Anne adaylarý ve bebeðin saðlýklý geliþimi için folik asit, kalsiyum, protein ve demirin yeterli miktarda alýnmasý þart. Hamilelik süresince doðuma kadar bu deðerli dörtlüye beslenmenizde yer vermelisiniz.
Hamilelik süresince her besinden güvenli olarak yenilmesi hem bebeðin normal geliþmesi hem de annenin yeterli oranda kilo almasýný saðlar. Ancak siz anne adaylarýna önerim bu dönemde saðlýðýnýza saðlýk katmak için muhakkak folik asit, kalsiyum, protein ve demiri bebeðinizi kucaðýnýza alýncaya kadar beslenmenizde kontrol etmeyi ihmal etmemek olacaktýr.
1- Folik asit: B grubu vitaminlerden biridir ve hamileliðin ilk 28 gününde bebeðin beyin ve omurilik geliþiminden doðabilecek sorunlarý yüzde 70 oranýnda azalttýðý biliniyor. Folik asit, nöral tüp defektinin neden olduðu ciddi anormallikleri önlemeye yardýmcýdýr. Nöral tüp, bebeðin beyin ve omuriliðini meydana getiren tüp yapýdýr. Döllenmenin hemen akabinde normal geliþen bir çocukta bu tüp dördüncü haftaya kadar 2 taraftan da uygun biçimde kapanýr. Eðer tüp uygun biçimde kapanmazsa ‘Nöral Tüp Defekt’ meydana gelebilir. Nöral tüp defekti olan bebeklerin büyük kýsmý maalesef yaþayamaz, yaþayanlarda ise; yürüme v barsak kontrolünde problemler olur. Hamilelik döneminde günde 1 mg folat veya folik asit alýnmasý gerekir. Hamile kalmaya karar veren bir anne adayýnýn günlük 400 mikrogram folik asit almasý önerilir.
Ýyi kaynaklarý:
- Zenginleþtirilmiþ kahvaltýlýk tahýl ürünleri Ispanak, marul, lahana, taze fasulye.
- Esmer pirinç, Esmer ekmek,
- Ceviz badem, Mercimek, kuru fasulye
2- Kalsiyum: Anne ve bebeðin güçlü kemik ve diþ yapýsý için ihtiyacý olan mineraldir. Kalsiyum; dolaþým, kas ve sinir sisteminin normal çalýþmasý içinde gereklidir. Eðer yeterli kalsiyum alýnmaz ise; bebek gerekli olan kalsiyumu annenin kemiklerinden saðlar ve bu þekilde annenin kemik saðlýðý bozulabilir. Hamilelik döneminde günde 1000 mg kalsiyum alýnmasý gerekmektedir.
Ýyi kaynaklarý:
- Süt, yoðurt, peynir ve dondurma gibi düþük yað oranýna sahip süt ürünleri.
- Brokoli ve ýspanak gibi koyu yeþil, yapraklý sebzeler.
- Sardalye ve somon balýðý.
- Badem ve portakal suyu.
Tahýllar ve ekmekler.
3- Demir: Hemoglobin yapýmý için gereklidir. Hemoglobin, dokulara oksijen taþýnmasý için önemli bir proteindir. Hamilelik süresince, kan hacminde deðiþiklikler meydana gelir ve bebeðin vücuduna kan saðlanýr. Bu nedenle demir ihtiyacý hemen hemen 2 kat artar. Hamilelik döneminde günde 27 gram demir alýnmasý gerekmektedir.
Ýyi kaynaklarý:
- Etler, tavuk, balýk, yeþil yapraklý sebzeler ve pekmez demir için iyi kaynaktýrlar. Ispanak, kurubaklagil ve pekmezdeki demirin vücutta kullanýlabilirliliði et türlerine göre daha düþüktür.
- C vitamini içeren; domates, yeþil biber gibi besinlerin kullanýlmasý gereklidir.
4- Protein: Özellikle üçüncü aydan sonra bebeðin büyüme ve geliþimi için hayati öneme sahiptir. Ayný zamanda, hücrelerin yapým ve onarýmýnda görev alýr. Hamilelik döneminde günde 70-80 gram protein alýnmasý gerekmektedir.
Ýyi kaynaklarý:
- Etler, tavuk, balýk, yumurta, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri protein için iyi kaynaktýrlar.