Hastaların dostu müzik

Müzik, hem hayatın vazgeçilmezi ve hem de hastalıkların ilacıdır.  Sadece ruhsal değil fiziksel rahatsızlıkları da giderir. Hipertansiyonu bile dengeler.

Müzik eski devirlerden beri insanlığın rehabilitasyonunda kullanılmış bir sanattır. Şamanların hastalık etkeni olarak inanılan kötü ruhların frekanslarına ritim ve müzikle ulaşarak onları yok etmeye çalışmaları bilinen en eski müzikoterapi uygulamalarındandır. El-Kındî, Razî, Farabî ve İbn-i Sînâ gibi hekimlerin müziği tedavide kullandıklarını biliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı şifahanelerinde hastaların müzik ve su sesiyle tedavi edildiklerini de. Bu uygulamalar yüzyıllar boyunca gelişerek ve değişerek günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün birçok hastalığın tedavisinde müzik kullanılır. Depresyon, şizofreni, otistik bozukluk, sosyal fobi, zeka gerilikleri, fiziksel engellilik durumları, spastik bozukluk, öğrenme güçlükleri, Alzheimer hastalığı ve daha birçok hastalık. Son yıllarda yapılan araştırmalarda Alzheimer hastalığının tedavisinde ilacın yanında en etkili yöntem olarak müzikoterapi kabul ediliyor. Otistik çocukların müziğe aşinalığını bilmeyeniniz yoktur. Bu çocuklarda ve diğer özürlülük hallerinde müzikten çokça istifade edilebilmektedir.

Çocuk yaşta eğitim zekaya faydalı

Müzik sadece ruhsal hatalıklarda değil fiziksel hastalıklarda da kullanılır. Mesela özellikle strese bağlı hipertansiyon vakalarında gevşetici tarzda müziklerin dinletilmesi stres hormonlarını azaltma yoluyla hastaların tansiyonlarını dengelemeye yardımcı olabilir. Yine gerginlik tipi baş ve beden ağrılarında müzikal uygulamalar çok işe yarar. Diyaliz hastalarında, ameliyathanelerde, yoğun bakımlarda ve hastanelerde yatan bütün hastalıklarda müzikoterapiden istifade edilebilmektedir.

Müzikal uygulamalar hastalıkların tedavilerinde kullanıldıkları gibi hastalıklardan korunmada ve beyin gelişiminde de etkilidir. Özellikle yedi yaş öncesinde müzik eğitimine başlayan çocukların beyin köprülerinin,  beyinciklerinin ve matematikle ilgili beyin alanlarının daha volümlü oldukları ispat edilmiştir. Erken yaşta müzik eğitimi alan çocuklar anlama, kavrama, konuşma, planlama, organize olma ve duygusal zeka yönünden daha avantajlı olur.

Velhasıl hayatımızın vazgeçilmezi müzik aynı zamanda en önemli tedavi araçlarından birisidir. Daha çok müzik diyoruz ve sözü Sultan Veled’le noktalıyoruz: “Sema safa, cana şifa, ruha gıdadır.”

Bugün saat 15.30’da Pera Müzesi’ndeki konserimize herkesi bekliyoruz.

Konserin içeriği: Dede Efendi, Eserler ona ait.

Sanat Danışmanı: Prof. Alaeddin Yavaşca

Sanat Yönetmeni: Yrd. Doç. Dr. Adnan Çoban

Konuk Solist:  Çiğdem Yarkın.