Normalde hayal kurmak, olumlu bir zihin özelliði olarak kabul edilebilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde hayal kurma zihin dünyamýzý geliþtirir. Hayata dair özlemlerimizi zihnen yaþamýþ oluruz. Bu hayal kurmanýn; genelde uykuya dalarken olmasý, süre açýsýndan yaklaþýk bir saat olmasý ve yaþla beraber giderek azalmasý beklenir.
Hayal kurmaya genellikle olumlu bir anlam verebiliriz. Çünkü hayalini kurduðumuz þeyin bizi motive ettiðini düþünürüz. Birçok önemli kiþinin baþarýsýnýn hayallerinden sonra geldiðine dair hikayeler dinlemiþizdir. Hayal kurmanýn yapýp etmenin öncülü olduðunu var sayarýz.
Hayale verilen bu pozitif bakýþ her þartta geçerli mi? Ya bir kiþi günde 4-6 saat hayal kurarsa ne olur? Hatta hayal kurup, hiç eyleme geçmezse ne diyeceðiz? Daha ötesi de þu: Ya kiþi zihninde kurduðu yaþamý dýþ dünyaya tercih ederse ne olacak?
Zihinde yaþamayý gerçek yaþama tercih eden ergen
Size bir öykü anlatayým: Kahramanýmýzýn zihni çocuklukta yaþadýðý travmatik yaþantýlardan sonra bölünmüþ. Ýç dünyada çok sayýda kiþilik oluþturmuþ. Masalýmsý düzeyde farklý kiþilikleri var. Yýllarca zihin içini esas alan bir yaþam kurmuþ. Dýþ dünyanýn güvenilir olmadýðýný, dýþ dünyada baþarýlý olamayacaðýný düþünüyor. Gündelik hayatýn sorunlarýyla baþ etme önerilerime direniyor. Gerçek dünyanýn kendisine uygun olmadýðýndan ýsrarcý. Zihninde hayaller ve zihinde oluþturduðu kiþiliklerle yaþamak istiyor.
Hayali anne yaratan kýz
Bu hikayedeki kahramanýmýz ise, çocukluðundan beri annesinin kendisini sevmediðini düþünüyor. Zihni bölünmüþ. Zihninde yeni bir kiþilik var etmiþ. Bu kiþiliðin baþka bir adý var. Bu yeni kiþilik kendi annesinin diðer kiþiliðin annesinden farklý biri olduðunu düþünüyor. Bu hayali annenin bir ismi ve yaþadýðý yeri var. Bu kiþilik bedeni kontrol ettiðinde, bedenin annesine sen benim annem deðilsin diyor.
Günde altý saat hayal kuran delikanlý
Baþka bir öykü de þöyle: Öykünün kahramaný günde yaklaþýk 6 saat hayal kuruyor. Hayalleri baþarý üzerine. Örneðin iþadamý hayalleri kurduðunda þirketi ayrýntýlarýna kadar tasarlýyor. Bir diðer hayalinde tanýnmýþ bir kiþi oluyor. Gerçek hayatta ise üniversite sýnavýna hazýrlanmakta zorlanýyor. Bunu zor ve keyifsiz bir süreç olarak tanýmlýyor. Çalýþmak yerine sanal dünyada inþa edilen gerçeklik ona daha tatlý geliyor.
Hayal kurma baðýmlýlýðý
Bu öykülerdeki hayal kurma þekli bir nevi “baðýmlýlýk”. Kiþi hayal kurmadan yaþayamaz hale geliyor. Zihin hayal kurma sürecinde sakin ve keyif içinde. Hayallerden uzak kalýndýðýnda ise rahatsýz ve huzursuz. Hayal kurulmadýðýnda bir nevi yoksunluk yaþanýyor.
Hayallere yönelme geliþme süreci deðil
Bu öykülerde konu edilen gerçekten hayallere kaçýþ gösteren kiþiler “manevi bir arayýþ” içinde olan kiþiler deðil. Ayrýca, iç dünyaya yönelme bir “geliþme” süreci olarak da adlandýrýlamaz. Daha çok dýþ dünyadan kaçýþ þeklinde. Gerçek dünyaya uyum saðlayamama, gerçek dünyada kendini gerçekleþtirememe hali.
Sonuç olarak hayal kurma; zihnimizin olumlu bir eylemi olabilirken, bizi gerçeklikten koparan bir zihinsel baðýmlýlýk haline de gelebilir.