Hastalarýn dostu müzik

Müzik, hem hayatýn vazgeçilmezi ve hem de hastalýklarýn ilacýdýr.  Sadece ruhsal deðil fiziksel rahatsýzlýklarý da giderir. Hipertansiyonu bile dengeler.

Müzik eski devirlerden beri insanlýðýn rehabilitasyonunda kullanýlmýþ bir sanattýr. Þamanlarýn hastalýk etkeni olarak inanýlan kötü ruhlarýn frekanslarýna ritim ve müzikle ulaþarak onlarý yok etmeye çalýþmalarý bilinen en eski müzikoterapi uygulamalarýndandýr. El-Kýndî, Razî, Farabî ve Ýbn-i Sînâ gibi hekimlerin müziði tedavide kullandýklarýný biliyoruz. Selçuklu ve Osmanlý þifahanelerinde hastalarýn müzik ve su sesiyle tedavi edildiklerini de. Bu uygulamalar yüzyýllar boyunca geliþerek ve deðiþerek günümüze kadar ulaþmýþtýr. Bugün birçok hastalýðýn tedavisinde müzik kullanýlýr. Depresyon, þizofreni, otistik bozukluk, sosyal fobi, zeka gerilikleri, fiziksel engellilik durumlarý, spastik bozukluk, öðrenme güçlükleri, Alzheimer hastalýðý ve daha birçok hastalýk. Son yýllarda yapýlan araþtýrmalarda Alzheimer hastalýðýnýn tedavisinde ilacýn yanýnda en etkili yöntem olarak müzikoterapi kabul ediliyor. Otistik çocuklarýn müziðe aþinalýðýný bilmeyeniniz yoktur. Bu çocuklarda ve diðer özürlülük hallerinde müzikten çokça istifade edilebilmektedir.

Çocuk yaþta eðitim zekaya faydalý

Müzik sadece ruhsal hatalýklarda deðil fiziksel hastalýklarda da kullanýlýr. Mesela özellikle strese baðlý hipertansiyon vakalarýnda gevþetici tarzda müziklerin dinletilmesi stres hormonlarýný azaltma yoluyla hastalarýn tansiyonlarýný dengelemeye yardýmcý olabilir. Yine gerginlik tipi baþ ve beden aðrýlarýnda müzikal uygulamalar çok iþe yarar. Diyaliz hastalarýnda, ameliyathanelerde, yoðun bakýmlarda ve hastanelerde yatan bütün hastalýklarda müzikoterapiden istifade edilebilmektedir.

Müzikal uygulamalar hastalýklarýn tedavilerinde kullanýldýklarý gibi hastalýklardan korunmada ve beyin geliþiminde de etkilidir. Özellikle yedi yaþ öncesinde müzik eðitimine baþlayan çocuklarýn beyin köprülerinin,  beyinciklerinin ve matematikle ilgili beyin alanlarýnýn daha volümlü olduklarý ispat edilmiþtir. Erken yaþta müzik eðitimi alan çocuklar anlama, kavrama, konuþma, planlama, organize olma ve duygusal zeka yönünden daha avantajlý olur.

Velhasýl hayatýmýzýn vazgeçilmezi müzik ayný zamanda en önemli tedavi araçlarýndan birisidir. Daha çok müzik diyoruz ve sözü Sultan Veled’le noktalýyoruz: “Sema safa, cana þifa, ruha gýdadýr.”

Bugün saat 15.30’da Pera Müzesi’ndeki konserimize herkesi bekliyoruz.

Konserin içeriði: Dede Efendi, Eserler ona ait.

Sanat Danýþmaný: Prof. Alaeddin Yavaþca

Sanat Yönetmeni: Yrd. Doç. Dr. Adnan Çoban

Konuk Solist:  Çiðdem Yarkýn.