H3N2’ye karşı pekmezle savaşın

Pekmez içerdiği organik asitler, mineral ve vitaminler açısından zengin örüntüsüyle bağışıklık sistemininin doğal destekçisi. Günde 3 kaşık pekmezle enfeksiyonlar, anemi ve vitamin yetersizliğini engelleyebilirsiniz.

Pekmez içerdiği organik asitler, mineral ve vitaminler açısından zengin örüntüsü nedeniyle çocuklar, hamile anneler ve yaşlılık döneminde çok önemli yiyecekler arasında değerini korumaktadır. Çünkü kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, bakır, çinko ve demir minerallerinin çok yüksek miktarlarda içeriği nedeniyle bu risk gruplarında eksikliği önlemek açısından önemli bir yere sahiptir. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yapılan demir eksikliği anemisi tespit edilen okul çağı çocuklarının beslenmelerine kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra 1’er yemek kaşığı pekmezi normal beslenmelerine eklediklerini takiben 3 ay sonra kan tahlilleri yapıldığında anemi hastalıklarının düzeldiği bulunmuştur. Çünkü pekmez hem biyoyararlılığı yüksek hem de oldukça fazla miktarda demir mineralini içeriyor olması çocukların demir ilacı kullanmadan hastalıklarının düzelmesine olanak sağlamıştır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde anemisi olan hamile annelere sağlıklı beslenme listelerine eklenen 1 yemek kaşığı pekmezin kan sayımlarında hemoglobin ve hematokrit düzeylerinde yüzde 20 artış oluşturarak bu riskli dönemde oluşabilecek demir depolarında boşalmanın engellenmesi sağlanmıştır.

Günde 3 çorba kaşığı

Süt ve ürünlerinin az tüketen gençlerde beslenmelerine 3 yemek kaşığı pekmezi gün içinde ara öğünlerde içirilerek kemik sağlığı gelişimleri değerlendirildi. Kalsiyum miktarı fosfordan 3 kat fazla olan pekmez bu araştırmadan da tam not aldı. Kemik mineral yoğunluğunun artmasında yararlı bir etkiye de sahip olduğu kanıtlanan pekmezi sadece zayıf çocuklara yedirmeyin. Yılın her günü kemik sağlığı ve anemi gibi ciddi hastalıklardan korunmak için ailece tüketin.