Haftada 5 gün 40 saat tek maaþa çalýþmak kaderiniz mi? Ýþte baþka bir hayatýn ipuçlarý

Para kazanmaktan servet elde etmeye giden yol bana hep Tolstoy’un “Ýnsana ne kadar toprak lazým” hikayesini çaðrýþtýrýr.

Evet, çok büyük paralarýn açgözlülüðü ve hýrsý insaný insan olmaktan çýkarýyor. Para araç olmaktan çýkýp amaca dönüþüveriyor.

Ama diðer yandan artýk dünya da deðiþiyor.

Bugünün sistemi çalýþana ne sunuyor?

“Pazartesi sabah iþe baþla, Cuma akþamýna kadar sadece akþamlarý evet yatýp uyumaya git-gel. Cumartesi-Pazar kendine gelip biraz enerji topla sonra da tekrar iþbaþý yap, ben de bunun karþýlýðýnda sana günlük 100 lira vereyim (Günlük 100 lira 2200 TL’lik maaþa tekabul ediyor)”

Ýþte tam olarak bunu sunuyor, eksiði yok, fazlasý var. 

Peki bir de þu iki bilgiye göz atalým;

-  Çalýþanlarýn %68’i çalýþtýðý iþinden hemen bugün ayrýlmak istiyor.
 
-  Ayrýlmak isteyenlerin %75’i manevi tatminsizlikten, mobbing’den, saygý görememekten, deðersiz hissetmekten dolayý ayrýlmak istiyor. (Kaynak: Konda)

Yani hadi desek ki, “Evet, günlük 100 lira veriyor ama seni geliþtiriyor, motive ediyor, deðerli hissettiriyor, yani manevi tatmin saðlýyor.”

E, o da yok…

Üstelik, ilkokul bitince ortaokula, ortaokul bitince liseye, lise bitince üniversiteye, üniversite bitince bir iþe kapaðý atmaktan baþka hedefi olmayan bir birey, iþ hayatý boyunca da emekliliði hayal ediyor.

Yani aslýnda kendimizi bildiðimiz andan itibaren sürekli bir sonraki aþamaya geçmeye çalýþa, hayalleri ve güzel bir yaþamý erteleye erteleye gidip muhtemelen romatizma, kalp ve þekerle boðuþacaðýmýz emeklilik günlerine öteliyoruz.

Peki böyle bir hayat gerçekten yaþamaya deðer mi?

Sürekli ayýn sonunu getirmeye, sürekli kartýn asgarisini ödemeye dayalý bir hayat sýrasýnda manevi olarak mutlu olabilir mi insan?

***

PEKÝ NEDEN BÖYLE BÝR HAYAT YAÞIYORUZ?

Son iki yýlda hem araþtýrmalarým, hem tanýþtýðým çok çeþitli hayat hikayeleri çok farklý bir projeksiyon çizdi bana.

Þunu anladým; hayat insana “az ama garanti bir para” sunuyor. Karþýlýðýnda da “Çok ama herkesin de vermekte olduðu bir deðerli zamanýný” istiyor.

Ýnsan da nasýlsa herkes ayný durumda diye bundan rahatsýzlýk duymuyor.

Konfor alaný yani günlük 100 lira garanti para da riske girmekten daha kolay geliyor.

***

EVET, BAÞKA BÝR HAYAT MÜMKÜN?

Peki nasýl olacak?

Öncelikle bu sisteme karþý çýkmanýn en doðru yolu bilinçli ve planlý þekilde bu sisteme girmek. Yani “iþ hayatýna girmeyelim” diye bir öneride bulunmuyorum. Girelim, ama akýlcýlýðýmýzý kaybetmeden, ne yaptýðýmýzý bilerek girelim, 20’li yaþlarda emeklilik hayalleriyle deðil.

Mesela, algýlarýmýz sürekli açýk olacak, sürekli yeni fýrsatlar kovalayacaðýz. Fýrsat kovalamaktan kastým da biraz daha yüksek maaþlý bir iþ olmayacak.

BÝR ÖRNEK

Þahit olduðum bir örnekte, çalýþtýðý þirket ve aldýðý maaþ kendisine dar gelen bir beyaz yakalý arkadaþým patronuna gidip ona bir öneride bulundu.

Haftada 2 gün geleyim, iþleri e-posta ile sürekli takip edeyim, sen de maaþýmýn yarýsýný öde.

Patron bu teklifi kabul etti. Arkadaþým geriye kalan 5 gününden bir gününü baþka bir þirkete, diðer gününü de diðer bir þirkete “kiraya verdi, yine ilk maaþýnýn yarýsý karþýlýðýnda.

Danýþman gibi çalýþmanýn avantajýyla patron(larý) artýk onu þirketin bir malý gibi görmemeye baþladý. Esnek saatlerde gidebilir hale geldi, sabahlarý eþiyle kahvaltý yapmaya, biraz daha geç kalkmaya, çocuðunu sevmeye fýrsatý olmaya baþladý.

