Harman

1439’un Ramazan-ý Þerifi’ne elveda derken bir nefs muhasebesi yapsak; bizden her daim yapmamýz istenen ama hep kaçýndýðýmýz nefs muhasebesi. Zelil hâlimizi düþünsek. Ne yapýyoruz, nereye gidiyoruz; bu azim suallere samimi cevaplar versek. 

Ýki gün sonra Ramazan Bayramý. Bu ahvalle nasýl bayram yapacaðýz? Daha önce de bu köþede yer vermiþtim; Ýbn Ataullah el-Ýskenderî Hazretleri, “Bayram, ancak daðýnýk iþlerini toparlayan kimse içindir” buyuruyor. Ruhlarýmýzdaki daðýnýklýk ve bu daðýnýklýðýn zâhirdeki tezahürü periþanlýðýmýzla, evet nasýl bayram yapacaðýz! 

Aþaðýda, Üstad Necip Fazýl Kýsakürek’in “Nur Harmaný” adlý eserinden iktibaslar var. Üstad mezkûr eserinde kýsa notlarla, bizlere yaþanmaya deðer hayatý gösteren “Son peygamber son kýlavuz” Allah Resûlü’nün sözlerini belli bir terkip üzere harmanlamýþ. Ben de eserden, nefs muhasebemize kýlavuzluk edecek birkaç hadîs-i þerifi seçtim. Buyurunuz, sermayesi eriyenler olarak harmanýmýzý kaldýrmaya: 

“Vazife nedir ve dost kimdir?: 

- Dostun hayýrlýsý, sen Allah'ý andýkça yardým eden, unuttukça hatýrýna getirendir.

***

Ýþte bütün kâinatýn temel gerçeði: 

- Hikmetin baþý Allah korkusudur.

***

Ýþte bizde dünya kadrosu: 

- Dünyanýn manzarasý tatlýdýr; onu hakkýyle alýp hakkýyle tasarruf eden ne mübarektir; fakat dünyaya ve nefsanî duygularýna dalan birçoðu vardýr ki, Kýyamet günü kendilerine ateþten baþka bir þey kalmaz.

***

En büyük tehlikeyi buyurun: 

- Ümmetimin hesabýna asýl Deccalden ziyade, dalâlete götüren imamlar þeklindeki Deccallerden korkarým.

***

Ölçülerin ölçüsü: 

- Allaha itaat etmeyen kimseye itaat olunmaz.

***

Þu kelâm mucizesinin 1300 yýl sonra yüzde yüz intibak derecesine bakýnýz: 

- Devlet baþý, yahut onu temsil eden bir vali, hâcet sahiplerine, zayýflara ve çaresizlere kapýlarýný kaparsa, Allah da onlara af ve lütuf kapýlarýný kapar, onlar da kendi hâcetlerini, zaaflarýný, çaresizliklerini arz edemez olurlar.

***

Topyekûn dünyayý kurtaracak, insan, cemiyet, idare, siyaset, devlet ve iþ ölçüsü: 

- Ýçinizdeki hayýrlýlar baþa geçer, cömertleriniz zenginleriniz olur; iþleriniz de aranýzda bir þûra vasýtasýyla görülürse, topraðýn üstü altýndan daha iyidir. Fakat içinizdeki kötüler baþa geçer, hasisleriniz zenginleriniz olur, iþleriniz de kadýn parmaðýyla dönmeye baþlarsa, topraðýn altý üstünden daha iyidir.

***

O’nun ümmeti, birlik sýrrýnýn biricik tecelli çerçevesidir: 

- Allah, ümmetimi dalâlet üzerinde toplamaz. Allah'ýn eli topluluk üzerindedir. Her kim topluluktan ayrýlýrsa ateþe gitmek için ayrýlýr.

***

Dünyayý tek zerresiyle ihmal etmeden tam ve gerçek dünya telâkkisi: 

- Dünyada, garip ve geçici bir yolcu gibi ol!

***

Ve bütün ahlâký, ferde, yükseldikçe küçültmeði öðretmek olan dinde, kimsenin kimseye üstünlüðü mevcut deðil: 

- Ýslâmlýkta kimsenin kimseye fazl ve üstünlüðü yoktur. Fazl ve üstünlük yalnýz dinde ve güzel iþdedir. Bir insanýn geveze, hasis ve korkak olmasý, kendisine yeter!

***

Zýt kutuplarý en ince ahenk içinde birleþtiren, hepleþtiren hep ayný ahlâk adýna, nefsimizi dýþarýda tutarak yalnýz Allah için sevecek ve yalnýz Allah için kýzacaðýz: 

- Allah indinde en güzel âmel, Allah için sevgi ve Allah için adâvettir.

***

Ýslâm ahlâkýnda pýsýrýklýk ve 'neme lâzým!'cýlýk yoktur; Müslüman (aksiyon)culuk, hak adýna teaddi mânâsýna gelen gayret: 

- Mümin gayretlidir ve Allah gayretlilerin en þiddetlisidir.