Ballý açýk çayýn içindeki aktif bileþenler, kalp, kanser, sindirim sistemi hastalýklarý üzerinde ilaç gibi etkiye sahip. Süper ikilinin baðýþýklýk sistemindeki
gücü ise bilimsel açýdan kanýtlandý.
Siyah, yeþil veya bitkisel çaylar az miktarda flor minerali, çoðunlukla flavonoid ve antioksidan içeren saðlýklý içeceklerdir. Çay demlenirken suya kafeinden tutun da antioksidanlara kadar birçok bileþik geçer ve suya koyu renk vererek çay oluþur. Düzenli çay içiminin kalp krizi geçirme riskini azaltabildiði, içerdiði tianin aminoasidine baðlý olarak baðýþýklýðý güçlendirebildiði, kemik yoðunluðunu arttýrabileceði, diþ çürüklerine engel olabileceði ve böbreklerden taþ oluþumunu da engelleyebileceði yapýlan bilimsel araþtýrmalarda kanýtlandý.
Kanser riski olanlara faydalý
Son yýllarda yapýlan çalýþmalar çayýn içerisindeki antioksidan yoðunluðunu artýrmak ve saðlýða daha yararlý hale getirmek için eklenecek en saðlýklý besinin bal olduðunu bildiriyor. Çünkü bal içerisindeki doðal enzimler ve antioksidanlar sayesinde çaya eklendiðinde eriyerek çayda bulunan antioksidan kapasitesini yaklaþýk yüzde 50 kadar artýrýyor. Çayýnýza kanseri tetikleme potansiyel etkisi olan þeker yerine bal eklemenin fayda saðlayacaðý görülüyor.
Limonun gücü
Çay çok koyu içilirse demir eksikliði anemisine davetiye çýkarýyor. Koyu çay içerisindeki tanenler baðýrsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüðü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayýn her çeþidi açýk olarak demlenerek hazýrlanýrsa baðýrsak hareketleri hýzlanýyor, tansiyon artýrýcý sorun da kalmýyor. Eðer çayý açýk ve ballý hatta içerisine 1-2 damla limon eklenerek içilirse demir eksikliði anemisine neden olan aktif bileþenler de kayboluyor. Bitkisel çaylardan ýhlamur, adaçayý, papatya çayý, kuþburnu ve biberiyeye eklenen balýn da antiseptik, gaz söktürücü, mide bulantýsýný giderici etkileri de belirgin bir þekilde açýða çýkýyor. Bu nedenle çocuklardan yetiþkinlere çayýnýzý açýk demleyerek ve balla içmenizi beslenme uzmaný olarak öneririm.