Öfke ister dýþarý vurulsun ister içe atýlsýn, her koþulda kiþiye zarar verir. Günlük hayatta ruh hayatýmýzý etkileyen öfke biriktiðinde genetik hastalýklardan kalbe, diyabetten ruhsal bozukluklara kadar pek çok soruna davetiye çýkarýyor.
Günlük hayatta sinirimizi bozan bir çok olayla karþýlaþýrýz. Trafik, iþyerindeki sorunlar, haksýzlýklar, eleþtirilmeler, anlayýþsýz davranýþlar, baský yaratan olaylar en sýk öfke sebepleridir. Bazý insanlar tepkilerini direk baðýrýp çaðýrarak gösterir, bazýlarý susup içe atarlar ve duvar örerler. Her iki durumda da öfke birikimi söz konusu olur. Günlük hayatta biriken öfke hem ruh saðlýðýmýzý hem de beden saðlýmýzý tehdit eder.
Birikmiþ öfkenin yarattýðý yýkým
-Kalp hastalýklarý: Birikmiþ öfke kalp hýzýný artýrýr. Öfke ayný zamanda kalp damarlarýnda daralma ve kriz etkenidir.
-Hipertansiyon: Tansiyon yüksekliðinin sebebi yüzde 5 oranýnda böbrek, kalp gibi rahatsýzlýklardýr. yüzde 95’inde etken bulunamaz. Etkenin bulunamadýðý hipertansiyona “esansiyel hipertansiyon” adý verilir. Birikmiþ öfke damar elastikiyetini bozar ve kalýcý hipertansiyon oluþur.
-Þeker hastalýðý: Öfke metabolizmayý bozar ve þekeri yükseltir. Þeker hastasý olanlarýn çoðu öfkelidir. Ancak sanýldýðý gibi hastalýktan dolayý öfkeli deðildirler. Öfkeli olduklarý için hasta olmuþlardýr.
-Ruhsal bozukluklar: Birikmiþ öfke kendisini depresyon gibi ruhsal bozukluklarla da gösterebilir. Hem öfke depresyona hem de depresyon öfkeye yol açar.
-Genleri tetikler: Hepimizde bazý hastalýklarýn geni mevcut olabilir. Eðer bu genleri aktifleþtirmemeyi baþarabilirsek hastalanmadan hayatýmýzý sürdürebiliriz. Ama öfkeyi kontrol edemezsek genetik haritamýzda var olan bir çok hastalýk tetiklenir. Kanserlerin artmasýnýn altýnda yatan en önemli etken birikmiþ öfke ve strestir.
Sorunlarla nasýl baþa çýkabiliriz
Eðer öfke hayatýnýzý etkilemeye baþladýysa, iliþkilerinizi bozuyor ve beden saðlýðýnýzý tehdit ediyorsa mutlaka bir psikiyatriste baþvurmalýsýnýz. Öfkeyi biriktirmeden yaþayabilmenin yolarýný öðrenmek, birikmiþ olan öfkeden kurtulmak mümkün. EMDR gibi yöntemler öfkenin saðlýklý bir þekilde uzaklaþtýrma ve zihni gereksiz yüklerden kurtarma konusunda baþarýlýdýr. Antistres ilaçlar da öfkenin bedenesel etkilerini ortadan kaldýrmada etkindir. Bahsettiðimiz hastalýklara sahip bireylerin psikiyatrik yardým almalarý hem hastalýklarýnýn iyileþmesi hem de yaþam kalitelerinin artmasý açýsýndan önemlidir.