Hani fiþleme hani belge?

Fiþlenmek, dinlenmek, gizli kamerayla görüntülenmek... Kimse için onaylanabilir þeyler deðil. Bir kiþinin kriminal olmayan özellikleriyle profilinin çýkarýlmasý, fiþlemedir. Mahrem görüntülerinin kameraya alýnmasý ahlaksýzlýðýn en yüksek mertebesidir. Bu araçlarla yürütülen bir savaþ da þüphesiz en ahlaksýz olandýr.

Gülen Cemaati’ne yakýnlýðýyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfý’nýn geçen gün yayýnladýðý açýklamada Deniz Baykal’ýn hal edilmesiyle sonuçlanan kaset skandalýný akla getiren bir uyarý vardý: “Seçim sath-ý mailine girdiðimiz bu günlerde camianýn hayatýn her alanýnda olduðu gibi siyasette de her türlü gayr-ý ahlaki ve gayr-ý meþru yönteme karþý olduðu aþikardýr. Önceki seçimler arefesinde denenmiþ olan özel hayatýn mahremiyetini ihlal edici ahlak dýþý metod ve giriþimlerin tekrar denenebileceðine dair endiþe verici iþaretler görülmektedir.” Bir ön alma, iyi niyetli bir hatýrlatma... Ýsteyen istediði gibi yorumlar.

Benim aklýma Mehmet Baransu’nun þantajlý tehditli ifadeleri geldi.

Ama GYV böyle bir uyarýda bulunduðuna göre Baransu da bavulundan böyle ifþaatlar çýkarmayacaktýr.

Fiþlenme, 28 Þubat’ýn iþ görme biçimlerinden biriydi. Batý Çalýþma Grubu bu yöntemle çalýþýyordu. Cemaatler, Ýslami sermaye olarak adlandýrýlan þirketler bir bir fiþleniyordu.

Kim ÝHL’li, kim oruç tutuyor?

Yaþayanlar bilir, o yýllarda bu iþler öyle gizli saklý da yapýlmýyordu. Okul sýralarýnda, hocalarýnýz gözünüzün içine baka baka fiþliyordu sizi.

Baþörtülülerin fiþleri baþlarýnda olduðundan ayrýca bir sorguya gerek kalmýyordu ama erkek öðrencileri ‘tasnif’ etmek için bazý hocalar ilginç yöntemler geliþtirmiþti.

28 Þubat’a giden yolun taþlarý örülüyordu, biz ise baþörtümüzle okuyabildiðimiz için mutluyduk!

Allah selamet versin bir hocamýz derste “kimler Ýmam Hatipli” diye sormuþtu. Nasýl bir eziklenme içindeysek, biz de paþa paþa el kaldýrýyorduk.

Hoca Ýmam Hatipli olduðuma çok emin ki, “sen” diye sormuþ, “deðilim” deyince de epey þaþýrmýþtý.

Baþka bir sefer de Ramazan fiþlemesi yaþamýþtýk. Yine bir hocamýz daha önce hiç yapmadýðý bir þey yapýp derste herkese çay ýsmarlamýþtý. Þimdi hepimize komik gelen bu hareketler o günlerde bizleri tedirgin edebiliyordu.

Oluyordu yani böyle þeyler. Adýnýn önünde prof. yazan hocalar öðrenci fiþliyordu. Sakalla-baþörtüsüyle iktifa etmiyor, kim oruç tutuyor, kim tutmuyor onun hesabýný tutuyordu.

Fiþlemeyi Gül kaldýrdý

Taraf Gazetesi son günlerde yakýtý bitmek üzere olan motor gibi öksüre öksüre yayýn yapýyor, ertesi gün yalanlanacaðý belli olan haberler yapýp çamur at izi kalsýn taktiði uyguluyor.

Belge diye yayýnlanan þey, Taraf’ýn Haziran ayýnda da yayýnlamýþ olduðu, haberi veriþ þekillerinden fiþleme içerdiði zanný uyandýran, aslýnda Güvenlik Tahkikatý’nýn nasýl yapýlacaðýyla ilgili bir açýklama. Zaten ortada baþka da bir belge yok.

Ama zannediyorsunuz ki metinde yer alan “danalý-mandalý” bilgiler bu imzalý belgeyle, ilgili birimlere servis edilmiþ.

Abdullah Gül’ün baþbakanlýðý sýrasýnda yayýnladýðý bir talimatnamede MÝT’in Güvenlik Soruþturmasý kapsamýnda sadece kriminal unsurlarý derleyip isteyen kuruma istihbarat notu olarak iletebileceði ve þifai bilgi paylaþýmýnýn olmayacaðý belirtiliyor. Yani MÝT havuzdaki ham bilgileri deðil, suç kaydý, bir terör örgütü ile iliþki yahut baþka bir istihbarat görevlisiyle görüþme gibi önemli bilgileri paylaþabiliyor.

Taraf’ýn fiþleme diye verdiði haberde cemaate yönelik bir durum zaten olmadýðý gibi bahse konu bilgiler baþka bir kuruma belge olarak iletilmiþ de deðil.

Ali Bayramoðlu haklý olarak 2013 Türkiye’sinde bu tür bilgilerin havuzda toplanmasýnýn bile kabul edilebilir olmadýðýný söylüyor. Ýyi ama bu bilgilerin yeni toplandýðýný nerden biliyoruz.

Devlet yenilendi yenilenmesine ama devlet hafýzasý böyle bir þey; iyi kötü her þeyi saklýyor iþte...