Düzenli fiziksel egzersizin psikolojik saðlýðýmýzý olumlu etkilediðine dair oldukça fazla bilimsel kanýt var. Fiziksel egzersiz bir zamanlar Time Dergisi’nin kapaðýnda doðal ilaç olarak tanýmlanmýþtý.
20 dakikalýk bir egzersiz; kendimizi daha iyi hissetmemize neden oluyor, stresimizi azaltýyor, enerji düzeyimizi arttýrýp yorgunluðumuzu azaltýyor.
Ünlü bir týp merkezi olan Mayo Klinik’e göre, enerjisiz hissetmenin ana nedenlerinden biri fiziksel aktivite azlýðý. Bu sebeple eðer psikolojik olarak yorgunsanýz ve yorgunluðunuzu azaltmak istiyorsanýz egzersiz yapmanýz gerekiyor. Birçok klinik çalýþma egzersizin yorgunluk hissini azaltmada ilaçlardan daha etkili olduðunu göstermiþ.
***
Depresyonda fiziksel hareket isteði azalýr: Depresyona girmiþ kiþilerin en fazla yaþadýklarý hallerden biri de kendilerini enerjisiz ve yorgun hissetmeleri. Bu kiþiler evde, hareketsiz ve yalnýz kalmaya meylederler. Ýçlerinden dýþarý çýkmak gelmediðini, kollarýný kýpýrdatacak dermandan yoksun olduklarýný söylerler. Halbuki, bu kiþilerin iyileþmek için evden çýkmalarý ve hareket etmeleri gerekir. Bu durum aküsü bitmiþ arabaya benzer. Nasýl arabanýn aküsü biterse ve arabayý iterseniz akü dolarsa, depresyondaki kiþi de harekete geçerse enerji seviyesi yükselir. Psikolojik yorgunluklarda daha fazla hareketsizlik yorgunluðu azaltmaz aksine arttýrýr.
Enerji yönetimi programlarý: Günümüzde þirketlerde üst düzey yöneticilerine yönelik enerji yönetimi programlarý uygulanýyor. Buradaki enerjiden kasýt, uzun süreli, iyi bir performansla çalýþabilmektir.
Bu programlarýn arkasýndaki rasyonel þöyle: Üst düzey performans gösteren sporcular nasýl performanslarýný arttýracak antrenmanlar yapýyorsa; üst düzey bir yönetim sürecini uzun süreli götürebilecek þekilde enerji sahibi olmak için de bedenen ve ruhsal olarak eðitilmek gerekir.
Ýþleriniz yoðun ve siz bu iþleri uzun süreli yürütebilecek psikolojik ve beden dayanýklýlýðýna sahip deðilseniz oyundan düþersiniz. Bu sebeple teknik becerilerin yanýnda enerji düzeyinizi de yönetmeniz gerekir.
***
Üst düzey performans için manevi, psikolojik ve bedensel iyilik gerekir: Ýþleri yürütebilmek için gerekli enerjinin üç boyutu vardýr. Bunlar; manevi, psikolojik ve fiziksel boyutlardýr.
Manevi boyut yapýlan iþin anlamlandýrýlmasý meselesidir. Kiþi hayatýný anlamlandýrmýþsa, yaptýðý iþi de bu anlamýn içinde tutabiliyorsa daha etkili ve uzun süreli çalýþabilir.
Psikolojik boyut iþ süreçlerinde oluþan duygularý yönetebilmek ve duygusal dayanýklýlýk meselesidir. Kiþi duygularýný dengeli tutabildiði sürece çalýþma hayatýný iyi bir performansta sürdürebilir.
Fiziksel boyut ise bedenin iyi ve güçlü halde tutulmasýdýr. Fiziksel çalýþmada beslenme ve hareketlilik üzerine odaklanýlýr. Kiþilere hem iþ yerinde çalýþýrken hem de iþ dýþý zamanlarda fiziksel egzersiz yapma becerisi kazandýrýlmaya çalýþýlýr.
Örneðin uzun süre olduðu yerde oturanlara her 30-45 dakikada küçük hareketler ve germe hareketleri, her 90-120 dakikada ise yerinden kalkýp yürümek gibi daha büyük hareketlilikler yapmak öðretilir.