Yeni Þafak Gazetesi Ankara muhabiri Çetin Çetiner... Özellikle çözüm sürecinin baþladýðý günden bu yana dikkatleri üzerinde toplayan tam bir saha gazeteci. Þöyle ki bu süreçte Kandil’in, Erbil’in, Suriye’nin, Ankara’nýn nabzýný tutmayý baþarmýþ bir isim Çetiner.
Musul’daki konsolosumuz ve 49 personelin IÞÝD tarafýndan rehin alýnmasýný tüm dünya kamuoyuna ilk o duyurmuþtu.
Sadece duyurmakla kalmamýþ, Konsolosluk rehin altýndayken IÞÝD’in kontrolü altýndaki sahalara girerek sýcak haberler de vermiþti.
Keza 49 rehinenin serbest býrakýlacaðýný ve býrakýlma anlarýný da ilk anonslayan isim de Çetiner’den baþkasý deðildi.
Ve bugün köþemi kýymetli meslektaþým Çetin Çetiner’e býrakýyorum.
Neden mi?
Geçen hafta Ankara’daydým. Yeni Þafak Gazetesi’nde Abdülkadir Selvi’yi ziyaretim esnasýnda heyecanlý bir tartýþmaya, daha doðrusu heyecanlý bir karar anýna þahitlik ettim.
Çetin Çetiner Kobani’ye gidecekti. “Nasýl gideceksin, içeriye girebilecek misin?” sorularýma gülümseyerek “Her þey hazýr içeriden haber vereceðim bu kez” cevap verdi.
Çetiner Kobani’ye ilk giren Türk gazetecisi oldu. Dün telefonda görüþtük, görüþmemiz bittikten sonra kendisi yeniden Kobani’ye girecekti.
Ýþte Çetiner’in anlattýklarý:
Musul baskýný sonrasýnda bölgedeki bir çok Sünni Arap aþireti arasýnda efsaneleþen bir yapýya dönüþen IÞÝD için savaþacak militan bulmak, hiçte zor olmuyor. 31 bin militaný olan bir yapýya dönüþen IÞÝD, neredeyse dünya karmasý bir terör örgütü konumunda. Bir anlamda ABD ve Avrupa kendi yarattýðý canavarý, þimdi tanýmaya çalýþýyor.
IÞÝD’in dünya karmasý bir yapýya sahip olmasý, siyasi olarak sadece Ortadoðu denklemini zorlayabilir.
37 günden bu yana Kobani direniþi devam ediyor. Öyle ki son 72 saattir en þiddetli çatýþmalar yaþanýyor. ABD ve koalisyon güçleri bir yandan havadan operasyon gerçekleþtirirken halen IÞÝD Kobani’den çýkarýlmýþ deðil. IÞÝD’in mevcut askeri kapasitesi gösteriyor ki, bu o kadarda kolay olmayacak. Kenti halen terk etmeyen sivillerde bulunuyor. Ýçeride bulunduðum saatlerde konuþtuðum gençler, IÞÝD’in her beþ dakikada bir attýðý hava topuna öylesine alýþmýþlar ki, ‘Abi duvar kenarýndan yürü, sokak baþlarýnda koþarak geç’ diyorlardý. Ama içerideki herkes þunu çok net görebiliyor ki, Mürþitpýnar sýnýr kapýsý Kürtlerin tek nefes alabildiði kapý konumunda. O nedenle herkes Türkiye konusunda çok hassas. Benim içeride olduðum saatlerde Peþmege’nin geleceði haberleri radyodan yayýnlanýyordu. Herkes de bir tebbesüm oluþmuþtu. Zira IÞÝd’in aðýr silahlarý karþýsýnda dayanacak güçleri hýzla tükenirken Peþmerge’nin gelmesinin siyasi ve askeri olarak ihtiyaçlarýnýn olduðunu fark ediyorlardý. Ancak yine de endiþeliydiler. Zira gençler ve Kobani’yi izleyen Suruç’taki insanlar PYD’nin bu öneriye ret cevabý vermesi durumunda Kobani’nin düþmesinin an meselesi olduðunu savunuyorlardý. Aslýnda tamda öyleydi ama çok fazla dillendiremiyorlardý. ‘Peþmerge’nin gelmesi silahýn yasal olarak gelmesinin yolunu açar’ düþüncesinde olan bölgedeki insanlar 2. Dünya savaþýndan bu yana en uzun direniþ olarak gördükleri Kobani direniþinin her anýný bölgede takip ediyor.
Hemen hemen her ilden insan ellerinde dürbünler ile Kobani’yi uzaktan izliyorlar. Binalarýn üzerine asýlan her IÞÝD bayraðý, bölge insanýnýn moralini bozarken tepelere asýlan her YPG bayraðý ile birlikte bölgedeki halk arasýndaki telefon trafiði ve sevinç gösterileri de artýyor. Aslýnda kentte sallanan flamalar hakimiyet alanlarýný da büyük ölçüde gösteriyor.
Son 3 gündür yoðunlaþan çatýþmalar hali hazýrda Mürþidpýnar sýnýr kapýsýnda yoðunlaþmýþ durumda. Peþmergelerin bölgeye geleceðini duyduðu andan itibaren IÞÝD’in, Kobani’nin doðu yakasýndan ve güneyine doðru oldukça yoðun bir takviye yapmaya baþladýðý görülebiliyor. Kobani’nin 3 etrafý IÞÝD tarafýndan sarýlmýþ durumda. Sýnýr kapýsýný da ele geçirmesi durumunda Peþmergelerin geçiþi neredeyse imkansýz hale gelecek.
Son 24 saat içinde 9 YPG’li yaralý Türkiye’ye getirildi. Aslýnda þu ana kadar 809 yaralý tedavi altýna alýndý. Dolayýsýyla Türkiye’nin bölgedeki insani yardýmý çok önemli. Zira eðer bu yardýmlar olmazsa, YPG’nin bu kadar direnmesi de imkansýz olurdu. Her gün iki kamyon dolusu insani yardým, güvenlik birimlerinin denetiminde Kobani’ye bir anlamda YPG’lilere saðlanýyor.
Hava operasyonlarý þuana kadar IÞÝD’i püskürtebilmiþ deðil. Tam tersine IÞÝD militanlarý ABD’ye karþý savaþýyoruz motivasyonu ile bölgede daha fazla yoðunlaþýyor. Kabani’de neredeyse evlerin büyük bölümü hava operasyonlarý ve IÞÝD’in havan topu saldýrýlarý sonucunda maalesef harabeye döndü.
Kentin hastanesi IÞÝD’in hedefi olmuþ durumda. Kentte hali hazýrda iki doktor ve 4 erkek saðlýk görevlisi bekliyor. 37 günlük çatýþmalarda doktorlar hastalara müdahale etmekte zorlanýyor. Zaten ellerinde yeteri kadar saðlýk gereçleri de yok. Hastane 2 defa doðrudan hedef olmuþ. Daha acý olan ambulanslarýn da bu çatýþmalardan nasibini almýþ olmasý. Zira içeride bulunan 6 ambulans da kullanýlamaz durumda. Bu nedenle yaralýlar hemen Türkiye’ye açýlan bir telefonla Suruç’a taþýnýyor.