Haklý nedenle iþ sözleþmesini feshederek iþten ayrýlan çalýþanýn, o iþyerinde bir yýl ve daha fazla kýdemi varsa, kýdem tazminatý alma hakký doðmaktadýr. Bu yazýmýzda iþçinin haklý nedenle fesihte dikkat etmesi gereken önemli bir hususa deðineceðiz.
Diyelim ki, iþvereniniz ücretinizi hep gecikmeli olarak ödüyor. Ücretinizin zamanýnda ödenmemesi sizin açýnýzdan haklý fesih nedenidir. Kýdem tazminatý hakkýnýz doðar.
Siz bu durumda, haklý fesih koþuluna sahip olmanýza raðmen, önce yeni bir iþverenle sözleþme yapýp, sonra haklý fesih hakkýnýzý kullanma hatasýna düþmeyin.
Çünkü bu durumda iþvereniniz, sizin iþten ayrýlma gerçek sebebinizin ücretlerinizin geç ödenmesi deðil, yeni bir iþyerinde çalýþmak olduðunu ileri sürebilir.
Yargýtay’da güncel bir kararýnda, iþçinin, yeni bir iþ bulduktan sonra çalýþtýðý iþyerinden haklý nedene dayanarak ayrýlmasýný, hakkýn kötüye kullanýmý olarak nitelendirmektedir.
‘’Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesi uyarýnca herkes, haklarýný kullanýrken ve borçlarýný yerine getirirken dürüstlük kurallarýna uymak zorundadýr. Bir hakkýn açýkça kötüye kullanýlmasýný hukuk düzeni korumaz.” Objektif iyi niyet olarak da tanýmlanan ve dürüstlük kuralýný düzenleyen madde, bütün haklarýn kullanýlmasýnda dürüstlük kuralý çerçevesinde hareket edileceðini ve bir kimsenin baþkasýný zararlandýrmak ya da güç duruma sokmak amacýyla haklarýný kötüye kullanýlmasýný yasanýn korumayacaðýný belirtmiþtir.
Diðer taraftan 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nun 23. Maddesinde açýkça “Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iþ sözleþmesi ile bir iþverenin iþine girmiþ olan iþçinin, sözleþme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksýzýn iþini býrakýp baþka bir iþverenin iþine girer ve bu nedenle iþ sözleþmesini feshederse doðrudan, yeni iþverenin de bazý koþullarda iþçi ile birlikte sorumlu olacaðý” açýkça düzenlenmiþtir.
Somut uyuþmazlýkta davacý iþçi yasal koþullara sahip olmasýna raðmen, önce 17.05.2013 tarihinde iþ bulmuþ ve 30.05.2013 tarihinde iþ baþý yapýlmasý konusunda anlaþmýþ, daha sonra ise iþ sözleþmesini ücretlerin geç ödenmesi gerekçesi ile feshetmiþtir. Davacý iþçi Medeni Kanunu’nun 2. Maddesi ve 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nun 23. Maddesi düzenlemesi karþýsýnda fesih hakkýný dürüstlük kuralýna uygun kullanmamýþtýr. Davacýnýn iþ akdini yeni bir iþ bulup, iþ sözleþmesi imzalamasý üzerine sona erdirdiði açýktýr. Hakkýn kötüye kullanýmýný hukuk korumamalýdýr. Bu nedenle davacýnýn kýdem tazminatý isteðinin reddi yerine yazýlý gerekçe ile kabulü hatalýdýr. (Y.9.HD.20.1.2016, 2014/27940 E. 2016/1402 K)
Sözün özü, yeni bir iþ bulduktan sonra çalýþtýðýnýz iþyerinden haklý nedene dayalý olarak ayrýlmanýz, hakkýn kötüye kullanýlmasý niteliðinde görülebilir. Bu durumda, kýdem tazminat hakkýnýzý kaybetme riski var.