O da ilginç bir þekilde “Nasýlsa önümde uzun bir hafta var, yarýn yaparým, sonraki gün yaparým” demeyip “Süre belli, bir tek bugün buradayým” diyerek bütün iþlerini hýzlýca yapmaya baþladý.

Üstüne üstlük birkaç þirketin danýþmanlýðý onun deneyimine çarpan etkisi yapmaya baþladý. Konferans ve eðitimlere davet edilmeye, oralardan da ücretler almaya baþladý.

Bu güzel-yoðun hayat onu daha da “önemli” biri haline getirdi. Üç þirketin danýþmaný ve bu alanda bir eðitimci olunca haliyle bir dergide yazma teklifi geldi. Kendi alanýnda TV ekranlarýnda görünmeye baþladý.

Þimdi o ilk tam zamanlý maaþýnýn tam 3.5 katýný alýyor.

Ve o maaþý terk edeli sadece 1 yýl oldu.

***

BU ÖRNEK BÝR ÝSTÝSNA MI?

Hayýr, bu örnek bir istisna deðil, bir bakýþ açýsý deðiþimi, bir farkýndalýk hikayesi.

O arkadaþým patronuna o ilk teklifini yapmasaydý haftaiçi saat 10’da kahvaltý yaparken klavyesindeki tuþlarýn arasýna simit susamý ekmeye devam edecekti.

***

PEKÝ YA MAVÝ YAKALI?

Diyebilirsiniz ki, hadi o iþ e-posta ile ilerleyebiliyordu. Peki ya bilek gücüyle, tezgahta yapýlan iþler?

Ýþte bir örnek daha.

Meral isminde bir genç kýzýn hikayesi, yine yakýndan tanýdýðým bir hikaye.

Bir matbaada çalýþan, satýþ temsilcisi türevi bir iþ yapan ama matbaanýn bütün iþ yükünü üstlenmiþ bir genç kýz. Gelen sipariþleri üretime bildiriyor, sipariþini alýyor, faturasýný kesiyor, tahsilatýný yapýyor.

Yani þirketlerde çalýþan yüzbinlerce genç kýzdan biri.

Matbaa iþi yaptýklarý için reklam ajanslarý da onlara iþ yaptýrýyor.

Meral iþini o kadar titiz, o kadar temiz yapýyor ki reklam ajanslarýndan birinde ona iþ yaptýran kiþinin dikkatini çekiyor.

Kendi ajanslarýnda çalýþan, Meral’den 3 kat daha fazla maaþ alan kýzlardan çok daha tertipli, çalýþkan olduðuna kanaat getirip yöneticilerine Meral’den bahsediyor.

Ve yine gerçek olan bir külkedisi masalý daha..

Bugün Türkiye’nin uluslarasý ortaklý dev bir ajansýnýn üst düzey yöneticisi Meral.

Kendisini öyle güzel yetiþtirmiþ ki iþe girdikten sonra, yükselmeye de kendisini geliþtirmeye de hep devam etmiþ.

***

ALTERNATÝF ÝÞLER

Bu hikayeler biraz daha kurumiçi giriþimcilik öyküleri.

Peki bir yerde çalýþýrken oradan ayrýlmadan ya da patron teklifinizi kabul etmezse ne yapabilirsiniz?

O zaman da alternatif gelir kaynaklarý, alternatif iþ imkanlarý var.

Bunlardan biri de Network Marketing.

Kötüye kullanan, sistemi tek taraflý kurgulayan þirketlerden dolayý adý kötü anýlsa da uluslararasý dev network marketing þirketleri var. Dahasý Türkiye’de henüz olmasa da bazý global markalar bazý ülkelerde tüm satýþlarýný network marketing üzerinden gerçekleþtiriyor.

Doðru ve size uygun bir þirketle çalýþarak ek gelirler oluþturabilirsiniz.

Ama bu noktada önerim; son paranýzla gireceðiniz bir iþ olmasýn network marketing, çok hýzlý para kazanma stresi sizi daha da olumsuz etkiler, baþarýlý olma potansiyeliniz varsa da olamazsýnýz.

Eðer yeni bir cep telefonu alacak paranýz var da onunla farklý bir þeyler denemek istiyorsanýz iþte o zaman, tekraren söylüyorum, doðru þirketi araþtýrarak, ince eleyip sýk dokuyarak bulacaðýnýz bir þirkette deneyebilirsiniz.

***

Daha çok örnek var, okuyup da ikna olmazsanýz e-posta gönderin, baþka örnekleri de bir baþka yazýda yazabilirim.

***

Þanlýurfa’da ORTA SALON buluþmalarý adýnda bir konferansa katýldým.

Genç MEMUR-SEN Genel Baþkaný Eyüp Beyhan, Genç BÝRLÝK Genel Baþkaný Ahmet Öznaneci ve Türkiye’nin en genç belediye baþkaný Karaköprü Belediye Baþkaný Metin Baydilli ile çok keyifli bir buluþma oldu.

Þanlýurfa parlayan yýldýzý olacak güneydoðunun. Buna kalpten inanýyorum. Çünkü her yýl en az 3-4 kez gittiðim Þanlýurfa’da her gidiþimde yepyeni geliþmeler görüyorum.