Hangisi doðru?

Suriye’nin uçaðýmýzý düþürmesi konusunda birçok senaryo yazýldý. Henüz Suriye kara sularýnda mý yoksa uluslararasý kara sularýnda mý düþürüldüðü konusunda mutabakat yok. Ayrýca uçaðýn füzeyle mi, yoksa uçaksavar ateþiyle mi düþürüldüðü netlik kazanmadý.

Daha ilginç olaný pilotlarýn akýbeti konusundaki düþünceler. Henüz þehitlerimizin cenazesine ulaþýlmadýðý zaman pilotlarýmýzýn Suriye’de muhalifler tarafýndan korunduðu ve sað olduklarýna dair birçok þey söylendi. Þimdi bu tezi ortaya atanlara yanýldýklarýný söylerseniz þu cevabý verebilirler: “Pilotlar saðdý.. Ama senaryo onlarýn ölü bulunmalarýný gerektiriyordu ve bu yapýldý” diyebilirlerdi.

Þu soruya cevap aramalýyýz. Siyasi sonuçlar yaratan olaylar önceden bir senaryo yazýlarak mý gerçekleþir ve önce siyasi hedefler belirlenir ve bunu makul gösterecek olaylar mý yapýlýr? Bunun en önemli örneði El-Kaide’nin ABD’deki ikiz kulelere yaptýðý saldýrý idi. Son derece karmaþýk olan bu eylemi El- Kaide gerçekleþtirebilir mi idi? Bu senaryoyu yalanlayan birçok düþünce ve delil ortaya atýldý ama bunlar kabul görmedi. Sonra bu örgüt ABD gibi dünyanýn en büyük ülkesi tarafýndan bulunamadý ve ABD bunu bahane ederek Afganistan’ý iþgal etti. Benzer bir olayý ülkemiz yaþadý. Kürtlerin büyük çoðunluðu Türkiye’ye bir alternatif düþünmediði halde otuz yýlý aþkýn bir süredir PKK ile uðraþýyoruz. Irak’ýn iþgali ülkeye demokrasi getirmek amacý güdüyordu, ayrýca diðer ülkeleri tehdit eden bazý silahlar yapýyordu. Demokrasiyi en iyi bilen ülkelerden biri olan ABD, Irak’taki siyasi yapýlanmayý mezhep ve ýrk farklýklarýna göre oluþturdu. Oysa demokratik ülkelerde ideoloji, dýþ politika, ekonomik hedeflerin farklý oluþu siyasi partileri oluþturur. Amaç ülkenin bölünmesini saðlamaktý ama bu söylenemediði için kendi politikalarýna uyan hedefler belirlendi.

***

O zaman þu soruya da cevap aramak gerekir: Bugünkü ülkeler doðal olarak, yani siyasi farlýlýklar nedeniyle mi oluþtu? Ortadoðu haritasýnýn oluþumunda hiçbir halkýn katkýsý yoktur. Zaten ayný olan halk siyasi yapýlanmadan sonra farklýlaþmýþ Suriyeli Ürdünlü, Iraklý halklar oluþmuþtur. Bu haritayý o zamanýn üzerinde güneþ batmayan imparatorluðu olan Ýngiltere çizmiþti. Þimdi bir güç bu harita günün þartlarýna uygun deðil yeniden çizilmelidir derse ne cevap vereceðiz? 

Karþýlaþtýðýmýz siyasi olaylar ya ülkeleri yeniden belirlemek ya da olduðu gibi muhafaza edip yönetimlerini yeniden inþa etmek amacý taþýmaktadýr. Burada en büyük yanýlgý geçmiþte deðiþtirilen yapýyý yeniden inþa etmeye çalýþmaktýr. Mesela bizi bununla itham ediyorlar ve Osmanlý’ya dönüþ peþinde olduðumuzu söylüyorlar. Oysa önümüzde dünden daha büyük hedefler var ve bu sadece bizim iyiliðimiz için deðil bölgedeki tüm halklar içindir. Bu dünyadaki dengeleri de olumlu etkileyecektir. Yapacaðýmýz hata sadece sýnýrlarýmýzýn içindeki halký düþünmek ve bölgeye karþý sorumsuz davranmaktýr. Yani biz Birinci Dünya Savaþý’ndan sonra Ýngiltere ve müttefiklerinin oluþturduðu yapýnýn muhafýzý mýyýz yoksa bölgedeki tüm insanlarýn refahý ve güvenliði için mi çalýþacaðýz? Bizim inancýmýz ve kültürümüz bencilliði reddeder, etrafa iyilik daðýtmayý emreder. Böyle davranýrsak biz de faydalanýrýz.