Hamilelik þizofreniyi tetikler

Þizofreni hastalýðý gebeliðe engel bir durum deðildir. Ancak anne adayýnýn bebek beklerken hissettiði duygular, bu hastalýðý alevlendirip yeni ataklar yaþanmasýna neden olabiliyor.

Þizofreni hastasý anneler genellikle kötü bir gebelik dönemi geçirirler. Hem gebelik hem de hastalýk anneyi zorlar. Bir baþka deyiþle gebelik hastalýðý kötüleþtirir hastalýk da gebeliði zorlaþtýrýr. Hatta bazý þizofreni vakalarý ilk defa gebelikte ortaya çýkabiliyor. Ýstatistikler þizofreni hastasý kadýnlarýn yüzde 59’unun akýl saðlýðýnýn gebelik sonrasýnda daha da bozulduðunu ortaya koyuyor. Bir de gebelik sonrasý psikoz adýný verdiðimiz bir durum vardýr. Hamilelikle ortaya çýkan halüsinasyonlar ve hezeyanlar gibi þizofreni belirtileriyle kendini gösterir.

Lohusalýk dönemi önemli

Bir araþtýrmada gebelikte þizofreni bulgularý ortaya çýkan 99 kadýndan ikisinin gebelik sonrasý dönemde þizofreni hastalýðýna dönüþtüðü tespit edilmiþtir. Toplumda görülme riskinin yüzde 1 olduðu düþünülürse bu rakam gebeliðin riski iki kat artýrdýðýný göstermektedir. Bununla birlikte evli olan þizofreni hastasý kadýnlarda, doðumdan sonraki ilk beþ yýlda hastalýðýn gidiþatý incelenmiþ ve gebelikten sonraki ilk altý ayda birtakým sorunlar oluþtuðu gözlenmiþtir. Ancak bu sorunlarýn uzun sürmediði, loðusalýk dönemi geçtikten sonra iyileþtiði tespit edilmiþtir. Gebelik ve doðum esnasýnda yaþanan deðiþimlerin yanýnda ortaya çýkan stres ve ilaçlarýn kýsýtlý kullanýmý da, hastalýðý kötüleþtiren faktörlerdir. Kaynak: www.htanoropsikiyatri.com Þizofreni- Bin Parça Akýl- Dr. Adnan Çoban

HASTALAR NASIL TEPKÝ VERÝYOR

-Anlayamýyorlar: Þizofreni hastalýðý farkýndalýðý azalttýðý için hastalar gebeliði anlayamayabiliyorlar. Özellikle annelik duygusunu ve doðum olgusunu kavramakta zorlanýyorlar. Karnýnýn büyümesini bir hastalýk hatta kanser zannedenler bile oluyor. Bu yüzden karnýný yumruklayarak, iskemlenin üstüne düþerek, karnýna sýcaklýk uygulayarak þiþlikten kurtulmaya çalýþan þizofreni hastalarýna rastlanabiliyor.

-Gebeliði inkar edebiliyorlar: Þizofreni hastasý kadýnlarda gebeliði inkar etme durumu da söz konusu olabiliyor. Bu hastalarýn yaklaþýk yüzde 30 ila 40’ýnda görülebiliyor. Bazýlarý bunu hezeyan düzeyinde yaþayabiliyor. Hamile olmadýðýný düþünen hasta  gerekli bakýmlarýný yaptýrmýyor. O yüzden erken doðum ve bazý hastalýklar ortaya çýkabiliyor. Bazen aþýrý inkar sonucu doðum sancýlarýný anlayamayýp beklenmedik bir anda doðum yapanlar söz konusu olabiliyor.

Sonuç olarak þizofreni hastalarý için gebelik önemli bir risk faktörüdür. Hekim, aile ve hasta arasýnda çok iyi bir koordinasyon gerektiriyor. Ailelerin bu durumu tek baþlarýna yönetmeye kalkmamalarý ve uzmanla körele olmalarý gerekmektedir.