Hassas bir konu

Hassas bir konu. Nedir o? Paralel yapýnýn tasfiyesi.

KCK da paralel yapý idi ve tasfiyesi kolay olmadý, halen de olmuyor. Bir bakýyorsunuz seçilmiþ belediye baþkanlarýnýn eline kelepçe takýp sýraya dizmiþsiniz, sonra fotoðraflarý çekilip dünyaya servis edilmiþ. KCK davasý büyük yara almýþ.

KCK diye paralel bir yapý hala var.

Geçmiþte de hatýrlanýrsa, “gündüz külahlý gece silahlý” bir yapýdan söz edilirdi. Teröristi bile sivil halktan ayýrma zorluðunu yaþadý Türkiye.  

“Paralel yapý” dediðimiz hadise neyi kapsýyor? Kimler bunun içine giriyor, bunu tayin çok kolay deðil. Sayýn Baþbakan’ýn pazar günü gazetecilerle yaptýðý görüþmede ifade ettiði gibi “Ailelerin ayrýþtýðý” bir vahim durum yaþanýyor. 12 yýllýk sürede AK Parti tabaný ile “Paralel yapý” tabaný içiçe geçmiþ bir nitelik kazandý, bu bir vakýa. Nasýl ayrýþacak ve hangi boyut tasfiye çerçevesi içine girecek?

Bu sorularý sorup, bir süredir “Devlet içinde sorunhaline gelen paralel yapý”ya hiç dokunulmamasý gibi bir kanaate gelecek deðilim. O yapý ile birlikte gidilemez. O, devlet hayatýna çomak sokulan bir yapýdýr. O, ayrý bir merkezden devlet içine uzanan bir iradeyi temsil ediyor ve böyle ikili bir devlet yapýsý kabul edilemez. Devlet kendisini bu yapýdan arýndýracaktýr. Ama nasýl?

Sorun “Nasýl”da toplanýyor.

Mesela þöyle bir haber: O ilde Emniyet camiasýnda operasyon yapýlmýþ. “Paralel yapý” ile baðlantýlý olduðu gerekçesiyle, mesela 10 kiþi, Kaçakçýlýk ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Þubesinden alýnmýþ ve çok pasif görevlere getirilmiþ. Þimdi sürpriz: Bu 10 kiþinin paralel yapý ile hiçbir alakasý yokmuþ. Ýlginçtir, üstelik bu 10 kiþi, bugüne kadar yönetimdeki “Paralel yapý” mensuplarýnca dýþlanmýþ, þimdi de, Hükümetin tasfiye hareketi çerçevesinde týrpan yiyor.

Bu þekildeki bilgiler birçok ilden geliyor.

Sanýyorum iktidar da, kimin kim olduðunu yeterince tespit edemediði için, görev deðiþikliklerini yeni görev deðiþiklikleri ile sürdürme zarureti hissediyor. Çünkü bazen, görevden aldýklarýnýn yerine getirdiklerinin de paralel iliþkiler içinde olduðu gerçeði ile karþýlaþýyor. Bazen tasfiye edilmesini istedikleri insanlar hakkýnda “paralelci” ihbarlarýnýn yapýlmasý olgusu gündeme geliyor.  

Elhasýl zor bir durum.

Belki de Baþbakan, en yakýnlarýndan, en güven duyduðu insanlardan sinsi darbeler yemiþ olmanýn öfkesi ile “Haþhaþin” gibi ifadeleri kullanma yoluna gitti. Dünkü grup toplantýsýnda Camia’nýn tabanýndaki insanlara hitap ederken Baþbakan’ýn “Siz aldatýldýnýz, biz de aldatýldýk. Sýrtýmýzdan harçerlendik” cümlelerini kullanmasý bu yüzdendir.

Hasan Sabbah’ýn “Haþhaþin” diye nitelenen adamlarý da Selçuklu yöneticilerinin en yakýnlarýna sokulup arkadan hançerleme iþinde usta idiler. Bilinemezlerdi, onun için tedbir almak zor olurdu.

Bu zorluk bugün Hükümet’in önünde bulunuyor. Hükümetin bu zorluðu, herhangi bir “kul hakký” sorumluluðu içine girmeden aþmasý beklenir.

Konu ile ilgili baþka bir hassasiyet þudur:

Hükümetin, “Paralel yapý ile mücadele” çerçevesi içinde geniþ tabanýn tedirgin olma ihtimalinin dikkate alýnmasý gerekiyor. Þu anda böyle bir kaygýnýn Anadolu’da paylaþýldýðýný biliyorum. Bunun, Camia’nýn “Savaþçý” kesimleri tarafýndan yaygýnlaþtýrýlmak istendiði ve “iktidarla mücadele”ye daha geniþ kesimlerin katýlýmýnýn saðlanmasýnýn amaçlandýðý açýk. Yara çoðalsýn ki, maðduriyet söylemi karþýlýk bulsun gibi bir politika, bu tarz yapýlanmalarýn belli baþlý savaþ stratejilerindendir. Hükümetin ise geniþ halk kesimleri ile bir probleminin bulunmasý beklenemez. Belki sayýn Baþbakan’ýn söylemlerinde halkýn tedirgin olmamasý için bu farklýlýðýn daha net vurgulanmasý ihtiyacý vardýr.  (Böyle zamanlarda AK Parti’den çok “AK Partici” olanlara dikkat etmek gerekir, bir. Ve Doðu Perinçek’lerden iddianame gerekçeleri istememek gerekir, iki.)

Kýlýçdaroðlu’na çirkin saldýrý:

Seçim sonrasýnýn en çirkin olayý dün Meclis’te yaþandý. Genel Baþkan Kýlýçdaroðlu, CHP Grubuna kadar giren bir kiþinin yumruklu saldýrýsýna uðradý. Saldýrýyý kýnýyor ve Kýlýçdaroðlu’na geçmiþ olsun dileklerimi sunuyorum.