Hay senin tecrübene!

Bir iş ilanına göz atalım; “Üniversiteden en fazla 2 yıl önce mezun olmuş, en az 4 yıl deneyimli çalışma arkadaşları arıyoruz.”

İlanı okuyan yüzbinlerce göz zihninde ilkokuldaki matematik derslerini tarar. İkiden dördü çıkarmaya çalışırlar ama olmaz, ikiden dört çıkmaz. Herkes en az 4 yıllık çalışan ararsa, çok az tecrübeli gençler nerede deneyimlerini arttıracaklar?

Ya da bir iş görüşmesine uzanalım. Genç aday iyi okullarda okumuş, kendisini iyi yetiştirmiş. İlk iş başvurusunu yapmış, heyecanla İnsan Kaynakları uzmanının karşısına çıkmış.

İnsan Kaynakları uzmanı gencin CV’sine bakarken kötü bir haber almışçasına yüzü değişir. “Her şey güzel ama hiç iş deneyiminiz yok?”.

Genç yutkunur, aklından geçen dudaklarından dökülmez ama dökülse söyleyeceği nettir : “Herkes sizin verdiğiniz cevabı verirse bizim gibi gençler nerede ilk deneyimi kazanacak?”

Bir derneğin genel kuruluna bakalım bir de, 20 yıllık başkan bir dönem daha kalmak istemektedir, karşısındaki genç aday heyecanlıdır ve bir o kadar da gelecek vaat etmektedir. Ama ne 20 yıllık başkanın başkanlığı bırakmaya, gençlerin önünü açmaya niyeti vardır, ne de seçecek olan delegelerde genç başkanı seçecek vizyon vardır. Mırıldanırlar, “Bu aday iyi ama çok tecrübesiz” diye.

Yılın en başarılı girişimlerini seçen bir yarışmanın ödül törenindeyiz şimdi de. Yılın girişimi diye 10 yıllık, 600 çalışanı olan şirketler, yılın en başarılı genç girişimcisi diye 45 yaşında bir adam çıksa kürsüye, şaşırır mıydınız? Şaşırmayın.

Dünyadaki bütün büyük değişimler gençlerin eliyle olmuşken birilerinin hala “o daha çok genç, çok tecrübesiz” korkusu acaba gerçekten gençlere olan güvensizlikten mi? Yoksa içten içten kendine güvensizlik mi? “Ya yaparsa, bizim saltanatımız bozulursa” korkusu olabilir mi gizliden?

Ey “o daha tecrübesiz, henüz çok genç”çiler

Ey ne olur ne olmazcılar, garanticiler

Ey riskin aynı zamanda fırsat demek olduğunu bilmeyenler

Ey gençlere fırsat vermemek için koltuğuna sıkı sıkıya sarılanlar

Ey gençleri “Siz bizim geleceğimizsiniz” diye öteledikçe öteleyenler

35 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmış olan Wolfgang Amadeus Mozart iyi ki sizin elinize düşmemiş, devlet garantisi, maaşlı iş diye diye bir liseye müzik öğretmeni yapıverdiniz.

19 yaşında tahta çıkan, 21 yaşında İstanbul’u fetheden ve sonradan Sultan Fatih unvanı alacak olan II. Mehmet Han iyi ki sizinle karşılaşmamış.

13 yılda dünyanın yarısını fetheden ve öldüğünde yalnızca 33 yaşında olan Makedonya Kralı Büyük İskender’in yolu iyi ki kesişmemiş sizinle.

Gençler, son söz size! Siz de artık yemeyin bu bayat numaraları. Birilerinin lütfedip size fırsat vermesini beklemeyin, atılın öne. “Yapamazsın, tecrübesizsin, daha çok gençsin” diyenlere gülüp geçin ve sabırla bekleyin, nasılsa başardığınızda yanınıza ilk o cümleleri söyleyenler koşacak!