Hamilelik sürecinde anne adaylarýnýn büyük bir bölümünde (yüzde 70-85) gözlenen bulantý ve kusma þikayetleri psikolojik ve ekonomik olarak sadece anne adayýnýn deðil tüm ailenin yaþam kalitesi ve sosyal yaþantýsýný olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bulantý ve kusmayý önleyici olarak B6 vitamini öncelikli uygulama olarak tercih ediliyor. Ýlaç uygulamalarý özellikle hamileliðin erken dönemlerinde bebeðe zarar verebileceði endiþesi ile tercih edilmiyor; diyette yapýlan düzenlemeler ise sadece sýnýrlý bir yarar saðlayabiliyor. Bu nedenle bitkisel ürünler öncelikle tercih ediliyor. Bu amaçla zencefil en çok tercih edilen bitki, ancak fazla miktarda tüketilmesi (günlük 1 gramdan fazla) rahim hareketlerini artýrdýðýndan düþük tehlikesi var. Ahududu yapraðýnýn da benzer þekilde düþüðe yol açmasý söz konusu. Bulantý denilince akla gelen bir diðer bitki olan týbbi nane mide asidini artýrdýðýndan reflü þikayetlerinde artýþa neden olabiliyor.
Ayva taze meyve ya da marmelat olarak sonbahar ve kýþ aylarýnda tükettiðimiz bir meyve. Ancak ayva denince benim aklýma kýrmýzý rengi ve üzerinde kaymaðý ile “ayva tatlýsý” geliyor! Ýbni Sina’nýn tedavi kitaplarýnda ve geleneksel Asya tedavi kültüründe ayvanýn beyin, mide toniði, kalp toniði, karaciðer için yararlý olduðu bildiriliyor. Nitekim yürütülen bilimsel araþtýrmalarda ayvanýn oksidatif hasarý önlediði (antioksidan), mikroplara karþý etkili olduðu, böbrek ve karaciðeri koruduðu, iltihabý giderdiði (antienflamatuvar), baðýþýklýk sistemini düzenlediði, alerjilerde etkili olduðu (antialerjik), reflüyü önlediði ortaya konulmuþ.
Klinik çalýþma hamileliðinin 6-14 haftalarý arasýnda olan ve hafif ya da orta derecede bulantý kusma þikayetleri bulunan 76 kadýn üzerinde yürütülmüþ. Hamileler iki gruba ayrýlarak bir hafta süresince bir gruba B6 vitamini (yemeklerde önce günde 3 defa 20 miligram), diðer gruba ise ayva þurubu (yemeklerde önce günde 3 defa 1 çorba kaþýðý) verilmiþ. Hastalarýn bir hafta süresince herhangi bir ilaç kullanmamalarý istenmiþ. Ayva þurubu hazýrlanýrken ayvalar katý meyve sýkacaðýnda suyu çýkarýldýktan sonra þeker (3 kýsým ayva için 1 kýsým þeker) ilave edilip kaynatýlarak þurup kývamýna yoðunlaþtýrýlmýþ. Bir haftalýk uygulama sonunda ve daha sonra da bir haftalýk ilave izleme süreci sonunda standard testler ile hamilelerde etkinlik ve memnuniyet sorgulamasý yapýlmýþ.
Sonuçlar deðerlendirildiðinde bulantý ve kusma þikayetlerinin giderilmesinde ayva þurubunun B6 vitaminine göre çok daha etkili ve güvenilir olduðu görülmüþ. Benim düþüncem, ayva þurubunu þeker ilavesi olmadan da doðrudan kaynatarak hazýrlayabiliriz. Ayvanýn kendi þekeri lezzet için yeterli olur.