Halkbank neden hedefte?

Ötesini bilmiyorum.

Ancak Halkbank’a yönelik devam eden operasyonun uluslararası rant savaşının bir parçası olduğundan en ufak bir süphem kalmadı.

İstanbul merkezli devam eden ve Türkiye gündemini sarsan operasyonun Halkbank halkası bence zamanlama açısından, iç siyasetten çok dış politikadaki takvimle bağlantılı. 

Dış politikadaki takvim derken de Cenevre’de düzenlenen İran ve P5+1 (yani birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 Daimi üyesi ile Almanya) görüşmelerini kastediyorum.

Cenevre’de uzlaşı sınırına yaklaşan İran ve batılı ülkeler arasında son noktanın konulmasıyla beraber önemli bir ticaret başlayacak. Bu noktada Halkbank, İran ile petrol ticareti yapan Hindistan’ın ödemeler için kullandığı banka. İran’ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli’nin sözlerini Halkbank ile ilgili haberlerimizde okudunuz. Bir kez daha alıntılayalım. “Halkbank’ın önümüzdeki dönemde kilit bir konuma geleceği” bizzat İranlı diplomat tarafından dile getirilmiş.

ABD yönetimi bir yandan İran ile ilişkileri yumuşatmaya çalışırken diğer yandan da kendi içindeki muhaliflerle kıran kırana mücadele içinde anlaşılan.

Ya da şeytanın avukatlığını yapalım.

Belki de Washington yönetiminin de İran ile arayı düzeltme niyeti falan yok.

ABD’de MOSSAD-CIA işbirliğiyle kurulmuş olan United Against Nuclear Iran (UANI) adlı kuruluşun Halkbank ile ilgili notlarını okudunuz.

Kuruluş amacı İran ile her türlü ekonomik işbirliğini engellemek olan bu kuruluş Halkbank’ı adeta yakın takibe almış.

İran’a yönelik ambargo kalkınca Halkbank büyüyecek. Bu tespit, konuyu yakından izleyenlerin ortak vardıkları bir sonuç.

Ambargonun kalkması için ABD yönetimi çalıştıkça yeni yaptırımlar için bastıran bir ABD Senatosu da var.

Yaptırımlar kalkmasın diye elde bavul kah New York, kah Moskova destek arayan bir Benjamin Netenyahu’yu da burada es geçmemek gerek...

Ben operasyonun Halkbank halkasına bakınca bunlardan başka bir şey göremiyorum açıkçası.

Sanki operasyonun diğer halkaları İran ile ticarete darbe vurulmasının medyatik çerçevesi gibi duruyor. Tüm bunlar olurken Türkiye’ye gelen ABD Hazinesi’nden David Cohen, bürokrasiyi es geçip, Türk bankacılarla görüşüyor ve İran’a ambargonun kalkmadığını hatırlatıyor.

İlginç bir cüret örneği!

Bilek güreşine kalkışan kesim, bu kez açıklamakta zorlanacağı ittifaklara girmiş gibi görünüyor.

Tabi kime hizmet ettiklerinin farkındaysalar gerçekten.