Ferudun Niğdelioğlu
Ferudun Niğdelioğlu
Tüm Yazıları

Hakemlerle lig biter mi?

Dzeko, Icardi, Aboubakar, Onoucha, Balotelli gibi kaliteli golcü grubu ile lige değer katan, kısıtlı imkanlara rağmen çıtayı yükseltmeye çalışan kulüplerin en büyük sorunu hakemler! Kulüpler, Süper Lig kalitesini arttırmak için maddi zorluklara rağmen önemli transferler yaparken, hakemler ve VAR ekibi aşağı çekmeye çalışıyor. "Hakemlere bahane bulmayın", "Hakemi de yeneceksin" sözü Fenerbahçe-Rizespor maçı ile bir kez daha belgelenmiştir. Fenerbahçe'nin en az iki penaltısı ve (ki tüm hakem yorumcuları bu tespitte hemfikirdi) bir de temiz golü iptal edildi. Bu kararların takımların oyun şevkini nasıl kıracağını hayal edin. Hemen hemen her maçta hakemler ile ilgili ciddi şikayetler duymaya başladık. Bu hafta sıra hem Fenerbahçe hem de Trabzonspor'daydı.

Ligin marka değerini artıracak oyuncuları getirip tribünleri dolduran kulüpler hakemlerin mevcut seviyede olmamasından dolayı ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bütün futbol ailesi, 'bu hakemler ile lig bitmez' düşüncesine daha 7. haftada erişti. Hal böyleyken ne TFF ne de MHK çözüm üretecek hiçbir adım atmıyor.

Avrupa kupalarında mücadele eden takımlarımızın kendi ligimizde yaşadıkları sıkıntılar yüzünden bu arenada nasıl başarılı olmasını bekleyebiliriz ki? Bu kadar zorluklarla dolu bir zeminde takımlarımızın bir adım atması neredeyse imkansız!

Sen yatırımı yap, lige değer kat, tribünleri doldur, Avrupa'da mücadele et, puan topla; işinin ehli olmayan bir hakem gelsin bir çuval inciri berbat etsin. Bunca emeğe ve gayrete yazık değil mi?

Ligin değerli hocaları (Tolunay Kafkas, İlhan Palut ve Çağdaş Atan) bile Fenerbahçe ve Galatasaray'ın kurduğu kadroların 'lig üstü' olduğunu dile getirirken hakemlerin renklere göre farklılık gösteren kararları taraftarları da birbirine düşürdü. Acil tedbir alınmadığı takdirde onca emeğin hakem kararlarıyla heba olması işten bile değil!

TFF acil karar almalı

TFF iç bünyesinde 7. haftada yaşananlar sonrası herkesin içini rahatlatacak kararlar almalı. Avrupa'da hakemlik yapan ve FIFA kokartı bulunan hakemler zorluk derecesi yüksek maçlar için mi getirilir, yoksa VAR hakemleri ile ilgili ülkeler arası sözleşme ya da anlaşmalar mı yapılır bilemem! Ama bir gerçek var ki hakemlerimizin kendisini bir an önce yenilemesi ve geliştirmesi gerekiyor. Bunun için de icabında yabancı hakem getirmekten çekinmeyeceksin! Uluslararası platformda görev yapan hakemlerin, Türk futboluna katkı sağlaması ihtimali varsa, derhal harekete geçilmeli ve gereken yapılmalıdır.