Hakemlerin kafası karışık

Geçtiğimiz hafta milli maçlar nedeniyle Süper Lig’de karşılaşmalar oynanmayınca haliyle MHK de en başarılı haftasını geçirmiş oldu! Ligde son sekiz haftaya girilirken kulüpler en az hata ile hakem yönetimleri beklentisi içinde, ancak hakem camiasında  belirsizlikler ise üst düzeyde. Bu sezonun en çok sıkıntı yaratan ve konuşulan pozisyonları topun ele çarpması ile elle oynamalar arasındaki yorum farklılıkları oldu. Devre arası seminerinde büyük bir hata yapan MHK, hiç bir kıstas ortaya koymadan her türlü ele çarpmaya dahi penaltı düdüğü çalmaları yönünde hakemlerine talimat verince, iş tamamen kontrolden çıkmış oldu.

Öyle ki, maçta el ile oynama nedeniyle penaltı kararı veren bir hakem maçtan sonra telefon ile konuştuğu MHK Başkanı’ndan penaltı, başkan yardımcısından ise penaltı değil yanıtı aldı. 

Bu durumda ise kafaları karışan hakemlere pek kızmamamız gerekiyor.

TFF’nin sözleşmeli hakem eğitimcisi olarak uzun zamandır çalıştığı UEFA’nın Hollandalı hakem  kurulu üyesi Jaap Uilenberg sezon sonunda kendi isteği ile bu görevi bıkıracak.  Yerine gelecek isim ise İtalyanlar’ın eski hakemi Roberto Rosetti. Şu anda görev yapan Hollandalı Eğitimci Jaap Uilenberg tüm Avrupa’da kabul görmüş ve bizim hakemlerimiz tarafından da sevilen bir eğitimciydi.

İtalyan Roberto Rosetti’nin eğitimciliği ile ilgili aldığım duyumlar pek olumlu değil. Daha önce de Rusya’da görev yapan Rosetti bu ülkede pek başarılı olamadığı gibi eğitimden daha çok hakem atama işlerine meraklı bir kişiliğe sahip ve şu anda UEFA hakem kurulunun patronu konumundaki Collina’nın kardeşi gibi sevdiği bir isim. İşte o Collina da Türk hakemlerini çok sevdiğinden ya da MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu’na bayıldığından değil çok sevdiği hemşehrisi Roberto Rosetti’ye destek vermek için Türkiye’ye gelecek ve yarın ülkemizin Süper Lig hakemleri ile bir araya gelip onlara bir konferans verecek.

Bu güne kadar bizim ülkemizden hiç bir eski hakemi UEFA’nın hakem kurullarına sokamadık. Yunanistan, Romanya, Slovakya, Slovenya gibi ülkeler bile UEFA hakem kurullarına eski hakemlerini sokmayı başarırken, biz ise para verip taşeron olarak kullandığımız yabancıların UEFA içinde Türk hakemliğinin lobisini yapmasını bekliyoruz.

Bu eksikliğin en büyük sorumlusu ise yıllardır FIFA ve UEFA içinde çok önemli görevler üstlenmesine rağmen bu konuda hiç bir girişimde bulunmayan Şenes Erzik’tir.