Yaþadýðýmýz bir olay birbirine zýt iki duygu ve düþünceyi bir arada yaþattý. Soma faciasýnýn bütün gönüllerde yara açtýðý bir abartma deðildir. Halkýmýzýn kültürünün en doðal sonucu acýlarý paylaþmaktýr. Bunu ifade etmese bile yüreðinde hisseder. Yönetimin yas ilan etmesine bile gerek yoktu. Bu duyguyu zaten herkesin yüzünden okurduk. Gazetelerde her gün okunan kaza haberlerinin yazýlma nedeni nedir? Bunu okuyanlar üzülürler ve kaybedilenler için dua okurlar. Hiçbir etkisi yoksa neden yazýlýyor? Bunu herkesin kazalara karþý tedbirli kýlmak için yazýldýðý yeterli bir düþünce deðildir. Halkýmýz, kim olursa olsun, birinin yaþadýðý acýyý hisseder.
Kültürümüzde var olan ve bir acýyý bir ölçüde paylaþtýran bu duyguya bir baþkasý eklendi. Þimdi siyaset, her duyguyu kullanýyor. Mesela muhalefetin hedefinin, mevcut iktidarý ayakta tutan liderin, halkýn duygularýna ters hareket ettiði düþüncesini yaratmak olduðu anlatýlýyor.
***
Siyasette muhalefet hükümetin izlediði siyasetleri eleþtirmeli ve halka doðru politikalarýnýn neler olacaðýný söylemelidir. Bunlarýn yerine karþý tarafýn görünüþü diyebileceðimiz konularda büyük eleþtiriler geliþtirmesinin bir anlamýnýn ya da faydasýnýn olacaðýný sanmýyorum. Hükümetler, kendileri istemese bile, bu konuda karþý tarafa cevap verirler. Bu tavýrlar neredeyse magazin sayfalarýna benzer.
Mesela þu sorularýn cevabý yoktur. CHP’nin ekonomi politikasý nasýldýr? Mesela otomativ sanayiinde parçalarýn çoðunu ithal edip bunlarý kullanarak üretim mi yapacak yoksa tümünü kendisinin üreteceði mallarý üreten tesisler mi kuracak? Ülkenin enerji ihtiyacýný nasýl karþýlayacak? Bunun ilerde ülke içinde üretilmesini saðlamaya çalýþýp günümüzde dýþ politikamýzý belirleyen etkenlerden biri enerji güvenliðini saðlamak mý olacak? Dünyayý önce bir bütün olarak deðerlendirip ülkemizin yerini ve siyasetini bu modele göre mi oluþturacak, yoksa her ülkenin günlük davranýþý politikamýzý belirlemekte etkili mi olacak?
Bu hüzün verici olay ülkemizin siyasi yapýsý hakkýndaki düþüncelerimizi destekliyor. Ülkemizde bir yapý, parayý kontrol ediyor ve bunu kendi siyasi hedefi için kullanýyor. Bu hedefin kendisinin olduðu da doðru deðildir. Sermayesini saðlamýþ olan ve günümüzde ekonomik olarak destekleyen bir odak, siyaseti asýl belirleyen, bunlar da gerçekleþtiren konumundadýr. Bunlarýn en önemli araçlarý medyadýr ve hedefe uygun yayýn yaparlar. Mesela son olayda iktidarý eleþtirdiler ve bunun bir bölümünü davranýþlarý eleþtirerek yaptýlar. Oysa eleþtiriler güvenlik önlemleri üzerinde olmalýydý ve halkýn duygularýný kötüye yönlendirmemeliydi.
Dýþ güçlerin siyasi yapýmýzý belirlemesinin önlenmesi gerçeklerin halka anlatýlmasýyla mümkündür. Bu nedenle muhalefete cevap vermek yerine halký aydýnlatmak gerekir. Yani muhalefete cevap verilmeyip olaylar halka anlatýlacaktýr. Bunun sonucunda muhalefet ve onu destekleyen medya güvensiz hale gelirler. Görünen manzara ülkedeki her olumsuzluðun iktidarýn kusuru olarak kabul edileceði ve liderin bundan sorumlu olduðunun söyleneceðidir. Bu siyasetin ülkemizde yanlýþ anlaþýldýðý, daha doðrusu her þeyin karþý tarafa yüklenerek onu bertaraf etme amacý taþýmasýdýr. Ülkemizdeki esas sorun siyasetin doðruyu bulmak için deðil karþý tarafý yýkmak için kullanýlmasýdýr. Buna ulaþýlýrsa yýkan deðil, arkada bekleyen kiþi ya da kadro egemen olacaktýr.