verecek, diyormuþ ki haným acaba kilo iþi deterjanla mý yýkasak kýzýmýn saçlarýný. Lafa bak lafa…

Dilara'nýn gür saçlarýný masal eden ise rengiydi. Kýzýl saç diyeceðim ama öyle havuç gibi cið bir renk deðil. Kýnalý diyeceðim kýna koyu kaçar. Ama hani Ýngilizlerin esir edip periþan ettiði Ýskoç milletinden kýzlarýn bazýlarýnda görünen renkte bir saç. Ya da daha Türkçesi bakýr teli ýþýða doðru tuttuðunda telde bir ara gördüðün renkte bir kýzýllýk. Saçlarý böyle az bulunur hele bu civarda hiç bulunmaz renkte olunca ve baharda coþan deli dereler gibi coþmuþ bir saç olunca namý kýsa zamanda yayýldý Dilara Nur Eymen’in. Vatandaþlar panayýr yerinde deniz kýzý ziyaret eder gibi Dilara'yý ziyarete geliyorlar ve saçlarýna bakýyorlardý. Gelenler arasýnda çocuðu olmayan gelinler vardý. Candan bir bakýþla bakarsam benim bakýþým dua yerine geçer de çocuðum olur diye bakarlardý Dilara’ya. Sonra  uzun saça hasret kalmýþ saçý dökülmüþ ihtiyarlar bakardý. “Gurban olduðum Mevlam neler yaratmýþ” diye hayret makamýnda seyrederlerdi Dilara'yý. Taze niþanlý müstakbel gelinler ileride böyle çocuðumuz olsun diye hayran hayran seyreder saçlarýný okþarlardý Dilara'nýn. Sonra selfi çektirelim diye Dilara'nýn yanýna yanaþýp çýkýrt çkýrýt fotoðraflar alanlar, Dilara'nýn eline kaðýt tutuþturup, 'bize her yer Trabzon' yazanlar, Dilara'nýn omzuna takým atkýsýný atýp fotoðraf alan taraftarlar..., bir temaþa curcunadýr gidiyordu…

Ziyarete gelenler artýnca Hurþit yine kendince parlak bir fikir buldu. “Haným Dilara'yý ziyarete gelenler madem bu kadar çoktur, kýzý ziyarete açalým. Ben þu köþede bilet keserim, bir de etrafýna kýrmýzý kurdele çekeriz, 'dokunmak yasak' diye de bir levha yazdýrýrýz. Uzaktan seyretsinler kýzýmýn saçlarýný.” Hurþit böyle üfürükten bir adamdý ama Dilara'nýn annesi Neþide aklý baþýnda bir kadýndý. 'Hurþit saçmalama' diye kestirip atmasa da azýcýk yol verse Hurþit Topkapý Sarayý'nda sergiler gibi Dilara'yý ziyarete açacak düþünün aklýnýn hafifliðini...

Bir zaman sonra sosyal medya denilen deli dembelek meydanda Dilara'nýn fotoðrafý ve üç ismi yayýldý da yayýldý ve Dilara'nýn annesi Neþide anladý ki kapýyý her çalaný içeri buyur edince ve o misafirler çýkýrt çýkýrt fotoðraf çekince ipin ucu kaçýyor. Buna bir hâl çaresi bulmak lazýmdý. Çünkü Dilara, “Gelenlerden yoruluyorum anne. Ýnsan insaný yorar mý beni yoruyor iþte! Hem derslerim var benim ders çalýþamýyorum.”diyordu. Dilara'nýn annesi artýk misafir kabul etmiyoruz deyince vatandaþ kapýnýn önünde beklemeye baþladý. Dilara daha bir kýymetli oldu. Hurþit, “Kapýda bekleyenlere köfte ekmek satalým, limonata tezgahý açalým.” dedi ama Dilara koþup babasýna sarýldý. “Babacým sen ne kadar giriþimci bir adamsýn.” dedi. Aslýnda, “Baba Allahýný seversen sus...” demek istemiþti tabi….

Gel zaman git zaman sosyal medya denilen unutkanlar çetesi Dilara'yý da unuttu. Dilara birazcýk da olsa rahatladý. Ýþte o günlerde Almanya'dan dayýsý geldi. Yanýnda da ortaðý vardý. Hani þu Eymen isminde oðlan bekleyen ortak. Meðer o ortaðýn hanýmý Almanmýþ ve kadýn ressammýþ. Haydi buyur bakalým... kadýn dam baþýna gelin duvaðý süsler gibi Dilara'yý bir sandalyeye oturttu “Eymen...” diye sevdi ve Dilara'nýn resmini yapmaya baþladý. Bu sefer resim nasýl olacak diye tüm vatandaþ dam baþýna birikti. Alman kadýn huzursuz oldu. Hurþit milleti daðýtmaya çalýþtý. Bir gürültüdür koptu. O sýrada Dilara'nýn aðladýðýný kimse duymadý.

Ama Dilara tam bir hafta susmak bilmeden, yemek yemeden, uyku uyumadan aðladý. Doktora götürdüler. Dilara doktora derdini anlattý. “Benim saçlarým ve bir masal kadar uzun ismim bana yük oldu. Ben bu yükü çekemiyorum. Doktor Bey ne olur söyleyin saçlarýmý kessinler.” “Ama ismin ne olacak?” dedi doktor. “Ýsmime çare yok ben ömür boyu kolonya ismiyle baþlayan erkek ismiyle biten bu ismi taþýyacaðým.” Ve doktor insaflý çýktý; “Bu kýzcaðýzýn vücudunun tüm enerjisini saçlarý emiyor saçýný kesin kýz rahata biner” dedi.

Ve hemen kuaför çaðrýldý. Dilara'nýn saçlarý yine dam baþýnda kesilmeye baþlandý. Haber çabuk duyuldu. Mahallede kim var kim yoksa saçtan hatýra kalsýn diye birer tutam saç istediler. Hepsine hatýra saç verildi. Hurþit acaba bu saçlarý perukçular alýr mýydý diye yine bir iþ fikriyle doldu. Ama Dilara'nýn saçlarý kesilince ortaya masmavi gözleri çýkmasýn mý?

Mahalleli anladý ki esas güzellik gözlerindeymiþ.

Boncuk musun mübarek!

Bir efsane de gözleri hakkýnda yayýldý. Kýzýl saçlarý kesilince gözleri ýþýmýþ dediler.

Dilara anladý ki güzel olmak nasýl bir derttir þu yalan dünyada…