Havalandırmanın tozlu havasıyla yaşamayın

Türkiye’de milyonu aşkın çocuk, astım hastası. Bu sayı her geçen gün artıyor. Maalesef yaşam koşullarımız, yaşadığımız yerler ve hava kalitesi bu sayısının her geçen gün artacağının sinyallerini veriyor. En büyük risk grubu da çocuklar. Peki neden çocuklar?

Hava kirliliğinin yarattığı sağlık problemlerinin başında geliyor astım. Çocuklar hava kirliliği ve onun olumsuz etkilerine karşı daha savunmasız. Çünkü çocuklarda akciğer, doğum sonrası ve çocukluk döneminde asıl gelişimini tamamlar. Çocuğun akciğerlerindeki gelişme, 7-8 yaşlarına kadar devam eder. Kendileri gibi ciğerleri de küçük olduğundan daha sık aralıklarla nefes alırlar. Bu da yetmezmiş gibi oradan oraya zıplayan, koşan, yaşı gereği daha hareketli olan çocuklar daha çok nefes alıp daha fazla hava soluduklarından, toksik maddeye daha fazla maruz kalır. Böylelikle astımla küçük yaşta tanışmış olurlar. Gözümüzden sakındığımız, her şeyden koruduğumuz çocuklarımız aslında evde otururken bile bu hastalığa yakalanabiliyor maalesef. Hatta ev gibi kapalı ortam havası çocuklar ve astım hastaları için çok daha riskli olabiliyor.

EVDE BOĞAZ HAVASI

Zamanımızın büyük bir bölümünü ev, işyeri, araç gibi kapalı ortamlarda geçiriyoruz. En çok soluduğumuz  havanın kalitesi için hiçbir şey yapmıyoruz. Hatta kapalı ortamlarda havanın kalitesini düşüren eylemlerden bihaber bile olabiliriz.

Bina ısıtma-soğutma, dış ortamdaki düşük hava kalitesi, yemek yaparken çıkan duman, temizlik maddeleri, kişisel bakım ürünleri, duvar boyası, mobilya boyaları, inşaat malzemeleri, ev hayvanları, böcek ilaçları, mumlar, tütsüler, sigara gibi pek çok madde kapalı ortamda hava kalitesini olumsuz etkiler. Hele de çocukken bunlara düzenli olarak maruz kalındığında, akciğer problemleri çocuk yaşta oluşmaya başlar. Camlar bile yeterli havalandırmayı sağlamazken, havalandırmalar ciddi hava kalitesi sorunu oluşturur. İnşaat trendi, hiç sevmiyor ve desteklemiyor olsam da çok katlı rezidans tipi yapılaşmaya doğru gidiyor. Böyle camları aktif olmayan yapılarda, havalandırma klimalarla sağlandığından bakteri, küf, mantar gibi zararlılardan kurtulmak çok zor. O yüzden temiz havaya direkt ulaşmak önemli. Evinde ya da işyerinde Boğaz havası solumak herkese nasip olmuyor ama en azından, ekstra kirlenmiş, tozlu havalandırma deliklerinden geçen havayı solumak zorunda bırakmayın kendi ve çocuklarınızın ciğerlerini.

GÜLEN GÖKYÜZÜ

Bulutlar gerçekten inanılmazlar, öyle şekiller alıyor ki insanın hayal gücünü zorluyorlar.  Gökyüzünün size bufotoğraftaki kadar içten güldüğüne hiç tanık oldunuz mu bilmiyorum? Amerika Nebraska’da 2009’da hortum avcıları tarafından çekilen fotoğrafta gökyüzü gülerek parlayan gözlerle bakıyor. Doğrusu bu manzarayı ben de görmek isterdim. Fakat bulutlar Türkiye’de pek güleç değil bugüne kadar hiç böyle bir manzaraya denk gelmediğimize göre... Ne yapsak da güldürsek acaba?

YILIN İLK KAR YAĞIŞI

Bir kar sezonu daha açıldı işte. Sezonun ilk kar yağışı ABD’de yaşandı. Minnesota ve Wisconsin’ın kuzeyi beyaza büründü. O bölgenin uzun dönem ortalamalarına bakıldığında, kar yağışı için henüz bir ay erken olduğu söylenebilir ama yağışı engellemiyor haliyle.