Türkiye’de yerli 2 yemek kanalý var. Birisi Turkmax Gurme diðeri Planet Mutfak... Dün sabah, saat 9:30 sýralarýnda Haberturk TV’yi açtým, baktým ekranda iyi kavurma sýrlarý var. En büyük sýr da anladýðým kadarýyla arpacýk soðan kullanmak. Kavurma bitti arkasýndan pirzolaya geçildi, devamýný seyretmeden kanal deðiþtirdim.
Kurban bayramý öncesi bu tür haberler yapýlýr ama bu hem erken hem uzun hem de yayýn saati biraz garip bir haber oldu. Tamam sabah haberlerinde her dakika siyaset, dýþ politika, ekonomi haberi olmaz, o haberlerle yayýn doldurulamaz ama yaþam haberi demek de yemek kanalý gibi yayýn yapmak mý tartýþýlýr doðrusu... Sabahlarý ekran baþýna geçen seyircinin aslýnda ihtiyaçlarý bellidir. Kapsamlý bir hava durumu ister seyirci, sonra akþam býraktýðý yerden sabaha kadar olanlarý, gazete manþetlerini sonra bugünün gündeminde yer alanlarý duymak ister en çok.
Türkiye’de sabah haberi demek zaman zaman bir önceki günün bülteninden kalan haberlerin metninde dün-bugün deðiþikliði yapmak haline geliyor. Elbette iyi istisnalar da var ama genellikle iþ böyle gidiyor.
Televizyonculuðu mutlak biliyordur insanlar ama kanallar sabah bültenleri için fazla eleman ve bütçe ayýrmak istemiyorlar.Oysa sabah haberleri motoru ýsýtýp yola çýkmaya benzer yani deðerli bültenlerdir. Hem bu bültenlerin önemi hem de yaþam haberinin neleri kapsadýðýný aslýnda daha fazla konuþmamýz lazým.
Yeni iþ kollarý...
Belgesel kanallarýný dikkatle seyredenler için Türkiye’de bir sürü iþ alaný çýkarmak mümkün. Bu aralar National Geographic’te yeni bir seri var. Bir grup adam, hurdalýklarda eski eþya toplayýp içindeki deðerli madenleri çýkarýyorlar. Mesela eski bir robot kol ve sigortalardan 6 kilo gümüþ çýkardý birisi, saflýk oraný yüzde 65 civarýndaydý ama 1500 dolar verip 3 bin 600 dolar aldý. Bir baþka adam, gümüþ kurþunlarý kullandý, 200 dolar verdi, 400 dolar kadar bir para aldý.
Sadece gümüþ deðil bazen altýn kovalýyorlar bazen bakýr bazen de baþka bir maden ve sonuçta iyi para kazanýyorlar. Adýna ister hurdacýlýk diyelim ister baþka bir iþ fark etmez, Türkiye’de ekonominin geneli adýna bu tür dönüþtürme iþlemlerine daha çok ihtiyacýmýz var.
Hoþ biz daha çöpleri ayrýþtýrmaya üþeniyoruz ama geri dönüþüm aslýnda hepimize kazandýrýyor, farkýnda deðiliz...
Reklam sesleri...
RTÜK zaman zaman dikkat çekiyor, ceza veriyor ama belli ki yeterli olmuyor.
Özellikle çocuk kanallarýnda reklam kuþaklarýnda yayýn sesi yükseltiliyor.
Dert reklamýn dikkat çekmesini saðlamak. Yayýncýlýk ahlaký açýsýndan sýkýntýlý bir durum bu zaten ama bir de çocuklar hedef alýnýnca iþ þirazesinden çýkýyor. Bu reklam kuþaklarý çok iyi izlenmeli ve denetlenmeli. Baþka çaresi yok...