Hafýzaný besle

Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluþtursa da besinlerle alýnan enerjinin yüzde yirmisini beyin harcar. Belirli yiyecekler algýlama yeteneðimizi artýrýr, daha verimli yapar, daha hýzlý düþünmemizi ve dikkatimizi daha iyi toparlamamýzý saðlar.

Güçlü bellek için:

-A vitamini bakýmýndan zengin olan havuç beyin metabolizmasýný canlandýrýr bu nedenle hafýzada önemi büyüktür.

-Önemli bir mangan minerali kaynaðý olan ananas hafýza güçlendirmedeki önemi gözardý edilemez.

- Yað asitlerini içeren avokado kýsa süreli bellekte bilgi depolamada önemlidir. Günlük olarak tüketilen yarým avokado belleðinizi güçlendirecektir.

Mutluluk için:

- Kýrmýzý biber yapýsýnda bulun-durduðu aromalarla vücudun  kendi salgýladýðý endorfin mutluluk hormonun salgýlanmasýný hareketlendirir. Araþtýrmalara göre biber ne kadar çið ve ne kadar faz-la acý tüketilirse hormonun salgýlanmasý o kadar hýzlýdýr.

- Serotonin hormonu kaynaðý olan, muz beynin mutlu olmasýný saðlayan en önemli kaynaktýr.

Öðrenmek için:

- Lahana tiroit bezlerinin aktivitesini yavaþlattýr, sinirliliði gide-  rir böylece beynin öðrenme ve algýlama kapasi- tesini artýrýr.

- Beyine doðru besin akýþýný hýzlandýran yaban mersini uzun süreli öðrenmede ideal bir meyvedir.

Dikkat için:

- Beynin besini olan karides omega 3 yað asitleri  deposudur. Beynin dikkat verme süresini uzatýr.

- Ceviz, fýndýk, fýstýk beyindeki sinirleri aktive ederek haber alma oluþumunu hareketlendirir.

Anti- stres için:

- Þunu unutmayýn stres, vitamin-lere ve minerallere olan ihtiyacý artýrýr.Önemli anti-stres maddeleri olan kalsiyum ( süt ve süt ürünlerinde, yeþil sebzelerde) ve magnezyum( kepek, çavdar, baklagiller) mineralleridir.

- B grubu vitaminler ise ayný zamanda sinir vitaminleri olarak  da adlandýrýlýrlar. B vitaminler  ette, balýkta, kepek, çavdar ürünlerinde ve koyu yeþil sebzeler-  de bulunur.

Beynin kapasitesi için:

- Yapýlan birçok araþtýrma düzenli sebze ve meyve tüketen bireylerin diðer bireyle karþýlaþtýrýldýðýnda yaþla birlikte ortaya çýkan beyinsel kapasite düþüklüðünün daha az  olduðu görüldüðünü saptamýþtýr.