Havadan enerji

Gün geçmiyor ki yeni bir enerji kaynağı keşfedilmesin. Pek çok bilim insanı, araştırmalarının büyük bölümünü yeni kaynak arayışlarına ayırıyor. Dünyadaki bütün siyasi ve ekonomik dengeleri belirleyen unsurların başında enerji üretimi geliyor çünkü. Enerji, insanoğlunun en önemli ihtiyaçlarından biri olduğuna göre, insanoğlu var olduğu sürece bu ihtiyaç artarak devam edecek. Ama doğal kaynaklar sınırlı. Kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtların dünyadaki rezervleri yapılan projeksiyonlara göre yetersiz, hatta onlara çoktan ömür biçilmiş. Üstelik fosil yakıtların atmosfer ve iklim üzerindeki ısınmayı destekleyici, olumsuz etkisi de biliniyor. Bu yüzden dünya fosil yakıtların yerine, yenilenebilir enerji kaynakları koymak için çalışıyor. Fosil yakıtların alternatifleri, rüzgar, su, güneş, jeotermal, biyoyakıt gibi yenilenebilir enerji kaynakları da tüm dünyada, yeni ve çevreci enerji kaynakları olarak günden güne artan bir hızla yaygınlaşıyor. Isı verimliliği, kömür ve petrol kadar fazla olmasa da çevreye duyarlılığı açısından pek çok yerde artık yenilenebilir enerji kaynakları tercih ediliyor. Bunun yanı sıra enerji ihtiyacına cevap verebilecek yeni kaynak arayışları da son hızla devam ediyor.

KULLANILIR OLMASI ŞİMDİLİK HAYAL

İşte bu yeni kaynak arayışları, meyvesini vermiş ve bilim insanları havadan enerji üreterek bir ilke imza atmışlar. İngiliz Air Fuel Synthesis şirketi, kimyasal işlemlerle atmosferdeki karbondioksiti ayrıştırıp karbon elde ederek yeni bir yakıt üretmiş, hatta bunun atmosfere salınan karbondioksit miktarında düşüşe yol açacağı ve küresel ısınmayı azaltacağı bile iddia edilmiş. Bu, gerçekten çok sevindirici bir buluş. Fakat ne kadar kullanılabilirliği var? İşte esas sorulması gereken soru bu. Çünkü bu sorunun cevabı bizim için henüz pek de sevindirici değil maalesef. Atmosferdeki karbondioksitin ayrıştırılması ve karbondan enerji üretimli, henüz sadece laboratuar ortamında deneniyor ve çok pahalı bir yöntem. Bunun yaygınlaşması ve diğer fosil yakıtlara alternatif olabilmesi şimdilik sadece hayal olarak görünüyor. Sonuç olarak yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtlar kadar verimli olmasa da hala ilk tercihimiz olmaya devam ediyor. Tabii ki havadaki karbondioksitten yakıt üretilmesi çok olumlu bir gelişme fakat sistemin ucuzlayıp hayata geçmesi için önümüzde daha çok uzun yıllar var gibi görünüyor. 

Sis, aynı zamanda bir hava kirliliğidir. Astım hastaları ve alerjik bünyelerin sisli gecelerde açık alanda olmaması, camları açmaması gerekir.

Lodos sezonu açıldı. Soba kullananların dikkatine! Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı sobaları söndürüp uyuyun...

Müjde! Kış mevsimi ılık geçecek

HAVALAR soğuyor. Evlerde ısıtıcılar olmadan yaşamak zor. Şimdiden pek çok kişi doğalgaz parasını hesaplamaya başladı bile. Müjdeli haberi verelim o halde. Bu kış geçen seneden daha ılık geçecek. IRI’nın (The International Research Institute for Climate and Society) yaptığı tahminlere göre özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun batısındaki sıcaklıklar aralık-ocak-şubat aylarında ortalamaların üzerinde olacak. Yağışların ise mevsim normallerinde geçeceği öngörülüyor. Önümüzdeki üç ay yoğun kar yağışı yok, sıcaklık düşerse sulu kar yağabilir.