Hayalet Bölge Alsancak

ALSANCAK İzmir’in en işlek bölgelerinden birisidir. Mağazalarıyla, kafeleriyle, sosyal yaşamıyla şehrin kalbi olarak adlandırılabilir. Tarihsel olarak bakıldığın da zaman zaman iniş çıkışlar yaşasa da, popülerliğini hemen hiçbir zaman kaybetmemiştir.

Ama son günler de bu bölge de boşalan dükkân sayısında ki artış dikkat çekiyor. Özellikle Gül Sokak ve civarın da biraz yürürseniz yılların bilinen mağazalarının bile, Alsancak’ı terk etmeye başladığını görürsünüz. Geçen gün bir doktor arkadaşımın da dikkatini çekmiş, üşenmemiş saymış, 20 civarında üzerin de kiralık levhası olan boş dükkân tespit etmiş. Bundan 5 sene öncesi hayal bile edilemeyecek bir boşluk söz konusu.

Peki, bunun sebepleri ne veya neler? İzmir’de ki yeni yapılaşmayla ve yeni açılan AVM’ler ile şehrin merkezinin ve alışveriş bölgesinin yer değiştirmeye başlaması en önemli sebeplerden birisi gibi gözüküyor. Özellikle Bornova ve Karşıyaka’ya doğru bir kayış söz konusu. Belli bir kesim için Alsancak, artık alışveriş denilince ilk akla gelen bölge olmaktan hızla uzaklaşıyor. Esnafla konuştuğunuz zaman ise en önemli sebep yüksek hatta fahiş dükkân kiraları olarak ortaya çıkıyor. Zaten ekonomik zorluklar altında zor ayakta durmaya çalışan bölge esnafı, bu kira miktarlarını karşılamakta zorlanıyor ve altın da eziliyor. Hal böyle olunca da Alsancak’ı terk etmekten başka çareleri kalmıyor. Netice de yılların yerleşik esnafının yerini günü birlikçi, 3,5 ayda bir dükkân devreden,  kişiler ve kuruluşlar alıyor.

Alsancak’ın ıssızlaşması ilk plan da,  esnafı vuracak gibi görünse de, bu işten nihai olarak en zararlı çıkacak grup, kendini işletmelerin büyük ortağı olarak gören mülk sahipleri. Ülkemizin makûs talihi olan ‘Altın yumurtlayan tavuğu kesme veya bindiği dalı kesme’ gerçeği, bu sefer Alsancak’ı vuruyor. Mülk sahiplerine naçizane olarak tavsiyem, bu yüksek kira hırsınıza bir son verin. Yılların bölge esnafını küstürmeyin, sonuç da bu insanlar taşınır ve hayatlarını bir şekil de idame ettirirler ama olan hem Alsancak’a, hem de sizlere olur. Cazibesini kaybeden bölgenin tekrar aynı noktalara gelmesi, Beyoğlu ve Şişli örneklerin de olduğu gibi yıllar alır. Benden uyarması!..

Sağlıcakla kalın