Halka arz edilen kamu varlığı, tek kelimeyle; DEVRİM!

Bundan birkaç ay önce Başbakan Erdoğan çok net konuştu ve özet olarak şu mesajı verdi; varlık devri veya kullanım devri yerine, Devlet bugünden itibaren Halka satma noktasına ilerliyor...

Sevgili dostlar, bu açıklama “iki cümle” ama içine bir ülkenin kaderi, Türkiye’nin 1946-2003 arası “varlıklarının nasıl transfer edildiği” gerçeği sığar!

EVET, BU CÜMLE, bu açıklama tek kelimeyle; DEVRİM! Ve umarım birçok ODAK harekete geçse bile, bu DEV adımı durdurmak için başarı sağlayamazlar...Bu noktada sokaklarda gösteri yapanlara bir not düşmek istiyorum; dünya üzerinde varlıklarını halkı ile paylaşma cesaretini gösteren ne bir sosyal iktidar partisi, ne de bir sosyal devlet var ! Bu adım TAM BİR DEVRİM!

Çıkarım 1: Atılan çok doğru ve tam zamanında bir adım. Şimdi bunu yenileri izlemeli. Vatandaşın bugün itibariyle “nakit ve nakite acil çevrilebilecek kayıtlı, görünen varlıkları” 1,5 trilyon TL sınırında...Buna bir de, her türlü engelleme ve iç karışıklık çabasına rağmen akışı hızlanan özellikle Rusya-Orta Asya-OrtaDoğu üçgenindeki varlıkları ekleyin; Türkiye herşeye rağmen HALA tarihi bir “finansal sıçramanın” eşiğinde!

Sevgili dostlar, giriş sonrası tam bu noktada soralım; 2023’e bizi taşıyacak, “finansal sıçramayı” teşvik edecek daha neler yapılabilir?

Maddeler halinde daha önce paylaştıklarımızı açarak aktaralım;

1- İMKB: İçeriye yönelik “çekici” düzenlemeler yapılırken, aynı anda bir BÖLGE BORSASI daha İMKB’nin tecrübesinden yararlanarak hayata geçirilmeli. İMKB’nin “Borsa Istanbul” olması yetmez!

2- Kamu eliyle “Türk halkına” enstrümanlar anlatılmalı ! Bankalarda yatan vatandaşın yüzlerce milyar doları “7-8” faiz pazarlığında neredeyse “bedavaya” kullanılıyor. Bu para sermaye piyasasında “FAİZSİZ” bir ortamda yaratılacak “sinerjiden” kar alarak değerlenebilir.

3- Avrasya Menkul Değerler Borsası kurulmalı ! Bölgedeki şirketlerin Rusya-Orta Asya-Orta Doğu ülkelerinin “kote olabilecekleri” ve yaratılacak “yeni enstrümanların” işlem göreceği yeni bir “ortak organize pazar”!

4- İMKB, İZMİR VOB, Avrasya Menkul Değerler Borsası ve Altın Borsası yeni bir yapılanma ile Türkiye’nin bütün ihtiyacını karşılayabilir hale getirilmeli. Bu yapılar içinde 24 saat işlem yapılabilecek “elektronik pazarlar” da oluşturulmalı.

5- Türkiye’nin altın rezervinin ciddiyeti yeniden ele alınarak sorgulanmalı, idrak edilmeli ve Altın Borsası “Londra Metal Borsası” alternatifi olarak bölge ülkelerinin de ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmeli. İçeride “yastık altındaki” altınların sertifikaya döndürülüp daha aktif işlem gördüğü yapı teşvik edilmeli.

6- Altın Borsası bütün piyasalara yönelik kurulacak bir FETVA KURULU eşliğinde İslami Bankacılık ihtiyaçlarının tamamına cevap vermeli. Bir örnek; Türkiye’deki İslami Bankacılık kurumlarındaki para her gece Londra Metal Borsasına gidip geri geliyor. NEDEN ? ALTIN BORSA’sı yapılandırılamaz mı ? Yoksa ülkeye şeriat mı gelir!

7- Kentsel dönüşüm hızlanmalı. Geçmişte yapılan saçma tahsislerle halkın elinden alınan “çok değerli alanlar” geri kazanılmalı ve değerlendirilmeli.

8- TOKİ daha güçlü bir hale getirilmeli ve şehirlerdeki yeniden yapılanma faaliyetleri hızlandırılarak “bina konsolidasyonu” ne pahasına olursa olsun başlamalı. “Konsolidasyon” mantığı çok basit; bir cadde üzerinde 5 katlı 4 bina varsa, 10 katlı 2 binaya çevrilerek kalan alan YOL ve YEŞİL SAHA olarak düzenlenebilir...Bu sayede yolların genişlemesinin önü açılır, şehirler kökten değişir !!

9- “FETVA KURULU” Devlet eliyle kurulmalı ve bütün para-sermaye-menkul piyasalarını kapsayacak şekilde özellikle Orta Doğu’dan gelecek sermayenin hassasiyetlerini kapsayacak gerekli “görüşleri” ortaya koymalı.

10- TPAO-BOTAŞ yeniden yapılandırılarak, verilecek maden-gaz-petrol imtiyazları sonucu halka açılmalı ve içeride-dışarıda bu şirketlerin % 49’u satılmalı. Bu yaratılan kaynak ile “arama-sondaj” faaliyetleri hızlanmalı.

11- Tapu tespit ve değerlendirme komisyonları kurularak “işgal altındaki” kamu toprakları yeniden değerlemeye alınmalı. Örnek: Boğazdaki yalıların, ormanların kalbine saplanan sitelerin, fabrikaların tapularının hepsi eksik veya hiç yok ! Sadece sorularak ortaya çıkacak gerçek “milyarlarca TL’ye” yol açabilir!

Çıkarım 2: Türkiye, her türlü iç-dış engellemeye rağmen 150 yılın firsatının eğişinde, bu ülkede ekonomide öyle “değerler” ortaya çıkabilir ki; inanın bizler bile bugün hayal edemiyoruz!

Çıkarım 3: Türk Devleti tarafından kullanılabilecek bir yöntem olarak “Halka Arz”, Türk Halkının kendi değerlerine ortak olmasının  yolunu açacağı gibi, “blok devir ve satışta” dönen kredi-banka komisyonu ve “esas ortağın fonlayan” olması gibi “zorlandığımız yapıyı da” sona erdirecek...

Çıkarım 4: Dünya üzerinde VARLIKLARINI HALKI İLE PAYLAŞAN bir ülke yok ! Bu paylaşım YERLEŞİK DÜZEN’ler tarafından her yerde engelleniyor! Yapılabilirse BİR İLK olacak!

Son söz: Sokaklarda, ne olduğunu anlamadan bağırıp çağıranlar, lütfen gerçekte ne olduğunu, ne yapıldığını, nasıl büyük adımların halkın çıkarına atıldığını  anlamaya çalışın ve sonra “kime alet oluyorum” sorusuna cevap arayın!