Hafýzanýz su gibi berrak olsun

ABD’de saðlýk alanýndaki çalýþmalarýyla ünlü Mayo Clinic, suyun beyin fonksiyonlarý üzerindeki etkisini ortaya çýkardý. Araþtýrmaya göre su alzheimer’ýn önlenmesinde baþrolde.

SU vücudun birçok fonksiyonunda da gerekli olan yaþam sývýsýdýr. Bilim dünyasý, suyun her gün farklý bir organ üzerindeki olumlu etkilerini açýða çýkarýrken, ABD’nin saðlýk alanýndaki araþtýrmalarýyla ünlü kuruluþu Mayo Clinic, su ve beyin fonksiyonlarý iliþkisini ortaya koyan yeni bir keþfe imza attý. Mayo Clinic araþtýrmasýnýn sonucuna göre su beynin yakýtý. Su içilmediðinde yorgunluk, deride kuruluk, sinirlilik, sindirim güçlüðü, tuvalete çýkamama, terleyememe, kan akýþkanlýðýnda azalma, besinlerin sindirilmesinde güçlüðe baðlý hazýmsýzlýk, böbrekte süzme iþleminde yavaþlama, kalpte sorunlar ve en önemlisi solunumda yavaþlama gözlendiði biliniyor. Eðer susuzluk uzun sürerse kademeli olarak yaþamsal faaliyetler duruyor ve organ iflaslarý olduktan sonra ölüm gerçekleþiyor. Ancak yaþamsal sývý hayattayken en büyük etkiyi beyinde yapýyor. Vücutta suyu en çok tutan organ olan beyinde sinir iletimi için gerekli olan elektriksel akýmý saðlamada su temel unsur. Beyinde su yeterli kapasitede bulunursa daha hýzlý düþünme, konuya daha dikkatli bir þekilde odaklanma ve en önemlisi çözüm üretmede baþarý saðlanýyor. Mayo Clinic’ten verilen bilgilere bunu saðlamak için günde 7-12 su bardaðý su içmek yeterli. 

UNUTKANLIK VE BUNAMAYI ÖNLÜYOR

MAYO Clinic uzmanlarý beyin su iliþkisinde suyun içerisindeki minerallere de dikkat çekiyor.  Uzmanlara göre minaraller sinir iletiminde kofaktör olarak görev yapýyor. Beyinde bu minerallerin konsantrasyonunun iyi olmasý hormon ve nörotransmitter denilen sinir iletimini saðlayan bileþenlerin de sentezlenmesinde temel oluþturuyor. Bu da beyin fonksiyonlarýnýn devamlýlýðýný olumlu yönde etkiliyor.  Mayo Clinic araþtýrmalan ýþýðýnda bebeklikten yaþlýlýða yaþam boyu düzenli su içmenin hafýzayla ilgili hastalýklara karþý da koruyucu olabileceðinin altýný çiziyor. Özellikle yaþlanma sürecinde suyun yeterli alýnmamasý depresyon, kýsa süreli bulanýk bellek sendromu, deman hastalýklarýna meyil ve beyin hücre çalýþmasýnda bozulmalar olduðunu bildiren araþtýrmalar var. Beynin toksinlerini de atabilmesi ve berrak bir ortam yaratabilmesi için yeterli su içiminin mutlaka saðlanmasý gerek.