Bu soruya cevap vermeden “blok satýþ yapýlýrsa sistem nasýl çalýþýyor” detayýna birkaç madde ile deðinmek ve bazý alt sorular eþliðinde bazý tespitler yapmak istiyorum;
1- Bir “varlýk veya gelir üreten bir daðýtým kanalý” blok satýldýðýnda, satýn alan o parayý nasýl ödüyor? Cevap çok kolay; ürettiði geliri bankaya plan halinde sunuyor, banka üstüne bir komisyon koyuyor ve bunu 20-25 yýllýk bir kredi haline getirerek, parayý alana veriyor.
2- Bu alým-satýmda “alýcý” kadar hatta daha fazla kim kazanýyor? Kilit soru bu! En çok kazanan “kredinin yani sabit getiri planýnýn bugüne getirilerek nakit paraya çevrildiði BANKA” oluyor! Tekrar edelim; böyle bir devirde BANKA veya finanse eden kurum “en çok kazanan” oluyor!
3- Banka veya krediyi veren “bankalar takýmý”, sadece böyle kazanmýyor. Kredinin “komisyonu, masrafý” ve daha birçok kalemde kazanýlan para “halkýn cebinden” çýkýyor.
Sevgili dostlar, yukarýdaki “çok önemli” bilgileri somut bir hale getirelim ve örnekleyelim; bir köprü, otoyol veya elektrik daðýtým þebekesi özelleþtirildiðinde alýcýnýn “kredi bulma kapasitesi” dýþýnda hiçbir özelliði olmasý gerekmiyor. Alýcý “köprü-yol-þebeke” gelirlerini yansýtan bir plan hazýrlýyor ve bunu X, Y, Z bankalarýna tek tek veya “konsorsiyum” halinde sunuyor. Bankalar “nakit akýþýný” bugüne getirdikten sonra gerekli finansmaný kendine uyuyorsa saðlýyor ve aslýnda ihaleyi alan “bankalar” oluyor...
Çýkarým 1: “Halka arz” neden ÇOK ÖNEMLÝ sorusuna sanýrým cevap vermek için yeterli veriye artýk sahibiz. Yukarýda anlattýðým sistem “HALKA ARZ” olmadan hayata geçerse, HALKIN VARLIKLARI YÝNE HALKIN PARASIYLA BÝRÝLERÝNÝN ELÝNE GEÇER!
Çýkarým 2: Türk Halkýnýn bankalarda 1 trilyon TL’den fazla birikimi var ve “alacak mal olmadýðý” için bu para çok düþük getiriler ile bankalara býrakýlmýþ durumda. % 5-6 ile topladýðýný banka, riske göre 10-20 arasýnda satýyor-kredi kartý gecikmesi-taksit gecikmesi olarak yine ayný halka faturalandýrýyor. Böyle bir yapý içinde halkýn parasýnýn bankacýlýk sisteminde “REEL GETÝRÝSÝZ” yatmasýný en çok kim ister? Lütfen cevap verin; KÝM?
Konu çok uzun ve detaylý olmasýna raðmen ÖZÜ size aktarmaya çalýþtým. Bu gerçekleri her türlü riski alarak sizlere benden baþka kimse de bu kadar açýk ve net yazmaz. “Görünen köy bu kadar kýlavuzsuz ortada” iken, bu sistemin oluþturduðu lobi gücünün HALKA ARZ’larýn önünü kesmesine DUR demeli ve Türk Halký olarak gereken karþý gücü oluþturmalýyýz. Köprü, otoyol, elektrik, gaz daðýtým satýlacak ise BEN-BÝZ almak istiyorum-istiyoruz... Daha açýk yazayým; halkýn satýlacak malý varsa, alacak olan yine KENDÝSÝDÝR!
Çýkarým 3: Türk Halkýnýn kendisine arz edilecek “doðru modellendirilmiþ” bütün varlýklarý-þebekeleri alacak, hem de kredisiz alacak gücü var. Durum böyle iken daha ucuz fiyata “kredi kullanarak” bunlarý alanlara satmanýn gereði de anlamý da YOK!
Sevgili dostlar, konuyu elimden geldiðince “özet” bir þekilde “teknik tarafý” aðýr basmadan ortaya koymaya çalýþtým. Bir ülkede “HALKA ARZ”, ANAYASAL haklar kadar önemli bir mekanizmadýr ve ülkenin ve halkýn öz varlýklarýnýn yine halk tarafýndan sahiplenilmesinin yolunu açar. Bu sistem çalýþmaz veya çalýþtýrýlmazsa, halk büyüyen-geliþen yapýlara ve kendi öz varlýklarýna ortak olamayacaðý için asla kalkýnamaz AMA birileri BÜYÜR, BÜYÜR, BÜYÜR... Aynen Türkiye’de 1946-2003 arasýnda olduðu gibi...