Havada Germen kokusu var

Pazar günü bir kez daha sandýk baþýndayýz. Herkes tercihini kullanacak ve Türkiye yoluna devam edecek. Özeti bu ve hepimiz için hayýrlý olmasýný dileyelim. 

Belki yakýn tarihi hatýrlamak için bazý baþlýklarý alt alta sýralamak yerinde olabilir.

Bir: Yakýn tarihin en kritik seçimlerinden birisini yaþýyoruz. 10 Aðustos 2014’de cumhurbaþkanýný doðrudan seçen Türkiye, þimdi yeni dönemin siyasi kodlarýný yazmak için yeniden millete müracaat ediyor. Seçmen sandýkta kimin iktidar olacaðýna karar vereceði gibi, yeni siyasi sistemin nasýl þekilleneceðine dair mesajlarýný da ifade etmiþ olacak.

Ýki: Üç dönemdir iktidarda AK Parti var. Þu ana kadar her genel ve yerel seçimi, ayrýca referandumlarý kazandý. Muhalefetin iktidar olma iddiasýndan çok, iktidarý zayýflatma projelerine ortak olduðu bir seçim dönemi yaþýyoruz. Projenin en önemli ayaðý, parlamentoya dördüncü bir siyasi partinin girmesini saðlamak. Belli ki 10 Aðustos cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde buna dair bir deneme sürüþü yapýlmýþ ve Selahattin Demirtaþ’a kaydýrýlan tepki oylarýyla bazý çevrelerde böyle bir umut ye þertilmiþ.

Üç: Bu projenin basit bir yerli yapým olduðunu düþünüyorsanýz yanýlýyorsunuz. Mart ayý baþýnda, þu günlerde Demirtaþ ve HDP’nin barajý aþma operasyonunu üstlenen medya grubu ile Almanya’daki partneri kafa kafaya verip anlaþtýlar. O tarihten itibaren HDP’nin barajý aþtýðý ve hatta koalisyon döneminin açýldýðý havasýný yaymakla meþguller.

Dört: Niçin Almanya ve neden bizdeki medya grubu? Çok uzun zamandýr Kürtlere ilgi gösteren Almanya merkezli güç, özellikle Abdullah Öcalan’ýn Ýmralý’ya gelmesinin ardýndan bu yöndeki etkinliðini ciddi ölçüde yitirdi. Almanya, Kürtler üzerinden Türkiye’yi köþeye sýkýþtýrma avantajýný giderek kaybediyor ve tam da bu nedenle Selahattin Demirtaþ ve HDP kartýný oynamaya baþladý.

Beþ: Hesap çok karmaþýk deðil. Baþarýlý olurlarsa, HDP barajý aþýyor, Öcalan’ýn örgüt ve taban üzerindeki etkisi zayýflatýlýyor. Ayný zamanda Türkiye’nin manevra alaný da daraltýlýyor. Kýta Avrupasý güçleri, güçlü bir Tayyip Erdoðan’ýn, kendilerini bu sorun üzerinden geçit vermeyeceðini bildikleri için açýkça ‘Seni baþkan yaptýrmayacaðýz’ mesajýyla Demirtaþ’ý sahaya sürdüler. 

Altý: HDP’nin barajý geçmesi için CHP’den oy kaymasý gerekiyor. CHP’nin kendi tabanýný hedef alan, özellikle de Alevi oylarýný kendi yanýna çekmek isteyen bu projeye böylesine boynu bükük davranmasýnýn iki nedeni var. Zaten geleneksel olarak söz konusu ülkeyle kurduðu iliþkiler. Elbette ayný ülkenin Türkiye’deki Aleviler üzerindeki nüfuzu. Buna bir de kýta Avrupasý ile ekonomik iliþkilerinin sarsýlmasýndan korkan TÜSÝAD’ý eklerseniz tablo netleþir. Hatýrý kalmasýn, buraya bir de ‘emek ve özgürlük’ adýna CHP’ye katýlan ve her vesileyle Alman nüfuzunun parçasý olan ‘eski Ýslamcý’yý da not edelim.

Yedi: Projenin bir baþka avantajý, iktidarla ve Erdoðan’la hesaplaþmasýný artýk bir ölüm kalým mücadelesi haline getiren paralel yapýnýn verdiði destek. Nitekim gayet açýk biçimde HDP’ye oy çaðrýsýnda bulunuyorlar. Paralel yapýnýn CHP ve MHP içinde sahip olduðu operasyonel alaný da unutmamak gerekiyor.

Sekiz: Ancak, cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde Demirtaþ’a kayan tepki oylarýnýn, ayný þekilde HDP’ye gitmesi mümkün görünmüyor. CHP içinde gerek paralel yapýya, gerekse HDP operasyonuna duyulan tepki bunu önemli ölçüde frenlemiþ görünüyor. Vatan Partisi’nin alacaðý oylarý da dikkatle izlemekte yarar var.

Dokuz: Þimdi daha açýk biçimde anlaþýlýyor ki, çözüm süreciyle ilgili Tayyip Erdoðan’ýn gösterdiði duruþ, geçmiþi inkar etmek veya saf deðiþtirmek deðil; Türkiye’ye yönelik bu operasyona karþý tavýr almaktýr. Güçlü Erdoðan portresi, pekçok çevreyi, ama en çok da sorunlarýmýzý bize karþý kullanma alýþkanlýðýnda olanlarý korkutuyor. Alman Cumhurbaþkaný’nýn Mýsýr’ýn kanlý darbecisi General Sisi ile verdiði yeni fotoðraf; Türkiye’ye mesaj deðil de nedir? 

On: 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajý aþamamasý durumunda aba altýna gizlenmeksizin gösterilen sopa, daðlarýn yeniden hareketleneceði yönünde. Ne böyle bir tehdide boyun eðecek bir Türkiye var artýk; ne de Kürt siyasetinin aktörleri bu denli ferasetten uzak.

Bu kadar. Ýþte sandýk, iþte millet. Herkes kime gönül verdiyse veya inandýysa ona oy verir. Millet iradesi tecelli eder, herkes ona boyun eðer. Ama memleketimiz etrafýnda dönüp duran hile ve dalaverelerden haberdar olmak da hepimizin hakký.