Havalar çok kötü...

Ocak Ayý’nda hava sýcaklýðý 10 derecenin üzerine çýktý sýk sýk. Ofiste, otobüste, evde, gazetede, televizyonda “havalar iyi gidiyor” dedik. Aslýnda hava iyi deðil çok kötü gidiyor.

***

Fýndýk bu sene niye pahalý biliyor musunuz? Geçen sene de iyi gitti dediðimiz havalar aðaçlarý kandýrdý, sýcak hava filizlenmeye yol açtý, ardýndan gelen soðuk hava ve don rekolteyi 3’te bir oranýnda düþürdü. Malatya’da kayýsýnýn baþýna gelen de farklý olmadý. 

Daha bir sürü örnek sayabilirim size ve bunlarýn tamamýnýn sebebi bizim havalar iyi gidiyor dememize sebep olan mevsim normallerinin üzerindeki sýcaklar...

***

Mesela þu çok þiddetli lodos var ya, bir sürü hesabý bozdu. Barajlarýn çevresinde kalan kar daha hýzlý eridi oysa biraz daha kalsa hepimiz için daha iyi olacaktý. Anadolu’da tarýmsal kuraklýk yaþadýk geçen sene. 

Kuraklýk elektrik üretimimizi de etkiliyor aslýnda zira barajlarýmýz da etkileniyor.

O yüzden iyi havalar deðil bunlar, yaðýþa ihtiyacýmýz var. Daha önemlisi meteorolojinin önemini daha fazla fark etmeye...

***

Ekranlarda Ýstanbul’un trafik durumuna ayrýlan süre tüm Türkiye genelinde hava durumuna ayrýlan süreden fazla.Böyle olunca ister istemez bilinç de artmýyor.

 Hatýrlayýn 3 sene önce son bin yýlýn en sert kýþý yaþanacak diye bir haber dolaþýma girdi.

Medyanýn tüm kollarý da alýp bu haberi kendi yayýnlarýnda kullandý.

Birincisi, meteorolojik verilerin ölçümlerin tarihi daha 2 yüzyýl bile deðil. 

Ýkincisi, özellikle Ýstanbul’daki yapýlaþmanýn oluþturduðu ýsý duvarý þehrin kar yaðýþý almasýný engelliyor.

Bunlarý bilen yok ama daha kötü olaný aslýnda hangi sistemin daha fazla yaðýþ býrakacaðý bile bellidir. 

Örneðin Balkanlar’dan kara üzerinden gelen soðuk hava daha az yaðýþ býrakýr ama Sibirya üzerinden gelen soðuk hava dalgasý Karadeniz’de göl etkisi alacaðý için daha çok yaðýþ býrakýr.

 Özetle bizim iyi gidiyor sandýðýmýz havalar aslýnda çok kötü gidiyor...