Hafıza-ı Beşer

Eski bir tabir vardır “Hafıza-ı Beşer nisyan ile maluldur”.Yani insan hafızası unutma ile sakattır, unutur anlamında. İki hafta önce, bütün televizyon ve basın organlarında, Tunceli’de bir Korgeneralin idaresinde DHKP-C örgüt militanlarına karşı büyük bir operasyon başlatıldığını, teröristlerin saklandığı mağaraların kuşatıldığı haberleri ile dolu idi.

Televizyon görüntülerinden- arşiv görüntüsü değillerse- epey karlı ve zor şartlar altında bu operasyonun yapılmakta olduğu anlaşılıyordu.

Ben bunun çok büyük bir ihtimalle, orduyu daha da sevimli göstermek için yapılmış bir propaganda malzemesi olduğunu düşündüm. Öyle ya on-on beş terörist için bir Korgeneral sıcak ve her türlü konforu taşıyan komuta odasından çıkıp terörist takip edecek, olur şey değil. Zaten olsaydı 30 yıldır sözde kovalanan, büyük kayıplar verdirilen, çökertilen, ağır darbeler vurulan, çember altına alınan,tüh kaçtılar cümleleri ile kamuoyu  uyutulmazdı.Hatırlayın, geçmişte Genel Kurmay, hemen her gün bir bildiri yayınlar ve “bu gün yarın, bu bahar bunların kökü kazınacak” derdi. Yetmişli yıllardaki bildiriler hep bu yolda idi. Vatandaş olarak da bizde bu bildirilere kanardık. Bir müddet sonra da bunları unuturduk.

Halka karşı çok duyarsız ve onu aptal, hafızasız, onları koyun gibi güdülecek diye düşünen bir ordu yönetim kademesinden hayır gelmez. Sen her tarafa, operasyon resimlerini, filmlerini dağıt,sonrası ile ilgili bir şey söyleme.Tabiatiyle teröristler kaçmıştır. Şartlar ağır olduğu için operasyondan vazgeçilmiştir. Tabiatın zor şartları sadece Mehmetçik için mi? Teröristlerin şartları çok daha kötü ve sayıca belki yüzde biri değil mi?

Bu ülkede barış ve sukunun geçerli olması için konuyu polisiye vak’a sı olarak görüp terörde polisi öne çıkarmalıyız. Orduyu sınır güvenliğine yani dış tehditlere karşı kullanmak gerekir. Bu durum devam ettikçe, verilen vergiler doğru kullanım yeri bulmuyor demektir. Bulsa hiç olmazsa vatandaşımıza, yapılan onca masraf karşılığında ne elde edildiği konusunda bilgi verilir. Hafıza-ı Beşer nisyan ile malul olduğu için birçoğumuz haberlerde verilen bu tür olayları takip edip, sorgulamıyor. Bu gibi lafları kanıksadık artık. Çok süratli olarak, orduyu üçte bire indirip kaynak israfını önlemeli, israf edilen kaynaklar ile işsizlerimize iş, düşkünümüze aş tedarik edebilir, kalkınmamızı hızlandırır, Batılı ülkelerle aramızdaki mesafeyi daha çabuk kapatabiliriz.