Hadi cahilsin... Terbiyesiz olmak zorunda mýsýn?

Bugün fiilen yürürlüðe giren “Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemi”nin mucidi kimmiþ, biliyor musunuz? 

Birazdan açýklayacaðým... Dudaklarýnýz uçuklayacak. 

Önce, bu yazýya konu teþkil eden þahýsla ilgili birkaç tespitimi/gözlemimi aktarmak istiyorum. 

Meral’ci Yeni Çað gazetesinde yazan bir arkadaþ var. 

Hafif “ülkücü”, aðýr kýrat “ulusalcý” takýlýyor. 

Ülkücü görünümlü CHP’li... 

Böyle çok gözlüklü, düzgün bir profil çizen, uzaktan “aydýn”a benzeyen ama hangi “aydýnlatma” faaliyetinde bulunduðunu bilmediðimiz bir arkadaþ... 

Ben bilmiyorum en azýndan... Çünkü bugüne kadar doðru dürüst bir yazýsýný okumadým. 

Dolayýsýyla, ondaki “deðer”e iliþkin bir deðerlendirmede bulunamam. Bir köþeyi iþtigal ettiðine ve “çok gözlüklü aydýn” görüntüsü verdiðine göre, ona yazdýranlar mutlaka bir deðer keþfetmiþlerdir. 

Ýsmini söylemek istemiyorum; kendisine önem atfedildiðini düþünebilir. “Zihniyet”i tanýyýn diye konu ediyorum. 

Ýþbu kripto CHP’liyi, geçenlerde Halk TV’de gördüm. Tesadüfen... Bir sunucu ve emekli bir generalle birlikte, stüdyoya kurulmuþ, “yeni sistem”i konuþuyorlar. 

Konuþmuyorlar... Saldýrýyorlar! 

Konuþmacýlarýn en atarlýsý bizim “Kripto...” Yeni sistemle birlikte cumhuriyetin ve cumhuriyet deðerlerinin (elbette kurumlarýnýn) tasfiye edildiðini söylüyor. Diyor ki, “Erdoðan’ýn elinde öyle yetkiler var ki, isterse devletin ismini deðiþtirebilir, ülkeyi bölgelere ayýrýr... Her þeyi yapar.”

Bu “kuþku/endiþe/paranoya” kýlýfý giydirilmiþ hezeyanlarý deðerlendirecek, “Hayýr, durum senin resmettiðin gibi deðil” diyecek halimiz yok. 

Bu ülkede saçmalama özgürlüðü var. 

Dileyen, dilediði oranda saçmalar. 

Hatta haksýzlýk yapar. 

Fakat Kripto, “inandýrýcýlýk” saðlama adýna paranoyaya yatýyor. 

Hadi yatsýn da, insan hiç deðilse tartýþtýðý konuyu bilir yahu! Deðiþikliðinin, sadece “hükümet sistemi deðiþikliði” olduðunu, cumhuriyetin (ve kurumlarýnýn) yerli yerinde durduðunu teslim eder. En azýndan, “haksýzlýðý” sahih bilgiler üzerinden yapar. 

Ýþbu Kripto bir iddiada daha bulunuyor. 

Erdoðan’ý sistem deðiþikliðine icbar eden kiþi, Necip Fazýl Kýsakürek’miþ. 

Þiirlerine bir þey demezmiþ (çünkü “Kaldýrýmlar” vs. harika þiirlermiþ) ama kendisi berbat ve pespaye bir adammýþ. Kumar oynarmýþ, “dergi çýkaracaðým” diye devleti dolandýrýrmýþ, onun bunun parasýnýn üzerine yatarmýþ, filan. 

Necip Fazýl’ýn bir piyesi varmýþ... Ýsmi “Ýdeolocya Örgüsü” imiþ... Kötü bir piyesmiþ... Son derece berbatmýþ... Ýnterneti açýp bakabilirmiþiz... O piyeste “Baþyücelik Devleti” gibilerden birtakým saçmalýklar yer alýyormuþ. 

Erdoðan, iþte o piyesten kopya çekmiþ. 

Daha doðrusu, esinlenmiþ... 

Esinlenmesinin sebebi de þuymuþ: Vaktiyle (gençlik yýllarýnda) o piyeste rol almýþ. Fotoðraflarý varmýþ... Ýnterneti açarsak görürmüþüz. 

Þimdi “cahil” desem, kýzacak. 

Kýzsýn... Ama ayný zamanda “terbiyesiz...” Ölmüþ gitmiþ bir kiþinin arkasýndan “berbat bir adamdý, pespaye bir adamdý” diye saydýrmak Kripto’ya “þeref” kazandýracaksa, devam etsin hakaretlerine... 

Evet, Necip Fazýl’ýn “Ýdeolocya Örgüsü” diye bir kitabý var. Ýnternete bakmamýza gerek yok... Bilinen ve “spekülatif” bir kitap bu. Orada “Baþyücelik Devleti” gibi ütopik (kimine göre ideal) bir devlet modeli de var. 

Bu modelin (ideanýn) “Cumhurbaþkanlýðý hükümet modeli”yle benzerliði nedir? Ben çözemedim. 

Bunu Kripto detaylandýrsýn. 

Bir de, zahmet olmazsa internete kendisi baksýn. 

Ýkide bir “internete bakýn, görürsünüz” diye akýl veriyor ya... 

Ýnternete önce kendin bak tosun... 

Erdoðan hiçbir zaman “Ýdeolocya Örgüsü” diye bir piyeste oynamadý. Ýnternette resimleri yok... Çünkü Necip Fazýl’ýn böyle bir piyesi yok. Ayrýca, Necip Fazýl “berbat” bir piyes yazarý deðil, tiyatro tarihimizin belki de en önemli, en kayda deðer piyes yazarlarýndan biridir. 

Hadi cahilsin... Bir de “terbiyesiz” olmak zorunda mýsýn? 

Madem sallýyorsun, bari edebi dairesinde salla! 

Hazýr internete girmiþken, Muhsin Ertuðrul’un Necip Fazýl’ýn piyes yazarlýðý hakkýnda demiþ bulunduklarýný da bir tamam hýfzet, sonra çýk “aydýn” rolleri kes!