Daha önce defalarca “Býktýrana kadar yazacaðým” baþlýðýný atmýþ ve “Devletin elinde kalan deðerli kamu varlýklarýnýn halka arz edilmesi gerektiðini” detaylarýyla paylaþmýþtým... O günden bugüne bir vatandaþ olarak beni çok sevindiren “Türk Telekom ve Halkbank halka arz haberleri” gelirken, en son gündeme düþen açýklama süreci EN NOKTASINA taþýdý. Baþbakan çok net konuþtu; Varlýk devri veya kullaným devri yerine devlet halka satma noktasýna ilerliyor...
Sevgili dostlar, bu açýklama “iki cümle” ama içine bir ülkenin kaderi, Türkiye’nin 1946-2003 arasý “varlýklarýnýn nasýl transfer edildiði” gerçeði sýðar! EVET, BU CÜMLE, bu açýklama tek kelimeyle; DEVRÝM! Ve umarým birçok ODAK harekete geçse bile, bu DEV adýmý durdurmak için baþarý saðlayamazlar...
Sonuç 1: Atýlan çok doðru ve tam zamanýnda bir adým. Þimdi bunu yenileri izlemeli. Vatandaþýn bu haftasonu itibariyle “nakit ve nakite acil çevrilebilecek kayýtlý, görünen varlýklarý” 1.5 trilyon TL sýnýrýna biraz daha yaklaþtý... Buna bir de akýþý hýzlanan özellikle Rusya-Orta Asya-OrtaDoðu üçgenindeki varlýklarý ekleyin; Türkiye tarihi bir “finansal sýçramanýn” eþiðinde olduðunu daha net görebilir...
Sevgili dostlar, giriþ sonrasý tam bu noktada soralým; 2023’e bizi taþýyacak, “finansal sýçramayý” teþvik edecek daha neler yapýlabilir?
1- ÝMKB: Ýçeriye yönelik “çekici” düzenlemeler yapýlýrken, ayný anda bir BÖLGE BORSASI daha ÝMKB’nin tecrübesinden yararlanarak hayata geçirilmeli. ÝMKB’nin “Borsa Istanbul” olmasý yetmez!
2- Kamu eliyle “Türk halkýna” enstrümanlar anlatýlmalý! Bankalarda yatan vatandaþýn yüzlerce milyar dolarý “7-8” faiz pazarlýðýnda neredeyse “bedavaya” kullanýlýyor. Bu para sermaye piyasasýnda “FAÝZSÝZ” bir ortamda yaratýlacak “sinerjiden” kar alarak deðerlenebilir.
3- Avrasya Menkul Deðerler Borsasý kurulmalý! Bölgedeki þirketlerin Rusya-Orta Asya-Orta Doðu ülkelerinin “kote olabilecekleri” ve yaratýlacak “yeni enstrümanlarýn” iþlem göreceði yeni bir “ortak organize pazar”!
4- ÝMKB, ÝZMÝR VOB, Avrasya Menkul Deðerler Borsasý ve Altýn Borsasý yeni bir yapýlanma ile Türkiye’nin bütün ihtiyacýný karþýlayabilir hale getirilmeli. Bu yapýlar içinde 24 saat iþlem yapýlabilecek “elektronik pazarlar” da oluþturulmalý.
5- Türkiye’nin altýn rezervinin ciddiyeti yeniden ele alýnarak sorgulanmalý, idrak edilmeli ve Altýn Borsasý “Londra Metal Borsasý” alternatifi olarak bölge ülkelerinin de ihtiyaçlarýna göre yeniden düzenlenmeli. Ýçeride “yastýk altýndaki” altýnlarýn sertifikaya döndürülüp daha aktif iþlem gördüðü yapý teþvik edilmeli.
6- Altýn Borsasý bütün piyasalara yönelik kurulacak bir FETVA KURULU eþliðinde Ýslami Bankacýlýk ihtiyaçlarýnýn tamamýna cevap vermeli. Bir örnek; Türkiye’deki Ýslami Bankacýlýk kurumlarýndaki para her gece Londra Metal Borsasýna gidip geri geliyor. NEDEN? ALTIN BORSA’sý yapýlandýrýlamaz mý? Yoksa ülkeye þeriat mý gelir!
7- Kentsel dönüþüm hýzlanmalý. Geçmiþte yapýlan saçma tahsislerle halkýn elinden alýnan “çok deðerli alanlar” geri kazanýlmalý ve deðerlendirilmeli.
8- TOKÝ daha güçlü bir hale getirilmeli ve þehirlerdeki yeniden yapýlanma faaliyetleri hýzlandýrýlarak “bina konsolidasyonu” ne pahasýna olursa olsun baþlamalý. “Konsolidasyon” mantýðý çok basit; bir cadde üzerinde 5 katlý 4 bina varsa, 10 katlý 2 binaya çevrilerek kalan alan YOL ve YEÞÝL SAHA olarak düzenlenebilir...Bu sayede yollarýn geniþlemesinin önü açýlýr, þehirler kökten deðiþir!!
9- “FETVA KURULU” Devlet eliyle kurulmalý ve bütün para-sermaye-menkul piyasalarýný kapsayacak þekilde özellikle Orta Doðu’dan gelecek sermayenin hassasiyetlerini kapsayacak gerekli “görüþleri” ortaya koymalý.
10- TPAO-BOTAÞ yeniden yapýlandýrýlarak, verilecek maden-gaz-petrol imtiyazlarý sonucu halka açýlmalý ve içeride-dýþarýda bu þirketlerin % 49’u satýlmalý. Bu yaratýlan kaynak ile “arama-sondaj” faaliyetleri hýzlanmalý.
11- Tapu tespit ve deðerlendirme komisyonlarý kurularak “iþgal altýndaki” kamu topraklarý yeniden deðerlemeye alýnmalý. Örnek: Boðazdaki yalýlarýn, ormanlarýn kalbine saplanan sitelerin, fabrikalarýn tapularýnýn hepsi eksik veya hiç yok! Sadece sorularak ortaya çýkacak gerçek “milyarlarca TL’ye” yol açabilir!
Sonuç 2: Türkiye 150 yýlýn firsatýnýn eðiþinde, bu ülkede ekonomide öyle “deðerler” ortaya çýkabilir ki; inanýn bizler bile bugün hayal edemiyoruz! Baþbakan Erdoðan’ýn attýðý bu DEV adým, bu gidiþi daha da hýzlandýrýp yeni bir süreci baþlatacak...
Son söz: “Halka Arz” Türk halkýnýn kendi deðerlerine ortak olmasýnýn yolunu açacaðý gibi, “blok devir ve satýþta” dönen kredi-banka komisyonu ve “esas ortaðýn fonlayan” olmasý gibi “zorlandýðýmýz yapýyý da” sona erdirecek... Hepimize hayýrlý olsun...