Avukatlýk Kanunu'nun Yalnýz avukatlarýn yapabileceði iþler baþlýklý 35. maddesi uyarýnca Kanun iþlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargý yetkisini haiz bulunan diðer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kiþilere ait haklarý dava etmek ve savunmak, adli iþlemleri takip etmek, bu iþlere ait bütün evraký düzenlemek, yalnýz baroda yazýlý avukatlara aittir.
Dava açmaya yeteneði olan herkes kendi davasýna ait evraký düzenleyebilir, davasýný bizzat açabilir ve iþini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272. maddesinde ön görülen esas sermaye miktarýnýn beþ katý veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim þirketler ile üye sayýsý yüz veya daha fazla olan yapý kooperatifleri sözleþmeli bir avukat bulundurmak zorundadýr.
Yani, sözleþmeli avukat bulundurma yükümlülüðü sadece esas sermayesi 250.000 TL ve daha fazla olan Anonim Þirketlerle sýnýrlý olmayýp ayný zamanda kooperatif þirketler açýsýndan da öngörülmüþtür. Kooperatiflerin avukat bulundurma yükümlülüðüne tabi olabilmesi için 100 veya daha fazla ortaða sahip olmasý ve yapý kooperatifi olmasý gerekmektedir.
Sözleþmeli avukat bulundurma yükümlülüðü kapsamýndaki avukatlýk sözleþmesinin mutlaka yazýlý olarak yapýlmasý, Avukatlýk Kanunu Yönetmeliði uyarýnca, yasal bir zorunluluk olup sözlü olarak avukatlýk sözleþmesi yapýlmasý uygun olmayacaktýr. Bu sözleþme taraf sayýsýndan bir fazla nüsha olarak hazýrlanýr. Birer nüshasý taraflara, bir nüshasý da sözleþmenin tarafý olan avukat tarafýndan kayýtlý olduðu baroya verilir. Sözleþme metninde uyuþmazlýk çýkmasý halinde Baroda saklanan nüshaya itibar edilir.
Her baro sözleþmeler için ayrýca bir kayýt defteri tutar ve bu deftere yýl baðlantýlý sýra numarasýna göre sözleþmeler kayýt edilir. Kaydý yapýlan sözleþme kayýt sýra numarasýna göre sözleþmeler klasöründe, bir fotokopisi de avukatýn sicil dosyasýnda saklanýr.
Sözleþmede;
a) Ýþ sahibinin adý, soyadý, mesleki ya da ticari unvaný, adresi, vergi/T.C. kimlik numarasý,
b) Avukatýn/avukatlýk bürosunun/avukatlýk ortaklýðýnýn adý, soyadý, unvaný, vergi/T.C. kimlik numarasý,
c) Ýþin tanýmý,
ç) Avukatlýk ücreti ve bu ücretin ödenme þekli,
d) Sözleþme hükümlerinin Avukatlýk Asgari Ücret Tarifesi deðiþikliklerine uyarlanacaðý,
e) Süresi,
g) Sona erme koþullarý,
ð) Ýþin harç ve giderlerinin iþ sahibine ait olduðu, bunlarýn peþin olarak ya da avukatýn ilk talebinde derhal ödenmesi gerektiði, sözleþmede yazýlý adresin avukatýn bu konudaki taleplerini ileteceði adres olduðu, bu adrese yapýlan tebligatlarýn iþ sahibine yapýlmýþ sayýlacaðý,
Yer alýr.
Barolarýn da bu sözleþmeler için ayrý bir kayýt defteri tutacaðý, sözleþmeleri sýra numarasýna göre bu deftere kaydedeceði, sözleþmelerin bir fotokopisini de ilgili avukatýn sicil dosyasýnda saklayacaðý hükme baðlanmýþtýr. Sözleþme karþýlýðýnda anonim þirketler, sözleþme süresi boyunca her ay avukata Avukatlýk Asgari Ücret Tarifesi'ndeki ücreti (2021 Yýlý için asgari ücret tarifesine göre; anonim þirketlerde 3.405 TL, kooperatiflerde 2.270 TL) ödemeyi taahhüt etmekte olup, avukat da tahsil ettiði aylýk ödemeler karþýlýðýnda kestiði serbest meslek makbuzlarýnýn birer fotokopisini yýl sonunda yine baðlý bulunduðu baroya iletmelidir.
Sözleþmeli avukat bulundurma yükümlülüðüne aykýrý davranan kuruluþlara Cumhuriyet savcýsý tarafýndan sözleþmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalýþan 16 yaþýndan büyük iþçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylýk brüt tutarý kadar idarî para cezasý verilir. Buna göre; 2021 Yýlý için on altý yaþýndan büyük iþçiler için tespit edilen asgari brüt ücret tutar 3.577,50 TL ve iki aylýk brüt tutarý ise; 3.577,50 x 2=7.155,00 TL ceza hesaplanacaktýr.