Hakemlerin kafası neden karışık!

Süper Lig hakemleri, devre arası seminerinden çıktıktan sonra oynanan iki haftada inanılmaz hakem hataları yaşandı. Öyle ki, yapılan hataların ardında insanlar artık olmadık şeyler aramaya başladılar.

Geçtiğimiz hafta sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı hakemlerinden biri olan ve soğukkanlılığı ile tanıdığımız Cüneyt Çakır’ın, Kardemir Karabükspor-Galatasaray maçında baskıdan ezildiğini ve bir dondurma külahı gibi çıtır çıtır dağıldığını hayretler içinde izledik.

 Galatasaray’ın Yasin ile bulduğu golde, el ile oynama olup olmadığı konusunda şüpheye düşen Cüneyt Çakır, VAR (Video assistant referee) sistemi henüz ülkemizde uygulanmaya başlamadığı için topu eli ile düzeltip düzeltmediğini Galatasaraylı Yasin’e sorup gol kararı vererek YAR (Yasin assistant referee) sistemini de ülkemize kazandırmış oldu!

Asıl sorun ise bundan sonra başladı ve verdiği karardan emin olmadığı her halinden belli olup, darmadağın olan Cüneyt Çakır bu kez Galatasaray aleyhine tarihe geçecek bir penaltı kararı verip bir çuval inciri berbat etti! Pazar akşamı Fenerbahçe ile Başakşehir arasındaki mücadeleyi yöneten Bülent Yıldırım’ın kafası öylesine dolu, ruhsal durumu o kadar gergindi ki, bu durum verdiği tüm kararlara yansıdı. Fenerbahçe lehine öyle komik bir penaltı kararı verdi ki, verdiği penaltıya Fenerbahçe taraftarları bile güldü.

Yine pazartesi maçında Alanyaspor ile Beşiktaş arasındaki mücadelede göğsünde FIFA kokartı taşıyan Alper Ulusoy gibi bir hakemin Alanyaspor lehine verdiği penaltı kararı da inanılır gibi değildi.

Şimdi asıl düşünmemiz ve tartışmamız gereken en önemli konuya gelelim. Cüneyt Çakır gibi Şampiyonlar Ligi finali, Dünya Kupası yarı finali yönetmiş olan çok deneyimli bir hakem nasıl oluyor da Karabük’te inanılmaz hatalar yapıp dağılıyor? Yine Bülent Yıldırım gibi 15 yılı aşkın bir süredir Süper Lig’de görev yapan ve pek çok önemli maçta düdük çalmış olan bir isim Kadıköy’deki maça nasıl oluyor da adeta ayakları titreyerek ürkek bir şekilde çıkıyor? Ben bu yapılan hataların normal olduğuna artık inanmıyorum, çünkü yapılan hatalar insani boyutu çoktan aştı! Hakemlerin bu kadar ciddi baskı altında olmaları basından, kulüp başkanlarının söylemlerinden kaynaklanamaz .

Yapılan seminerde, Riva’da yapılan toplantılarda bu hakemlere neler söyleniyor? Bire bir konuşmalarda bu hakemlerden neler isteniyor? Maç günü ya da öncesinde MHK yetkililerince kulüp başkanları ya da teknik adamların yapmış oldukları söylemler hatırlatılıp hakemlerin dikkatli olması yönündeki telkinler ile hakemler baskı altına mı alınıyor?

MHK yetkililerinin, hakemleri rahat bırakması ve onlardan mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor. Eğitim yapılsın ama hakemlerin kafasını karıştıracak konuşmalardan uzak durulsun!