Cüneyd Altýparmak
Cüneyd Altýparmak
Tüm Yazýlarý

Hakaret suçunda yeni dönem

Sosyal medya kullanýmýnýn yaygýnlaþmasý ile sayýsý bir anda çoðaldý hakaret suçunun. Birçok kimse bu suç neticesinde "gerçekten" maðdur oluyor. Fakat bazý kimseler de durumu gelir kapýsýna çeviriyor. Þikâyetten vazgeçmek için istenen bedeller gündemimizden düþmüyor... Ýþte bugün, bu kaygýlarý gidermek için yapýlan yeni düzenlemeyi anlatmak ve bazý önerilerimi sizlerle paylaþmak istiyorum.

HAKARET SUÇU NE?

TCK'nýn 125. maddesinde düzenlenmiþ olan bu suç bir kimseye onur, þeref ve saygýnlýðýný rencide etmek maksadýyla bir isnatta bulunmak veya sövmek suretiyle saldýrmak olarak özetlenebilir. Cezasý üç aydan iki yýla kadar hapis veya adli para cezasý olarak belirlenmiþ. Suçun kamu görevlisine karþý olmasý, dini, siyasi, sosyal sebeplerle veya düþünce açýklanmasý sebebiyle iþlenmesi yada aleni biçimde olmasý durumlarýnda ceza arttýrýlýyor.

DÜZENLEME ÖNCESÝ DURUM

Düzenlemeye kadar bu suçlarda þikayetle baþlayan süreç yargýlama sonucunda ceza verilmesi ile bitiyordu. Ancak failler "sonradan gelen piþmanlýkla" sicillerinin bozulmamasý için çýrpýnýyordu. Bu nedenle failler; müþtekinin (þikayetçi) "anlaþalým" teklifini "yine onlarýn belirlediði" tarife üzerinden kabul ediyordu. Anlaþma sonucunda þikayetçi aldýðý bedel karþýlýðýnda þikayetinden vazgeçiyordu. Bu da ister istemez yargý eliyle zenginleþen -sözde- maðdur kitlesini gündeme getirdi.

SUÇ, ZENGÝNLÝK ARACI OLMAMALI

Önceki yazýlarýmýn birinde deðindiðim üzere Ankara'da bir savcý; bu durumu tespit etmiþ ve böyle yýðýnla dosyasý olan bir þikayetçi hakkýnda "suçun unsuru 'rencide edilmek' olmasýna karþýn ortada incinmeden ziyade bir gelir elde etme durumu" olduðunu vurgulayan bir takipsizlik kararý vermiþti... Þahsen bana karþý iþlenen hakaret suçlarýnýn tamamýnda AFAD'a baðýþ yapýlmasý ve özür dilenmesi halinde þikayetimden vazgeçtim hep. Önödeme de benim gibi bir maksadý hasýl etmek isteyenler için yeterli diye düþünüyorum.

ÖNÖDEME VAR ARTIK!

Yeni düzenleme ile hakaret suçu önödeme kapsamýna alýndý. Böylece bu suçlarýn failleri, Savcýlýkça devlete irat kaydedilecek önödeme tutarýný ve soruþturma masraflarýný öderlerse haklarýnda dava açýlmayacak. Önödeme tutarýnýn üç eþit taksitte ödenmesi mümkün olabilecek. Þikâyete baðlý olan hakaret suçu bakýmýndan þikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleþtiði tarihten itibaren iki yýlý geçemeyecek.

SOSYAL MEDYADA DURUM

Özellikle sosyal medya üzerinden kolayca iþlenen bu suça iliþkin yeni durumu bir örnekle açýklayalým. Sosyal medyada birine hakaret edilirse verilecek cezanýn alt sýnýrý, ön ödeme tutarý olarak belirlenecek: 3 ay 15 gün hapis... Bu ceza günlük 100 TL üzerinden paraya çevrilecek. Buna göre önödeme tutarý 10.500 TL olacak. Buna soruþturma giderleri eklenecek. Bu tutar faile teblið edilecek ve on gün içinde ödemesi istenecek. Öderse dava açýlmayacak. Ödemezse dosya mahkemeye intikal edecek...

FAÝLÝ MEÇHUL KALAN SUÇLAR

Pek tabi bu düzenleme sorunun bir kýsmýný çözüyor. Kendisine hakaret ettirip buradan para kazanan bir kitleyi rahatsýz edebilir. "Paramý verir herkese hakaret" ederim biçiminde kopan yaygara da bu baðlamda doðru deðil. Zira bu uygulama bir kereye mahsus. Önödeme iþlemi üzerinden 5 yýl içinde yeniden hakaret suçu iþlenirse artýk önödemeden yararlanma hakký olmayacak failin. Ancak burada en büyük sorun "fake hesaplar" ve "trol tavýrlar" içindeki kimselerin bilgilerinin sosyal medya þirketlerince adli makamlara verilmemesi, bu konuda direnilmesi. Buna dair esaslý ve net tedbirler geliþtirmek gerekiyor. Önödeme, mevzuatlarýnda "cezalandýrýcý tazminat" olan bu ülkeleri ikna etmek için kullanýlabilir.

YA TAZMÝNAT KONUSU!

Bir baþka sorunlu alan ise önödeme yapýlmasý halinde bile maddi ve manevi tazminat davasý açýlabilmesi. Bu konuda da bir düzenleme gerekiyor. Bu durumu sektör haline getirenler önödeme sonrasý faillere tazminat davalarý üzerinden yüklenecektir. Ýþte bunun önüne set çekip TCK m.125'e bir madde ekleyerek "iþ bu suçla ilgili þikayet, önödeme ile neticelenmiþ ise faille hukuk mahkemelerinde tazminat davasý açýlamaz" hükmünü de düþünmek gerekiyor. Bir kereye mahsus bu suçu iþleyenler için önödeme iyi bir ceza olacaktýr. Ama bu iþi itiyat haline getirenler için suçu tekrar iþlemeleri halinde tüm koruma kalkaný ortadan kalkacaktýr!