Farklý besin gruplardan aldýðýmýz vitamin ve mineraller, hastalýklara karþý doðal savaþ açýyor. Yeþil yapraklý sebzeler kalbi korurken, sarý renkli meyveler kanseri önlüyor.
Besinlerden aldýðýmýz karbonhidrat, protein ve yaðlarýn metabolizmalarýnda düzenleyici görevini vitamin ve mineraller üstlenir. Çeþitli beslenme kronik hastalýklarýn önlenmesinde görev alýrlar. Kemik saðlýðýnýn korunmasýnda en önemlisi mineral kalsiyumdur. Düzenli kalsiyum alýmý, yeterli düzeyde güneþten yararlanma ve tuz alýmýnýn sýnýrlandýrýlmasý bir bireyin 90 yaþýna kadar kemik kýrýlmasýný önleyecek en önemli beslenme faktörüdür.
-Kan basýncýnýn düzenlenmesi ve kalp kasýnýn düzgün çalýþmasý için sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumu düzenli almak gerekir. Buðday özü, fýndýk, fýstýk, kuru baklagiller ve koyu yeþil yapraklý sebzelerden magnezyum alabilirsiniz.
-Fazla demirin dokularda ve kanda birikmesi koroner kalp hastalýðý riskini arttýrýr. Kýrmýzý et tüketimini sýnýrlandýrmasý gerekir.
-Kanserden korunmak için çinkodan zengin beslenmek gerekir. Manganez minerali de kanserojen maddenin vücuttan atýlýmýný saðlar. Yer fýstýðý, badem, ceviz, fýndýk ve Antep fýstýðý gibi yaðlý tohumlar çinko ve manganezin mükemmel kaynaklarýdýr.
-E vitamini özellikle akciðer kanseri koruyucu, yüksek dozda alýnmamak kaydý ile A vitamini akciðer olmak üzere, meme, deri, prostat ve kolon kanseri koruyucu etki gösterir. Bu nedenle taze ve koyu sarý renkte meyve-sebzeden tüketmek gerekmektedir.
-C vitamini iyi huylu kolesterolü yükseltir.