Havadan enerji

Gün geçmiyor ki yeni bir enerji kaynaðý keþfedilmesin. Pek çok bilim insaný, araþtýrmalarýnýn büyük bölümünü yeni kaynak arayýþlarýna ayýrýyor. Dünyadaki bütün siyasi ve ekonomik dengeleri belirleyen unsurlarýn baþýnda enerji üretimi geliyor çünkü. Enerji, insanoðlunun en önemli ihtiyaçlarýndan biri olduðuna göre, insanoðlu var olduðu sürece bu ihtiyaç artarak devam edecek. Ama doðal kaynaklar sýnýrlý. Kömür, doðalgaz ve petrol gibi fosil yakýtlarýn dünyadaki rezervleri yapýlan projeksiyonlara göre yetersiz, hatta onlara çoktan ömür biçilmiþ. Üstelik fosil yakýtlarýn atmosfer ve iklim üzerindeki ýsýnmayý destekleyici, olumsuz etkisi de biliniyor. Bu yüzden dünya fosil yakýtlarýn yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarý koymak için çalýþýyor. Fosil yakýtlarýn alternatifleri, rüzgar, su, güneþ, jeotermal, biyoyakýt gibi yenilenebilir enerji kaynaklarý da tüm dünyada, yeni ve çevreci enerji kaynaklarý olarak günden güne artan bir hýzla yaygýnlaþýyor. Isý verimliliði, kömür ve petrol kadar fazla olmasa da çevreye duyarlýlýðý açýsýndan pek çok yerde artýk yenilenebilir enerji kaynaklarý tercih ediliyor. Bunun yaný sýra enerji ihtiyacýna cevap verebilecek yeni kaynak arayýþlarý da son hýzla devam ediyor.

KULLANILIR OLMASI ÞÝMDÝLÝK HAYAL

Ýþte bu yeni kaynak arayýþlarý, meyvesini vermiþ ve bilim insanlarý havadan enerji üreterek bir ilke imza atmýþlar. Ýngiliz Air Fuel Synthesis þirketi, kimyasal iþlemlerle atmosferdeki karbondioksiti ayrýþtýrýp karbon elde ederek yeni bir yakýt üretmiþ, hatta bunun atmosfere salýnan karbondioksit miktarýnda düþüþe yol açacaðý ve küresel ýsýnmayý azaltacaðý bile iddia edilmiþ. Bu, gerçekten çok sevindirici bir buluþ. Fakat ne kadar kullanýlabilirliði var? Ýþte esas sorulmasý gereken soru bu. Çünkü bu sorunun cevabý bizim için henüz pek de sevindirici deðil maalesef. Atmosferdeki karbondioksitin ayrýþtýrýlmasý ve karbondan enerji üretimli, henüz sadece laboratuar ortamýnda deneniyor ve çok pahalý bir yöntem. Bunun yaygýnlaþmasý ve diðer fosil yakýtlara alternatif olabilmesi þimdilik sadece hayal olarak görünüyor. Sonuç olarak yenilenebilir enerji kaynaklarý, fosil yakýtlar kadar verimli olmasa da hala ilk tercihimiz olmaya devam ediyor. Tabii ki havadaki karbondioksitten yakýt üretilmesi çok olumlu bir geliþme fakat sistemin ucuzlayýp hayata geçmesi için önümüzde daha çok uzun yýllar var gibi görünüyor. 

Sis, ayný zamanda bir hava kirliliðidir. Astým hastalarý ve alerjik bünyelerin sisli gecelerde açýk alanda olmamasý, camlarý açmamasý gerekir.

Lodos sezonu açýldý. Soba kullananlarýn dikkatine! Karbonmonoksit zehirlenmesine karþý sobalarý söndürüp uyuyun...

Müjde! Kýþ mevsimi ýlýk geçecek

HAVALAR soðuyor. Evlerde ýsýtýcýlar olmadan yaþamak zor. Þimdiden pek çok kiþi doðalgaz parasýný hesaplamaya baþladý bile. Müjdeli haberi verelim o halde. Bu kýþ geçen seneden daha ýlýk geçecek. IRI’nýn (The International Research Institute for Climate and Society) yaptýðý tahminlere göre özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, Batý Karadeniz ve Ýç Anadolu’nun batýsýndaki sýcaklýklar aralýk-ocak-þubat aylarýnda ortalamalarýn üzerinde olacak. Yaðýþlarýn ise mevsim normallerinde geçeceði öngörülüyor. Önümüzdeki üç ay yoðun kar yaðýþý yok, sýcaklýk düþerse sulu kar yaðabilir.