Hava durumu ne durumda...

Meteoroloji sadece kar alarmı verildiği zaman önemli oluyor Türkiye’de... Oysa televizyonculukta özellikle de 
yerel kanallar açısından son derece önemlidir meteoroloji. O önemden dolayı tüm cep telefonu operatörleri çiftçiler için konum bazlı çalışan meteoroloji bültenleri oluşturdular.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü artık büyük şehirlerde ilçe bazlı tahminler yapıyor. O bilgileri doğru düzgün kullanan bile neredeyse yok denecek kadar az...

***

Daha düşündürücü olan meteoroloji dendiği an aklımıza sadece en yüksek ve düşük sıcaklıkların gelmesi. Aslında çok daha fazlasından söz ediyoruz. Mesela yazın sıcaklarda güneş altında duran arabaya hemen binilmez zira sıcak çarpması riski artar.

Soba kullanılan evlerde ateşin üzerine kömür atar yatarsanız ölürsünüz, ateş mutlaka üstte olmalıdır.

Çöl tozlarıyla gelen yağmurlar arabalara zarar verir ama içindeki kimyasallar saçlar için besleyicidir.

Balkanlar’dan gelen soğuk hava değil Rusya’dan gelen dalga korkutucudur zira Karadeniz üzerinde göl etkisi yaşanır ve sistem daha fazla yağış bırakacak hale gelir. Daha bir sürü bilgi sayabilirim meteoroloji haberlerinin doğru kullanıldığında ilgi çekmesini sağlayabilecek.

***

Türkiye’de çok sayıda yerel kanal var ve hava durumları biraz da mali güçlükler nedeniyle kopyala-yapıştır şeklinde gidiyor. Eğlence kanallarında diziler hemen başlasın diye laf olsun diye hava durumu var hatta yok.

Haber kanallarında meteoroloji haberleri ancak kar alarmı verilirse önem kazanıyor. Oysa iş düzgün ve sıcaklık  dereceleri dışında yapılsa sponsor bulması da kolay olacak.

Global haber kanallarında hava durumu bültenlerine bakarsınız bir sürü merkezden bahsedildiğini görürsünüz zira herkes bulunduğu yerdeki şartlarla ilgilidir.

Yılın bilmem kaç günü AKOM’dan yayın yapmak başka şey herkesin hava durumu bültenlerini de takip ettiği kanal olmak bambaşka bir şey.

Televizyonlarda düzelmesi en kolay, satılması en mümkün işlerden biri hava durumu raporları ama kıymetini bilen yok maalesef...