Harun Kolçak

Harun Kolçak’ın öldüğünü duyunca, aileden biri ölmüş gibi hissettim.. 40 yaş üzeri pek çok kişide benzer bir etkisi olduğunu zannediyorum.. “Beni Affet” günleri gelsin gözünüzün önüne.. Hissediyor musunuz o akşam esen rüzgarı.. Yürüdüğünüz yollardaki taşlar takılıyor mu ayağınıza?.. Kıyıya vuran dalgaların hışırtısını duyuyor musunuz tıpkı 25 sene önceki gibi.. Elini tutarken titrediğiniz o kızın ismi geliyor mu aklınıza?. Siz de tıpkı benim gibi aileden birini kaybetmişsiniz demektir.. Bizi biz yapan bütün değerleri birlikte ele aldığımızda işte bu sonuç çıkıyor ortaya.. İlkokul öğretmeniniz ne kadar yer tutuyorsa hayatınızda, tane işi sigara satın aldığınız büfe, harçlığınız yokken hesaba yazarak size para veren bakkal.. O günlerde dinlediğiniz şarkılar da aynı oranda sizin bir parçanızdır.. İsteseniz de yok sayamazsınız..


 

Erkin Koray’ın Bas’çısıydı!

Harun Kolçak geniş kitlelere kuşkusuz, Türk pop müziğinde patlamanın yaşandığı 90’ların başındaki “Beni Affet”le seslendi ilk olarak.. O vakit Türk popunu dölleyen Onno Tunç-Sezen Aksu ekolünün iyi bir kaç projesinden biri olarak çıktı karşımıza.. Yüreğimizin derinliklerine dokunan slow’ları, “Gir Kanıma” gibi piyasa işi hareketli şarkıların arkasına saklanmıştı.. İki senede bir yeni kaset çıkarıyor, her seferinde listeleri sallıyordu.. 1993’te ‘En Büyük Aşk’, 1995’te ‘Yanımda Kal’ ve 1998’de ‘Teslim oldum’  hâlâ hafızalarda.. Ama ondan sonra artık her şey yavaşladı.. Dinleyici alışkanlıkları değişti, Türk popunda üretim azaldı, Harun Kolçak yoruldu.. Arada; ‘Yaşasın’, ‘Müzisyen’, ‘Yeniden Doğuyorum’ gibi üç kaset daha yaptı ama ilk albümündeki yankıyı bulamadı.. Şöyle düşünün, 2016’da yaptığı ve müzik hayatının özeti sayılabilecek işlere yer verdiği“Çeyrek Asır”daki tüm şarkılar, “Teslim Oldum” albümüne kadar olan üretimlerinden.. Sonrası yok.. Ama öncesi var.. Mesela bende inanılmaz bir hatırası olan Erkin Koray’ın ‘Tutkusu’ 33’lüğünde Bas gitarda Harun Kolçak vardı.. Sene 1977.. Bizim onu tanıyacağımız günlerden 15 sene önce.. Bir rock orkestrasında Bas çok önemli bir enstrümandır.. Adeta müziğe istikamet verir.. ‘Allah Aşkına’, ‘Cümbür Cemaat’, ‘Sandalcı’ gibi şarkıların olduğu plak ‘Tutkusu’.. Dinledikçe hatırlarsınız.. Aynı LP’de, "Bir Olasılık” ve "Suskunluğun Ötesi”nde besteci olarak da imzası var Harun Kolçak’ın.. ‘Say’ deseniz herhalde sıralama yapmakta güçlük çekerim.. Ama Aşkın Nur Yengi ile ‘Bile Bile’ düeti, herhalde ölümsüzlerdendir.. Bir de ‘Teslim Oldum’ kasetinden ‘Gitme Seviyorum’..

Hayat kendi planlarını yapıyor

Harun Kolçak’ın son sosyal medya paylaşımı buydu..

“.. Unutma; sen gelecek planları yaparken, hayat da kendi planlarını yapıyor…” Bu söz belki de hayatının son üç senesinin özetiydi.. Sözün aslı John Lennon’ın bir şiiri.. “..Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir..” Hepimizi anlatıyor..