Astým, genel olarak hastalýðýn þiddetine göre deðiþen solunum zorluðu ile karakterizedir. Tüm dünyada yaklaþýk olarak 300 milyon kiþinin deðiþen derecelerde astým hastasý olduðu tahmin ediliyor. Tabi gerek kiþisel ve gerekse devlet bütçelerine bir yük getiriyor. Tedavide kulllanýlan kortikosteroit spreyleri akciðer iþlevlerinde rahatlama saðlamasýna karþýlýk yan etkileri nedeniyle endiþe yaratýyor. Yeni yayýmlanan bir bilimsel klinik çalýþmanýn sonuçlarý astým hastalarýnda çok tanýdýk bir bitkisel ilacýn yararlý olabileceðini gösteriyor. Çemen tohumlarýnýn bir baharat olarak baþta pastýrma olmak üzere besinlerimize kattýðý lezzeti bilmeyenimiz yok, þüphesiz. Ayrýca tip-2 þeker hastalarýnda kan þekerinin kontrolünde ve yüksek kolesterolde etkinliði nedeniyle yaygýn kullanýlýyor. Eski Ýran’halk tababeti kaynaklarýnda iþtahý uyarýcý, akciðer iþlevlerini ve solunumu destekleyici, adet söktürücü olarak kullanýldýðý kayýtlý. Zengin lif (yüzde 50) ve protein (yüzde 222-25) içeriðibulunuyor.
Ýran’da yürütülen bilimsel tasarýmda (randomize, çiftkörlü, plasebo kontrollü) bir klinik çalýþmada yapýlan kontrollerde hafif astým hastasý olduðu tespit edilenler arasýndan belirli kriterlere göre seçilen 20 ile 70 yaþlarý arasýnda 90 hasta üç gruba ayrýlýyor. Her gruba 4 hafta süresince; bir gruba çemen tohumlarý ile hazýrlanan þurup, diðerine bal þurubu ve üçüncü gruba ise etkisiz þurup veriliyor. Sonuçlarýn deðerlendirilmesi amacýyla hastanýn yaþam kalitesini belirlemeye yönelik anket uygulamasýnýn yaný sýra akciðer iþlev testleri ve önemli bir parametre olarak interlökin-4 seviyesindeki deðiþiklikler izleniyor. Sonuç olarak çemen tohumu ve bal uygulanan gruplarda hastalarýn yaþam kalitesinde olumu deðiþikler saðlandýðý, akciðer iþlevlerinde belirgin düzelme ve interlökin-4 seviyesinde düþme saðlandýðý gözlemlenmiþ. Uygulama süresince herhangi bir olumsuz bildirim yapýlmamýþ. Astým ile ilgili bir baþka güvenilir seçenek ise çörek otu tohumudur. Çörek otunun iltihap giderici ve bronþlarý geniþletici etkilerine baðlý olarak astým ve alerjilerde yararlý olabileceði bilimsel araþtýrmalar ile gösterilmiþtir. Yeni yapýlan bir klinik çalýþmada 3 ay süresince astým hastalarýna reçetelenen astým ilacýna (sprey) ilave olarak bir gruba etkisiz karýþým, bir gruba günde 1 gram ve diðer bir gruba 2 gram çörek otu verilmiþ. Bu sürede çörek otu tohumu verilen gruplarda akciðer iþlevleri ve iltihaplanmada geliþme saðlandýðý gözlemlenmiþ.
Sonuç olarak çemen tohumu sulu özütünü hafif astým þikayetlerinde güvenilir bir seçenek olarak deðerlendirilebileceði bildiriliyor. Benim önerim çemen tohumunu parçalayýp üzerine taze kaynatýlmýþ sýcak suyu ilave ettikten sonra 15-20 dakika demlenmeye býrakýn ve içerisine kalitesine güvenilir bal ilave ederek için. Ayrýca her sabah aç karnýna taze toz edilmiþ bir çay kaþýðý çörekotu tohumunu, bir tatlý kaþýðý bal ile karýþtýrarak için. Hazýr halde satýlan çörekotu tohumu kýymasýnýkullanmanýzý önermem. Çünkü çörek otu tohum kabuðu parçalandýktan sonra içerisindeki yað hýzla oksitlenerek bozulur, etkisizleþir.