Hanýmefendi harcamak beyefendi biriktirmek istiyor

Kiminle evlenirsek evlenelim, bazý kiþilik özelliklerimiz açýsýndan farklý olmamýz kaçýnýlmaz.

Oldukça farklý olan kiþilik özelliklerimiz genellikle evlilik iliþkisini etkiler. Bu farklýlýðýn farkýnda olmak, kabul etmek ve yönetmeye çalýþmak gerekiyor.

Parayý harcamalý mý biriktirmeli mi?

Örneðin sevdiðiniz kadýn kolay para harcamayý seven biri, siz ise oldukça tutumlu iseniz, evde para konusu tartýþma konusu olacaktýr.

Hanýmefendinin bakýþ açýsý þöyle olacaktýr: “Para hayatýmýzý kolaylaþtýrmak ve kalitesini arttýrmak için vardýr. Belirsiz bir gelecek için bugünü yok saymak, yaþamamak gibi bir þey. Param varsa giymek, yemek, gezmek istiyorum. Ben demiyorum ki har vurup harman savuralým. Ama var olan kadar da harcayalým.”

Beyefendinin bakýþ açýsý da þöyle olabilir:” Gelirimizin sýnýrlarý var. Zor günler için biriktirmeliyiz. Ev almak, çocuk evlendirmek, emeklilik zamanlarý var. Ben demiyorum ki hiç yemeyelim. Ama dýþarýda 10 liralýk þeyi 40 liraya satýyorlar. Evde yemek yiyelim. Çocuklar da para harcamak üzerinden mutlu olmayý öðrenmesin.”

Bu senaryodaki  kadýn kiþi erkek, erkek kiþi kadýn da olabilir. Bu farklý bakýþ açýsýnýn kadýn erkek deðiþiminde önemli bir fark yok.

Hangisi doðru?

Bu iki bakýþ açýsý karþýsýnda hangisi size daha doðru geliyor? Bu farklý bakýþ açýsý neden oluþmuþ olabilir? Bu çifte ne tavsiye edersiniz?

Bu ikilemi teorik doðruluk açýsýndan tartýþmak ayrý bir þey, bir karý koca iliþkisindeki sorun olarak tartýþmak ayrý bir þey.

Beyefendi ilkokulda da tutumluydu

Taraflarýn bakýþ açýsý büyük oranda mizaç özelliklerinden geliyordur. Mizaç,  bizim doðuþtan beri taþýdýðýmýz özelliklerimizi gösterir.

Bizim senaryomuzdaki erkek, ilkokulda harçlýðýný harcamayýp, biriktirdiðinizi öðrendiðinizde þaþýrmayýn.

Hanýmefendi belki de babasýna kýzgýn

Hanýmefendi çocukluðunda da parayý cebinde tutmuyor olabilir. Belki de anne babasý da kolay para harcayan kiþilerdir. Paranýn nimetlerini kullanmayý alýþkanlýk haline getirmiþtir.

Tersi de mümkün. Hanýmefendinin babasý para harcatmýyordur. Hayatý boyunca istediðini alamamaya karþý kýzgýn olmuþtur.

“Param olunca alacaðým, yiyeceðim, gezeceðim, harcayacaðým” diye yeminler etmiþtir. Ýþin ilginç tarafý da harcamayý sevmeyen birini sevip evlenmiþ. Olur mu olur.

Öyleyse karý kocanýn para konusundaki tutumlarýnýn köklü geçmiþleri var. Pozisyonlarý sýký ve duygusal kökenleri var. O zaman çözüm kolay deðil.

Hayat boyu kavga

Birinci senaryo hayat boyu para üzerinden kavga edecekler.

“Sen cimrinin tekisin!”, “sen varyemezsin!”, “parayý mezarýna mý götüreceksin!”, “senin yüzünden hayatýmýz sýkýcý hale geldi”

“Sen müsrifsin!”, “zor gün gelmeyeceðini sanacak kadar safsýn!”, “mutluluðu ancak para harcamak üzerinden olduðunu sanýyorsun!”

Yeniden düþünelim. Bu çifte ne önereceðiz?

Eþin bakýþ açýsýný anlamak

Haklý olaný bulmaktan, çözüm önerileri sunmaktan ve ara bulmaktan öte bir þeyler gerekiyor.

Önce kendi pozisyonlarýnýn kökenlerini anlamalýlar. Sonra da eþlerinin niye öyle düþünüp hissettiklerini.

Karþý tarafýn bakýþ açýsýný anlamadan bir þeyleri deðiþtirmek zor.