Haklı olmak haklı kalmak...

Haklı olmakla haklı kalmak aynı şey değildir. TRT Spor’un internet sitesinde yayın hakkı D-Smart’ta olan Dortmund-Galatasaray maçının bir bölümü yayınlandı. D-Smart bu duruma kızmakta haklı mı, hakkıdır kızabilir. 

Olayın ardından TRT Haber Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör son derece medeni bir şekilde D-Smart’tan ve sporseverlerden özür diledi, bu hatayı yapan personelle ilgili soruşturma başlatıldığını, soruşturmaya dair tüm evrelerin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu, tekrar özür diledi.

Çocuk kanalında porno, reyting rekorları kıran dizide reklam sonrası reklam öncesi 4 dakikanın yeniden yayınlandığı bir ülkeyiz biz. Bu bilgileri daha önemli hatalar var, üzerinde durmayalım diye değil yayıncılıkta zaman zaman hatalar olabileceğini hatırlatmak için yazıyorum.

Bir adım öteye gidelim, isteyenle hemen bahse girerim Türkiye’de hiçbir kanalın genel müdürü ya da yardımcısı ya da direktörü internette ne yayınlandığını anı anına bilmez, bilemez. Tüm bunlar D-Smart’ın haklılığına maçtan sonra Ali İsmet Ural’ın söyledikleri kadar zarar vermedi.

***

Ne diyor Ali İsmet? “Ahlaksızlığı devletimiz nasıl çözecek? Böyle işi bilmeyen adamları devlet kanalında iş başına getirirseniz böyle olur. Bu terbiyesizliği nasıl çözeceğinizi çok merak ediyorum. Maalesef bizde bu işler böyle yürüyor. Ülke olarak buna alıştık.” Haklı olmak ve haklı kalmak sözümü tekrar hatırlatayım.

Kullanılan cümlelerin içinde siyaset var mı yok mu, bunu okuyanlara bırakıyorum ama işi bilmeyen adamı devlet kanalında iş başına getirmek...” cümlesine dair yazılması gerekenler var. TRT Spor,tarihinin en yüksek reytinglerini alıyor, bilinirliği geçen yılın kat ve kat üzerinde. TRT Haber zorlu bir kadro sürecinden geçti şu an seyredilme oranı tüm haber kanallarının neredeyse toplamına eşit.

Kaldı ki TRT’de özel sektörde olduğu gibi beğenmediğiniz adamı işten atamazsınız, bir yerlerde görev vermek durumundasınız. Olabilecekleri bir adım öteye de taşıyalım... İster TRT ister bir başka kurumda, ister televizyon yayınında ister internet yayınında bir eleman başınızı belaya sokmak isterse bunu rahatlıkla yapabilir.

***

D-Smart Ceo’su Ali Güven sorun çözme yeteneği olan bir isimdir, diyaloğa çok açıktır, haklı olmakla haklı kalmak arasındaki farkı bilir. D-Smart İçerik Grup Başkanı Başar Başarır, çok deneyimli bir televizyoncudur, meseleleri kan davasına çevirmek yerine çözüm yolu arayacak tecrübeye sahiptir.

Ali İsmet’in ekrandaki sözleri biraz Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşe yazıları gibiydi ve soru şu bu cümleler D-Smart’ın haklılığına gölge düşürdü mü? Bana göre evet, daha sakin ve objektif kalsa 
D-Smart adına daha iyi olurdu.

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi hentbol oyuncularından birinin en azından daha soğukkanlı ve daha siyasetten 
uzak cümleler kurması herkes için daha iyi bir seçenekti...